|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Porlammilla kiistaa kylän yhteismaiden hallinnosta
22.05.2009Porlammin Potka Oy:n suursikala on laajentanut toimintaansa ja rakentanut osan lietealtaasta ja rakenteista Porlammin kylän yhteismaiden alueelle, jonka hallintaan sillä ei yhteismaiden osakkaan Kari Myyrän mukaan ole ollut oikeutta. Lapinjärven kunta on puolestaan myöntänyt sikalan lietealtaan rakentamiselle toimenpideluvan, ja Uudenmaan ympäristökeskus on antanut lietealtaalle ympäristöluvan, vaikka kumpikin myöntävät asiakirjoissaan, ettei niillä ole ollut varmuutta onko sikalalla oikeutta rakentaa naapuritontille.

Porlammin Potka Oy:n toimitusjohtajan Erja Harjun mukaan yhtiö on tehnyt vuokrasopimuksen tontista yhteismaiden hoitokunnan kanssa, jota se pitää täysin oikeustoimikelpoisena sopijapuolena.
-Nämä yhteismaiden riidat ovat olleet meidän kannalta ikävä asia. Nämä monet valitusprosessit ovat olleet iso taloudellinen rasite, Harju totesi eilen. Hänen mukaansa korkein hallinto-oikeus on vahvistanut lietesäiliön rakennusluvan.

Monimutkaista porlammilaista maakiistaa ja sen synnyttämiä muita kärhämiä on vuosien varrella käsitelty useissa eri oikeusasteissa. Parhaillaan kiista on korkeimmassa hallinto-oikeudessa ja tiistaina maaoikeus kokoontuu Lapinjärvelle käsittelemään kiistaa sikalan ja Porlammin yhteismaiden välisestä rajasta.

Kiistan yhtenä osapuolena on porlammilainen Kari Myyrä, joka on yksi Porlammin yhteismaiden yhteensä noin 300 osakkaasta. Käytännössä lähes jokainen porlammilainen maanomistaja omistaa Porlammin yhteismaiden osuuksia, mutta suurin osa ei ole osuudestaan edes tietoinen. Vuoden 1927 uusjaosta periytyvät osuudet ovat siirtyneet tilakauppojen ja perinnönjakojen myötä eikä tarkkaa tietoa nykyisistä osakkaista ole rekistereissä. Porlammilaisten tontinomistajien yhteismaita on kylän alueella noin 10 hehtaarin verran.

Hoitokunnan paperityöt tekemättä

Myyrä näyttää yli metrin korkuista asiakirjapinoa, jolla hän on koettanut todistella, etteivät Porlammin yhteismaiden osakkaat ole antaneet lupaa vuokrata maata Porlammin Potka Oy:lle. Myyrä on useina vuosina kysynyt Maanmittauslaitokselta sekä TE-keskukselta onko Porlammin yhteisalueiden sääntöjä lähetetty viranomaisten vahvistettavaksi. Tuorein vastaus tuli TE-keskukselta viime maanantaina. Se on samansisältöinen kuin aikaisempinakin vuosina; rekisteristä ei löydy lainmukaisia Porlammin yhteismaiden tai jakokunnan vahvistettuja sääntöjä eikä mitään sääntöjen vahvistamisasiaa ole vireillä.

Kari Myyrän mukaan Porlammin yhteismaiden asioista päättävä hoitokunta ei ole yhteisaluelain määräyksistä huolimatta rekisteröinyt sääntöjään eikä edes toiminut omien sääntöjensä mukaisesti eikä myöskään valinnut eikä ilmoittanut nimenkirjoittajiaan virallisiin rekistereihin. Porlammin yhteismaiden voimassa olevien sääntöjen mukaan osakaskokouksia olisi järjestettävä kahdesti vuodessa. Syyskokouksessa pitäisi sääntöjen mukaan valita hoitokunnan jäsenet erovuoroisten tilalle. Vuosikokouksia ei kuitenkaan ole pidetty sääntöjen vaatimalla tavalla. Viimeisin kokous pidettiin tiettävästi marraskuussa 2006 Porlammilla Osuuspankin tiloissa.
-Hoitokunnan toiminta ei ole lainvoimaista, koska sääntöjä ei ole rekisteröity eivätkä kokoukset ole laillisesti koollekutsuttuja eikä päätösvaltaisia. Yhtesimaiden asioita hoitavilla ei ole ollut oikeutta vuokrata yhteisiä maita Porlammin Potka Oy:lle vuonna 2005, Myyrä sanoi. Lapinjärven kunta on antanut kuitenkin Porlammin Potka Oy:lle toimenpideluvan rakentaa lietealtaan ja muita rakenteita osin yhteismaiden tontille. Varsinaisen sikalarakennuksen alkuperäinen rakennuslupa vuodelta 1967 osoittaa, että sikalan seinän tulisi olla noin 8 metriä naapurin rajalta, mutta paikanpäällä näkee paljain silmin, että etäisyyttä on alle 2 metriä. Myyrän mukaan 100 x 100 metrin suuruisen tontin 180 euron vuosivuokra on liian alhainen siihen nähden kuinka tärkeä tontti on sikalalle.

Sikalan lieteallas naapuritontilla

Kari Myyrä näyttää Helsingin hallinto-oikeuden 2.3.2007 tekemää päätöstä, jossa oikeus toteaa, että ”asiassa on saatettu todennäköiseksi, ettei kyseessä olevan alueen hallinta ole siirtynyt luvanhakijalle” eli Porlammin Potka Oy:lle. Hallinto-oikeuden mukaan rakennuslupaa ei voida myöntää ennen kuin on selvitetty, että luvanhakija hallitsee rakennuspaikkaa. Asia on parhaillaan kesken korkeimmassa hallinto-oikeudessa, mutta sikalan lieteallas on jo Porlammin yhteismaiden tontilla. Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristöluvassa todetaan, että epäselvien tonttioikeuksien takia sikalan tulee varautua myös siihen, ettei naapuritonttia voidakaan käyttää ja lietteet joudutaan käsittelemään omalla tontilla. Myyrän mukaan kunnan ei olisi pitänyt myöntää lietealtaalle rakennuslupaa. Lapinjärven kunnan tarkastuslautakunnan jäsenenä toimiva Kari Myyrä kieltäytyi viime viikolla allekirjoittamasta viime vuoden arviointikertomusta.

Kiista on poikinut myös useita rikosilmoituksia sekä kanteluita Loviisan poliisin toiminnasta. Parhaillaan valtakunnansyyttäjä selvittää olisiko syyttäjän pitänyt nostaa kanne Myyrän tutkintapyyntöjen perusteella. Myyrä vakuuttaa, ettei hänellä ole kiistassa omaa lehmää ojassa, vaikka omistaakin maita Porlammin Potkan ja yhteismaiden naapurissa.
-Tunnen velvollisuudekseni puolustaa kotiseudun ihmisten oikeuksia tässä asiassa. Lähes kaikilla porlammilaisilla maanomistajilla on oma osuutensa yhteismaista, mutta osakkaille ei ole järjestetty sääntöjen mukaista mahdollisuutta vaikuttaa hoitokunnan valintaan eikä jakokunnan päätöksiin, Myyrä kertoi.

Kiistan juuret 1930-luvulla

Kiistan juuret juontavat vuoden 1931 joulukuun 20. päivään, jolloin Porlammin yhteismaiden osakkaat päättivät yksimielisesti, että vuonna 1927 hyväksytyissä säännöissä mainittu hoitokunta saa oikeuden vuokrata edelleen Porlammin yhteismaat lukuun ottamatta aseman lastauspaikkaa, karjan juottorantoja sekä kylän soramäkiä. ”Niitä kylä voi hyväkseen käyttää ilman poisvuokraamista”, kirjattiin pöytäkirjaan. Seuraavana keväänä, 26.4.1932 kyläkokouksessa päätettiin tarkemmin maiden vuokraamisesta, mutta tuon kokouksen pöytäkirja on ilmeisesti kadonnut. Pöytäkirjaan viitataan yhteismaiden osakkaiden 8.5.1932 allekirjoittamassa asiakirjassa, jossa valtuutetaan hoitokunta vuokraamaan yhteismaat ”siten kuin kyläkokouksen pöytäkirjassa 26.4.1932 lähemmin selitetään”. Yksikään kokouksen osanottajista ei ole enää elossa. Eikä pöytäkirjaa tiettävästi ole löytynyt.
Kiistan yhtä sivujuonnetta; Porlammin Potkan ja Porlammin yhteismaiden välistä rajanvetoa käsitellään maaoikeuden istunnossa Lapinjärvellä ensi tiistaina. Osa kiistasta on korkeimmassa hallinto-oikeudessa ja osa valtakunnansyyttäjän virastossa. Ja sikalan lieteallas osin yhteismaiden tontilla.

Hoitokunnan puheenjohtaja Rainer Tuuri kiistasta: ”Ei ehkä ihan pilkulleen, mutta laillisesti”

Porlammin yhteismaiden hoitokunnan puheenjohtajan Rainer Tuurin mukaan yhteismaiden asioita on pyritty hoitamaan maalaisjärjellä ja parhaan kyvyn mukaan. Yhteismaiden säännöt ovat vuodelta 1927 eikä niitä ole katsottu tarpeelliseksi pilkulleen noudattaa. Yhteismaiden asioita on hoitanut viisimiehinen hoitokunta.
-Nämä Myyrän väitteet ovat juridiikkaa enkä lähde siitä kinaamaan. Ei tämä ole elämän ja kuoleman kysymys kenellekään. Kenenkään oikeutta ei ole loukattu eikä kenenkään omaisuutta ole hukattu. Vuosikokouksia on järjestetty tarpeen mukaan. Poliisin edustaja on todennut, ettei ole rikos, ettei vuosikokouksia ole järjestetty, kommentoi Rainer Tuuri Kari Myyrän syytöksiä eilen.

Tuurin mukaan osakasluettelon hankkiminen maanmittauslaitokselta ja kokouskutsujen lähettäminen kahdesti vuodessa kaikille osakkaille maksaisi yli satoja euroja vuosittain. Sitä ei ole pidetty tarpeellisena. Tuurin mukaan Porlammin yhteismaiden ja nimenkirjoittajien rekisteröimistä ei myöskään ole pidetty tarpeellisena. Hän pitää hoitokuntaa silti täysin oikeustoimikelpoisena.

-Kukaan ei ole minulle ilmoittanut, että ne pitäisi jonnekin ilmoittaa. Poliisi tosin sanoi, että olisi hyvä tehdä ilmoitus, ettei tulisi tällaista, Tuuri sanoi.
-Meillä on valitut tilintarkastajat, mutta he eivät ole takertuneet siihen, ettei kokouksia ole pidetty. Vuonna 2006 oli syyskokous ja (hoitokunnan) ulkopuolisia ei ollut kuin Myyrä.
Hän oli eri mieltä. Ei kannata kokouksia järjestää, jos ne menevät riitaisiksi, Tuuri sanoi.
-Tässä ei pidä ryhtyä juridiikalla leikkimään. Hyvässä hengessä olen koettanut yhteisiä asioita hoitaa. Valitettavasti tässä on mennyt sukset ristiin Myyrän kanssa, Tuuri kertoi.Yhteismaiden ja sikalan tonttien välinen vanha rajapyykki löytyi maanmittauslaitoksen tarkastuksen jälkeen hautautuneena maamassojen alta. Vuonna 1967 annetun rakennusluvan mukaan sikalan seinän ja tontin rajan välissä piti olla noin 8 metriä, mutta todellisuudessa etäisyyttä on vain alle 2 metri.Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI