|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kokoomuslainen täysin eri mieltä Pekkarisen kanssa: ?Asia on juuri päinvastoin? (19.11.2018 09:54)
950 ?/kk kannabishoitoon: Kela ja oikeus tyrmäsivät, vaikka lääkärit puolsivat (19.11.2018 08:53)
Esperi takoo Suomeen yrityskauppamiljonäärejä ? valtaosa rikastuneista on naisia (19.11.2018 07:48)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Suomen eturivin taiteilijat tuovat töitään Loviisaan
15.05.2009Suomen oloissa ainutlaatuinen nykytaidenäyttely avautuu tämänvuotisessa Wanhassa wara parempi –tapahtumassa Loviisassa. Maamme eturivin taiteilijat tuovat töitään gallerioiden sijasta vanhoihin loviisalaiskoteihin kansan pariin. Idea uudenlaisesta näyttelystä on otettu Suomen Taiteilijaseurassa innolla vastaan.

Idean isä on Suomen Taiteilijaseuran kuraattori, taiteilija Jukka Vikberg. Hän valitsee taiteilijat ja työt. WWP-tapahtumassa avoinna oleviin taloihin tulee yksi työ kuhunkin ja asukkaat saavat olla mukana valitsemassa omaa taideteostaan.
Pernajan Skinnarbyssä vanhaa taloaan nyt kuusi vuotta kunnostaneelle Vikbergille WWP-tapahtuma on tuttu.
–Nyt ajattelin, olisiko nykytaiteella jotain tekoa tapahtumassa. Tunnen hyvin Suomen taiteilijat. Ne, joille olen ideastani kertonut, ovat pitäneet sitä hauskana ja olleet innoissaan, kertoo Vikberg. Hänen mukaansa taiteilijat kaipaavat uutta raikkautta teostensa esillepanoon. Gallerioissa on pidetty näyttelyitä 20-30 vuotta. Nyt on alettu kaivata jotain muuta.
–Taiteilijoita kiinnostaa tuoda teoksiaan lähelle tavallista ihmistä. Ja missäpä se olisi lähempänä kuin kodeissa. En muista, että Suomessa olisi aiemmin pidetty näin laajaa tämäntyyppistä näyttelyä.
Vikberg uskoo, että nykytaide tuo tapahtumaan oman lisänsä ja uudenlaista yleisöä.
Mukaan on jo lupautunut 13 taiteilijaa ja lista täydentyy kaiken aikaa. Tavoitteena on, että töitä tulee noin 30 taiteilijalta.
–Loviisaan saadaan esimerkiksi Rafael Wardin työ. Wardi tunnetaan mm. presidentti Tarja Halosen muotokuvan tekijänä. Hänen töitään ei usein nähdä yhteisnäyttelyissä, sanoo Vikberg.
Muita nyt tiedossa olevia nimiä ovat Kaisu Koivisto, Tarja Pitkänen-Walter, Marja Kanervo, Kirsi Kaulanen, Riikka Puronen, Anna Retulainen, Stefan Bremer, Niels Haukeland, Henry Wuorila-Stenberg, Heli Ryhänen, Matti Kalkamo ja Marika Mäkelä.

Korjausrakentamisen seminaarissa pohditaan energiatehokkuutta

Vanhojen pientalojen energiatehokkuuden parantaminen nousee yhdeksi pääaiheeksi Wanhassa wara parempi –tapahtuman yhteydessä järjestettävässä asiantuntijaseminaarissa. Lisäksi pohditaan täydennysrakentamista ja korjausrakentamisen sudenkuoppia.
Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliikkeen järjestämät Loviisan viidennet perinne- ja korjausrakentamisen päivät pidetään 29.-30.8. Suuren suosion saaneeseen tapahtumaan odotetaan liikkeen puheenjohtajan, Tuija-Riitta Leppämäen mukaan viime vuoden tapaan 7.000-8.000 kävijää.
Uusia loviisalaistaloja on tulossa mukaan ainakin neljä, joiden lisäksi etäkohteita on tarjolla ainakin Pernajassa ja Ruotsinpyhtäällä.
Asiatuntijaseminaari pidetään lauantaina 29.8.
–Seminaari pyritään tekemään maanläheiseksi. Siinä keskitytään energiakysymyksiin ja pientalojen korjausrakentamisen uusiin tuuliin, kertoo tapahtuman seminaarivastaava Mervi Latikka.
Seminaarissa on mukana johtaja Heikki Lamminaho Teknillisen korkeakoulun talotekniikan instituutista. Hänen aiheenaan on energiatehokkuus. Lamminaho käsittelee alustuksessaan mm. lämpöpumppujen soveltuvuutta vanhoihin taloihin.
Arkkitehtuurin historian lehtori Olli-Paavo Koponen Tampereen teknillisestä yliopistosta keskittyy täydennysrakentamiseen. ”Talotohtori”, arkkitehti Panu Kaila puolestaan esittelee vanhojen talojen korjausrakentamisen sudenkuoppia ja neuvoo kestäviin ratkaisuihin.
Seminaarin jälkeen on vuorossa korjausrakentamisen klinikka, jossa seminaaripuhujat vastaavat yleisön esittämiin kysymyksiin. Tapahtuman aikana yleisöllä on mahdollisuus seurata useita erilaisten rakennusten kunnostusprosesseja. Työnäytöksiä on luvassa paitsi kohdetaloissa, myös ravintola Kappelissa sekä Loviisan kirkossa, jossa alkaa kesällä remontti.

Kulttuuritarjonnassa kolme ässää

WWP-päivät esittelee tuttuun tapaan vanhoja taloja, historiallisia pihapiirejä ja viehättäviä puutarhoja. Kulttuuripuolella keskitytään tällä kertaa kolmeen ässään eli Schillmarkiin, Sibeliukseen ja Schildtiin, joilla kaikilla on yhteys Loviisaan. Nils Schillmark oli konterfeijari eli kiertävä muotokuvamaalari. Hän kuoli köyhänä ja hänen hautaansa on etsitty pitkään. Nyt hauta on todennäköisesti paikannettu Loviisan vanhalta hautausmaalta.
Säveltäjä Jean Sibeliusta WWP:ssä muistetaan mm. konsertilla, jossa kuullaan kauneimpia yksinlauluja. Myös kirjailija Runar Schildtin ympärille rakennetaan ohjelmaa.
–Kaikkien kolmen ässän elämästä kerrotaan myös vanhalla hautausmaalla järjestettävillä opastetuilla kierroksilla, mainitsee tapahtuman lehdistövastaava Maria Schulgin.
Uutta on tänä vuonna myös se, että kaupungin sähkökaappeja kaunistetaan. Kaappeja maalataan kustavilaisin värein 1700-1800 –lukujen sabloonoilla.
WWP- tapahtuman tarjonta täydentyy pitkin kesää. Luvassa on jo tässä vaiheessa ainakin Aleksanterinpihan antiikkimarkkinat, Loviisan seudun keräilijöiden järjestämät keräilymessut Forumissa ja Laivasillan elonkorjuu- ja käsityöläismarkkinat. Lisäksi tapahtumaan kuuluvat mm. paikallisten taitajien taidenäyttelyt, musiikkiesitykset sekä lukuisat kirpputorit.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI