|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisa sanoi ”tahdon” Fortumille ja Fennovoimalle
15.05.2009Loviisan kaupunki puoltaa sekä Fortumin että Fennovoiman hakemuksia uusien ydinvoimaloiden rakentamisesta alueelle. Fortumin Loviisa 3:n hakemusta koskeva myönteinen lausunto hyväksyttiin selkein äänin 20-7, mutta Fennovoiman hanketta Gäddbergsössä kannatti 14 valtuutettua ja vastusti 13 valtuutettua.

Päätöksiä edelsi vilkas ydinvoimakeskustelu, jossa lähinnä vastustajat pitivät puheenvuoroja. Rkp:n ryhmänjohtaja Thomas Rosenberg kertoi, että ydinvoimakysymys on perinteisesti jakanut Rkp:tä ja jakaa nytkin, mutta Fennovoiman hakemuksen kohdalla puolue on ”harvinaisen yksimielisesti” sitä vastaan. Rosenbergin mukaan moni valtuutettu näyttää pelkäävän, että Loviisa jää kokonaan ilman ydinvoimalaitosta, ja on siksi valmis ajamaan kaksilla rattailla ja äänestämään Fennovoimankin puolesta.
-On täysin järjenvastaista että ylipäätään joudumme vastaamaan kysymykseen jo nyt, ja tällä tavalla. Tämähän on asia, joka luonnollisesti kuuluu uudelle suurkunnalle ja sen luottamushenkilöille, Rosenberg kritisoi. Hänen mukaansa ministeriö kyykyttää kuntia tulkitsemalla kahta lakia; kuntajakolakia ja ydinenergialakia niin, että lakkautettavat kunnat pakotetaan kilpailemaan keskenään ydinvoimasta. Rosenberg muistutti myös, että enemmistö Loviisan seudun asukkaista pitää Fortumia parempana vaihtoehtona kuin Fennovoimaa.

”Suurin osa rakentajista olisi siirtotyöläisiä”

Vihreitten Sonja Ilvetsalo-Koskinen sanoi, ettei Fennovoiman hanke ratkaisisi Loviisan seudun työttömyysongelmaa, koska suurin osa rakentajista olisi ulkomaalaisia siirtotyöläisiä. Hän myös viittasi Olkiluodon ydinvoimalatyömaan ongelmiin, ja arveli, etteivät uuden ydinvoimalan hyväpalkkaiset veronmaksajat asettuisi Loviisaan asumaan, vaan pikemminkin Helsinkiin.
Ilvetsalo-Koskinen sanoi, että rakentamalla ydinvoimalan Ruotsinpyhtäälle Fennovoima pilaisi maailman kauneimman saaren.
-Loviisan vesistö ei kestä Loviisa ykkösen ja kakkosen lisäksi Fennovoiman hankkeita ja tämä on faktaa. Fennovoiman myötä vesistöön kohdistuva lämpöteho kolminkertaistuu. Fortumin kohdalla näöin voimakasta vaikutusta ei tapahtu, koska sen voimala tulee olemaan pienempi teholtaan, Ilvetsalo-Koskinen vertaili.
Hän myös muistutti, ettei Fennovoimalla ole paikkaa käytetylle ydinjätteelleen.
-Posiva ei ole mikään ratkaisu. Esimerkiksi tulevan jääkauden ikirouta voi tunkeutua suomalaiseen maaperään aina 750 metriin asti, ei 180 metriin, kuten Posiva on hakemuksessaan esittänyt. Tämä on vain yksi esimerkki, Ilvetsalo-Koskinen sanoi.
-Fakta on myös, että Loviisan on valittava joko Fennovoima tai Fortum – molempia se ei tule saamaan, Ilvetsalo-Koskinen muistutti, ja neuvoi sanomaan ”ei” Fennovoimalle.
Kokoomuksen Reijo Kouvo kertasi EONin ja Fennvoiman vaiheita Loviisassa, ja arveli, että Fennovoiman hanke sopii paremmin Pohjanlahden rannikolle kuin Loviisan seudulle. Myös kokoomuksen Camilla Antas oli sitä mieltä, ettei Fennovoima sovi Gäddbergsöhön.
-Se, että ydinvoimaa Itä-Uudellemaalle sirotellaan kuin sieniä sateella sinne tänne ympäriinsä ei ole järkevää ja tarkoituksenmukaista suoja- ja turva-alueet, elävä saaristo, asutus ja tulevaisuus huomioon ottaen, Antas totesi.

”Voi olla, että emme saa kumpaakaan”

Rkp:n Thomas Rosenberg esitti, että Loviisa vastustaisi ydinvoimalan rakentamista Ruotsinpyhtään Gäddbergsöhön. Rkp:n Kim Wahlroos, Jaana Visavuori-Terävä, vihreitten Sonja Ilvetsalo-Koskinen, demareiden Bo Lindfors ja kokoomuksen Camilla Antas kannattivat.
Demareiden Bo Lindfors koki olevansa puun ja kuoren välissä kannattaessaan ydinvoimaa, mutta vastustaessaan Fennovoiman hanketta Gäddbergsössä.
-Täällä ei voi näköjään olla eri mieltä eri tavalla. Pelkään, että tällä (Fennovoiman hankkeella) vaarannetaan Fortumin hanke Loviisassa. Ydinvoiman vastustajat käyttävät hyväksi tätä tilannetta. Tässä salissa moni äänestää tätä ydinvoimahanketta vastaan, vaikka kannattaa ydinvoimaa. Tulen tekemään parhaani, että saamme Fortumin tänne. Fennovoiman tulo ei riipu vanhan Loviisan päätöksistä, vaan päätökset tehdään muualla, sanoi Lindfors ja kertoi olevansa Thomas Rosenbergin esityksen kannalla.
Rkp:n Jaana Visavuori-Terävä kertoi, että hänelle on itsestään selvää vastustaa ydinvoimaa, koska ”ydinvoima hävittää saaristomme ja tuhoaa meremme”.
Kokoomuksen Kari Hagfors muistutti, että on mahdollista, että vaikka tarjoamme molempia – Hästholmenia sekä Gäddbergsötä – emme saa kumpaakaan.
-Me vain puollamme, emme päätä. Päätöksen tekevät muut tahot, Hagfors muistutti.
Demareiden Arja Isotalo teki esityksen, jossa todettiin, että Fennovoiman ydinvoimalalla olisi selkeästi myönteisiä vaikutuksia muun muassa alueen työllisyyteen, talouteen ja väestörakenteeseen, mutta hankkeella olisi myös haittavaikutuksia etenkin saariston alueella.
-Voidaan kuitenkin yhteenvetona todeta, että asialla on kokonaisuudessaan enemmän myönteisiä kuin kielteisiä vaikutuksia, minkä johdosta Loviisan kaupunki suhtautuu myönteisesti Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen, esitti Isotalo Loviisan lausunnoksi. Kokoomuksen Kari Hagfors kannatti Isotalon muutosehdotusta.

Fennovoimalle 14 kyllä, 3 ei, 10 tyhjää

Isotalon muutosehdotus tulkittiin piirun verran kielteisemmäksi kuin kaupunginhallituksen täpärästi hyväksymä pohjaehdotus, jossa ei mainittu lainkaan ydinvoimalan haittapuolia.
Ensimmäisessä äänestyksessä oli vastakkain Thomas Rosenbergin Fennovoimaa vastustava lausuntoesitys ja Isotalon hanketta kannattava lausuntoesitys. Isotalon esitys voitti täpärästi äänin 14-13. Kielteisellä kannalla oli kaikki Rkp:n 9 valtuutettua, kokoomuksen Reijo Kouvo ja Camilla Antas, demareiden Bo Lindfors sekä vihreitten Sonja Ilvetsalo-Koskinen.
Toisessä äänestyksessä oli vastakkain yllättäen kaksi Fennovoimaa puoltavaa lausuntoa; kaupunginhallituksen pohjaesitys, jossa tuotiin esille vain ydinvoiman myönteiset vaikutukset sekä Isotalon muutosesitys, jossa myös haittoja mainittiin. Rkp:n Thomas Rosenberg pyysi neuvottelutaukoa, mutta valtuuston puheenjohtaja Agneta Alm (Rkp) totesi, ettei neuvottelutaukoa voi pitää kesken äänestysmenettelyä.
Lopullisessa äänestyksessä Isotalon esitys voitti äänin 14-3. Kymmenen valtuutettua äänesti tyhjää. Kaupunginhallituksen Fennovoima-myönteisemmän pohjaesityksen puolesta äänestivät hallituksen jäsenet Kim Wahlroos, Olof Gren sekä kokoomuksen Reijo Kouvo. Alm, Antas, Hellner, Laukas, Lindfors, Ilvetsalo-Koskinen, Rosenberg, Stenman, Visavuori-Terävä ja Åminne jättivät eriävät mielipiteensä päätökseen.

Miksei Loviisa vaadi Fortumilta enemmän?

Fortum sai puoltonsa helpommin. Kokoomuksen Kari Hagfors muistutti Fortumin merkityksestä Loviisan taloudelle. Hänen mukaansa kolmannes verotuloista on peräisin Fortumilta.
Vihreitten Sonja Ilvetsalo-Koskisen mielestä se ei ole ollut pelkästään hyväksi, koska ”kaksi atomipönttöä on varmistanut ilman sen kummoisempia älyllisiä ponnisteluja Loviisalle hyvän perustoimeentulon”.
-Fortumin voimaloista huolimatta Loviisa painii aivan samojen ongelmien kansa kuin muutkin Suomen pikkukunnat, joissa ei ole ydinvoimaloita. Koulut ovat homeessa, terveyskeskuspäivystys on karannut kymmenien kilometrien päähän, väki vähenee ja vanhenee, on pula pätevistä opettajista ja lääkäreistä, Ilvetsalo-Koskinen listasi. Hän ihmetteli myös miksei Loviisa vaadi Fortumilta enemmän.
-Miksi Fortumin ensimmäinen sähkötaksi suhaa Helsinki-Vantaan lentoasemalle, miksi ei täällä? Miksi Fortum suunnittelee Ruotsiin aaltovoimalaa, miksi ei Loviisaan? Miksi Loviisa ei vaadi Fortumilta lauhdevesiensä valjastamista kaukolämmöksi loviisalaisille, ei helsinkiläisille?, Ilvetsalo-Koskinen tivasi ja ilmoitti vastustavansa myös Fortumin ydinvoimalahanketta. Rkp:n Thomas Rosenberg ja Visavuori-Terävä kannattivat esitystä.

Hallituksen Fortumin hanketta kannattava pohjaesitys voitti selkein äänin 20-7. Vastaan äänestivät Rkp:n Agneta Alm, Kim Wahlroos, Thomas Rosenberg, Hans Hellner, Jaana Visavuori-Terävä, Tuula Åminne sekä vihreitten Sonja Ilvetsalo-Koskinen.

Aloite Köpbackan kaavasta ja Citta Slow-kaupungista

Rkp:n Gunnel Laukas ja 14 muuta aloitteen allekirjoittanutta valtuutettua vaati osayleiskaavan laatimista Köpbackan, Varvin ja Svenäsin alueille.
-Suurin osa alueesta on yksityisessä omistuksessa ja kiinnostus tonttikauppoihin on laaja. Mikäli onnistuu hankkimaan itselleen tontin, niin rakentaja joutuu hakemaan poikkeusluvan ennen rakennusluvan hakemista. Tästä aiheutuu rakentajalle ylimääräistä vaivaa ja kustannuksia. Vaadimme kaupungilta pikaisia toimia osayleiskaavan laatimiseksi, Laukas esitti. Rkp:n Thomas Rosenberg teki aloitteen Loviisan liittämisestä kansainväliseen Citta Slow-verkostoon.
-Monet kaupungit joutuvat tekemään kovasti töitä täyttääkseen kriteerit, mutta Loviisa täyttää ne jo kirkkaasti, ainakin useimmat niistä. Olemme toki tunnettuja energiantuotannostamme, mutta olemme myös viime vuosina, etenkin WWP-tapahtuman ansiosta tulleet vielä tunnetummaksi määrätietoisesta työstämme laadukkaan, aidon, idyllisen asuinympäristömme puolesta; kaupunkina, jolla on ihmisen mitat, Rosenberg perusteli. Loviisa on hänen mukaansa jo Citta Slow-kaupunki. Siltä puuttuu enää vain virallinen status.
Demareiden Bo Lindfors luki aloitteen liikenneturvallisuutta koskevien selvitysten päivittämisestä yhdessä muiden viranomaisten kanssa.
-Samala olisi hyvä kartoittaa minkälaisia vaikutuksia jo rakennetut nopeusesteet ovat saaneet aikaiseksi, Lindfors esitti. Kokoomuksen Kari Hagfors ilakoitsi, että muutkin valtuutetut ovat innostuneet tekemään aloitteita. Hän luki 17 valtuutetun allekirjoittaman aloitteen eläkkeellä olevien ihmisten kutsumisesta säännöllisiin terveystarkastuksiin.
-Ennaltaehkäisevällä terveydenhuollolla ja terveystarkastuksilla on todettu olevan merkittävä vaikutus kustannussäästöihin. Tarkastuskäytäntö voidaan aloittaa yli 70-vuotiaiden ikäryhmästä ja laajentaa myöhemmin koskemaan myös yli 65-vuotiaita, Hagfors esitti.

YDINVOIMAÄÄNESTYKSEN TULOKSET:

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI