|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Sebastien Ogier jälleen rallin maailmanmestari (18.11.2018 10:08)
Trumpin erikoinen Suomi-neuvo Kalifornian tuhojen keskellä: ?He käyttävät paljon aikaa haravointiin? (18.11.2018 09:44)
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lapsen tekemä rikos yleisin syy lastensuojeluilmoitukseen
12.05.2009Loviisassa tehtiin viime vuoden aikana 67 lastensuojeluilmoitusta yhteensä 51:stä lapsesta. Kuluvan vuoden aikana ylivoimaisesti yleisin syy tehtyihin ilmoituksiin on ollut lapsen tekemä rikos, joita ilmoituksia on tullut tänä vuonna 20. Hoidon ja huolenpidon tarve vanhemman jaksamattomuuden tai sairauden vuoksi on ollut syynä kahdeksaan ilmoitukseen, viisi ilmoitusta on liittynyt lapsen sääntöjen noudattamattomuuten, kolme vanhemman päihteiden käyttöön ja kaksi lapsen omaan päihteiden käyttöön. Suurin osa ilmoituksista on tullut poliisilta.

- Nuorten pahoinvoinnin taustalla hyvin erilaisia syitä. Joskus syyt kasautuvat, joskus taas on vain yksi syy, nämä ovat hyvin yksilöllisiä asioita, toteaa Loviisan sosiaalityön ja lasten päivähoidon esimies, sektoripäällikkö Ann-Louise Björkas.
Avohuollon asiakkaana oli Loviisassa viime vuonna 68 lasta. Edellisvuonna heitä oli 77 ja sitä edellisenä vuonna 88 lasta. Jokaisena vuonna on lisäksi muutama 18 vuotta täyttänyt nuori, joka oli sijoituksen päättymisen jälkeisessä jälkihuollossa. Viime vuoden aikana otettiin kaksi lasta huostaan ja sijoitettiin kodin ulkopuolella kasvatettavaksi. Viisi lasta ohjattiin lisäksi avohuollon tukitoimenpiteenä kuntouttavaan hoitoon tai perheen jaksamista tukevaan viikonloppuhoitoon. Vuonna 2007 sijoitettuja lapsia oli yhteensä 17. Heistä 12 sijoitetiin tilapäishoitoon, joka päättyi jo saman vuoden aikana. - Huostaanottoja Loviisassa on vähän. Suurin osa huostaanotoista on ollut muutaman viikon sijoitusta nuorten kriisipaikassa. Joillekin yksi pysähdys voi riittää, pohtii Björkas.

Erikoistumista yhdistymisen jälkeen

Lasten ja nuorten huolto, eli laitoshoito, perhehoito ja perhetyö, maksoivat Loviisassa vuonna 2008 yhteensä bruttona 906 000 euroa. Summa on pysynyt melko samalla tasolla viime vuosien aikana. Nousua tulee esimerkiksi palkkojen nousun myötä vuorokausimaksuihin. Loviisassa lastensuojelutyötä tekee kaksi sosiaalityönteijää ja perhetyöntekijä.
- Perhetyöntekijä tekee työtä perheen kotona tai perheen kanssa ”viranomaisviidakossa”, eli ohjaa, neuvoo ja opastaa, Björkas selventää.
Vappuun asti avoinna ollutta kolmatta sosiaalityöntekijän virkaa ei hakenut kukaan.
- Lastensuojelu on kovaa työtä, myös kaksikielisyyden vaade ja huono palkkaus työn laatuun nähden vaikuttavat hakijoiden vähyyteen.
Uuden Loviisan myötä tilanteen uskotaan helpottuvan.
- Yhdistymisestä on se hyöty, että voimme erottaa aikuisten ja lastensuojelutyön ja näin voidaan erikoistua.
Hän huomauttaa Loviisassa järjestetyn lasten päivähoitoa myös lastensuojelun avohuollon tukitoimena.
- Tämän yhteistyön toimivuus on varmistettava uudessa Loviisassa, jossa päivähoito on sivistystoimen alaisuudessa, hän korostaa.

Tarvetta tukiperheille

Itä-Uudenmaan kuntien yhteinen perhepankki hankkii ja kouluttaa sijais- ja tukiperheitä kuntien tarpeeseen. Loviisassa on Björkaksen mukaan tällä hetkellä suurempi tarve tuki- kuin varsinaisista sijaisperheistä. Itä-Uudenmaan sosiaalipäivystys toimii virka-ajan ulkopuolella muun muassa lastensuojeluasioissa.
Loviisalaisia lähin turvakoti löytyy Porvoosta. Loviisalaiset voivat turvakotia käyttää, mikäli vapaita paikkoja on.
- Turvakotiin otetaan naisia ja lapsia, jotka esimerkiksi pakenevat perheväkivaltaa. Turvakodin sijasta perheväkivallan uhri voi käyttää naapuria, ystäviä tai sukulaisia hyväkseen mikäli kodista pitää lähteä turvaan. Jos väkivallan uhka on olemassa, voi pitää "hätävaralaukun" valmiiksi pakattuna ja sopia mahdollisesta turvapaikastakin etukäteen, ohjeistaa Björkas. Porvoon kaupungin turvakodin yhteydessä on muutama kriisipaikka nuorille. Näitä paikkoja käytetään esimerkiksi, kun sosiaalipäivystys sijoittaa lapsen kiireellisesti.

”Kuusi kertaa ei ja kerran kyllä”

Björkas muistuttaa, että lapset ja nuoret oppivat asioita aikuisilta.
- Olemme esimerkkeinä lapsille ja nuorille ja siksi kannattaa pohtia, miten puhumme toisillemme ja heille, miten ratkaisemme ongelmia ja miten käyttäydymme eri tilanteissa. Hyvänä esimerkkinä olemisen lisäksi voimme omassa vaikutuspiirissämme positiivisella tavalla yrittää vaikuttaa lasten ja nuorten sekä heidän vanhempiensa ja muiden aikuisten asenteisiin lasten ja nuorten hyvinvointia tukevissa asioissa, ettei lapsille esimerkiksi hankita alkoholijuomia.
Björkas lainaa kasvatustyön gurua, Loviisassakin usein luennoinutta Keijo Tahkokalliota, joka antaa vanhemmille ohjeen sanoa kuusi kertaa ei ja kerran kyllä.
- Järjestyksen saa hänen mielestään muuttaa mutta suhdetta ei. Viittauksella Björkas korostaa, että lapset ja nuoret tarvitsevat rajoja ja rakkautta. He kaipaavat aikuisten läsnäoloa, aitoa välittämistä ja vuorovaikutusta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI