|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan kaupunki perustaa hautalöytörekisterin ja -kartan
05.05.2009Rautatiekadun joukkohautojen sekä eri puolilta kaupunkia löytyneiden tuntemattomien hautapaikkojen sijaintitietoja ryhdytään keräämään Loviisan kaupungin erilliseen paikkatietojärjestelmään. Loviisan seurakuntayhtymä on talouspäällikkö Ritva Suomalaisen mukaan lisäksi varannut luuhuoneen ja kaksi hautapaikkaa, jonne pinnalle nousseita pääkalloja ja ihmisjäänteitä voidaan haudata sen jälkeen, kun viranomaiset ovat tutkineet löydön ja antaneet hautausluvan.

-Ihmisjäänteiden löydöstä tulee aina ilmoittaa ensin poliisille, joka antaa tarvittaessa tarkempia ohjeita. Mikäli erillistä rikospaikkatutkintaa ei tarvita, tulee luulöydöstä ilmoittaa Loviisan kaupungin rakennusvalvontaan, josta lähetetään mittamies paikalle määrittelemään tarkka löytöpaikka, neuvoi kaupunginarkkitehti Maaria Mäntysaari eilen. Hän rohkaisi loviisalaisia aktiivisesti ilmoittamaan aiemmin tuntemattomista, varmoista hautapaikoista kaupungin tekniselle toimistolle. Toimintaohjeita luulöytöjen varalle pohdittiin eilen Loviisan teknisessä keskuksessa kaupungin, seurakunnan, museoviraston edustajien sekä muiden asiantuntijoiden palaverissa.

Rivihautoja ei ole merkitty karttoihin

Museonjohtaja Pia Wilhelmsson kutsui alan asiantuntijoita ja asiasta kiinnostuneita kokoukseen sen jälkeen, kun vuonna 1804 Loviisassa kuolleen taiteilijan Nils Schilmarkin hautaa etsinyt toimittaja Maria Schulgin oli alkuvuonna 2009 törmännyt perimätietoihin Rautatiekadun joukkohaudoista ja aiheesta oli tehty uutisia Loviisan Sanomiin.
-Pääkalloja ja luita on tullut esille vuosien varrella useita. Nyt niitä saattaa tulla taas pinnalle, kun tehdään puutarhatöitä tai autotallin perustuksia, kertoi museonjohtaja Pia Wilhelmsson. Hän hämmästeli hautalöytöjen runsautta alueella. Tähän mennessä joukkohautoja tai hautapaikkoja ei ole merkitty mihinkään museoviraston tai kaupungin karttaan eikä asemakaavaan, vaikka hautalöydöistä on 1930-luvulta lähtien uutisoitu paikallislehdissä ja viikkolehdissä. Nyt tilanteeseen luvattiin parannusta.
Museovirastoa edustanut tutkija Johanna Enqvist kertoi, että nyt Loviisan löytöjä on ryhdytty merkitsemään myös museoviraston karttoihin ”mahdollisina muinaisjäänteinä”. Jos vainajat ovat vuoden 1918 sisällissodan ajoilta, ei niitä pidetä muinaisjäänteinä, mutta nekin merkittäisiin karttoihin. Enqvistin mukaan museovirastolla ei ole resursseja ryhtyä erikseen tutkimaan Loviisan hautalöytöjä, mutta jos alueelle ryhdytään rakentamaan esimerkiksi kaukolämpöverkostoa, lähettää museovirasto edustajansa paikalle. Silloin kustannukset maksaa alueelle rakentava yritys.

Asukkaat eivät joudu maksamaan kaivauksia

-Jos yksityinen ihminen ilmoittaa löydöistä tontillaan, jotka johtavat kaivauksiin ja tutkimuksiin, menevät kustannukset julkisista varoista eikä yksityinen ihminen joudu niitä maksamaan, lupasi Johanna Enqvist.
Epäiltyjen joukkohautojen läheisyys sen sijaan saattaa hieman mutkistaa rakennuslupamenettelyjä, mutta rakennuslupia alueelle on edelleen mahdollista saada.
Maaria Mäntysaaren mukaan Loviisan kaupunki pyytää jatkossa museovirastolta lausunnon, mikäli hautapaikka-alueeksi epäillylle alueelle haetaan rakennuslupaa. Rautatienkadun alueella on parhaillaan vireillä yksi rakennuslupahakemus, johon odotetaan museoviraston lausuntoa. Mäntysaari arvioi, että lausunnon saaminen kestää noin kuukauden. Myös museoviraston Enqvist arvioi, että lausunnot pyritään antamaan kuukauden kuluessa lausuntopyynnöstä.

”Ei välttämättä merkitse rakennuskieltoa”

-Alueen luulöydöt eivät välttämättä merkitse rakennuskieltoa. Rakennuslupa harkitaan aina tapauskohtaisesti ottaen huomioon alueen luulöydöt ja niiden merkitys. Museoviraston intressissä on, että muinaismuistot säilyvät omalla paikallaan. Niitä ei ole erikseen syytä ryhtyä kaivelemaan esiin, Enqvist sanoi. Hänen mukaansa Loviisassa olisi tarpeen palkata yksi ihminen projektiin kartoittamaan esille tulleet tiedot hautapaikoista.
Historian harrastajan Eddie Brucen mukaan 1700- ja 1800-luvun joukkohautojen lisäksi kaupungin alueella lienee myös useita tuntemattomia punaisten joukkohautoja. Niiden kartoitus on Loviisan seudulla vielä kesken.
-Esimerkiksi punaisten esikunta Ahvenkosken rintamalla on pääosin kateissa, Bruce sanoi. Hänen mukaansa monet perimätietona kulkevat paikannimet viittaavat mahdollisiin hautapaikkoihin.
-Ilmeisesti Loviisan Kuoppakujaa on aiemmin kutsuttu Ampumakuopan kujaksi ja ampumaradan aluetta on kutsuttu Kuoleman laaksoksi, kertoi Bruce.
Eläkkeellä olevan Porvoon museonjohtajan, loviisalaisen Marketta Tammisen mukaan rivihautaus oli 1700-luvulla maan tapa. Vasta 1800-luvulla varakkaampia kansalaisia ryhdyttiin hautaamaan omiin hautoihin. Hautakivet olivat tuolloin harvinaisuuksia, joita tultiin katselemaan pitkänkin matkan takaa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI