|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Sotatieteiden tohtori: 11 kansanedustajan turvallisuusselvitys tarpeen ? ?Kammataan ilmiselvät riskit pois? (19.11.2018 19:50)
Trump-kohun uusi ihmetys USA:ssa: ?Suomessa palaa liian vähän metsää? (19.11.2018 19:14)
Tass: Venäjän mukaan Suomella ei todisteita GPS-häirinnän alkuperästä (19.11.2018 17:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Terveyskeskuksen suunnitelmat valmiina sikainfluenssan varalta
30.04.2009Loviisan terveyskeskuksella on valmiit suunnitelmat mahdollisen sikainfluenssaepidemian varalta. Vastaava lääkäri Tero Taipale kertoo, että valmiussuunnitelma laadittiin jo lintuinfluenssan varalta muutama vuosi sitten.

Maailman terveysjärjestö WHO nosti sikainfluenssan pandemiavalmiustason luokasta neljä luokkaan viisi torstaina. Asteikon toiseksi ylin luokka tarkoittaa, että pandemian uhka on välitön.

-He odottavat, että tästä tulee isompi juttu, mutta missä maassa sitä ei tiedetä, Taipale sanoo. Sikainfluenssaepäilyt ovat johtaneet tutkimuksiin Kotkassa, Lahdessa ja Turussa.

Suomessa riski epidemiasta on Taipaleen mukaan pienempi kuin monessa muussa maassa. Suomi on harvaan asuttu ja lomakausi alkaa kuukauden päästä ja koulut sulkevat ovensa. Jos sikainfluenssa alkaisi nyt levitä Suomessa sen huippu ajoittuisi parhaaseen loma-aikaan eli heinäkuulle ja tämä voisi merkitä sitä, että huippu jäisi tulemattakin.


Pysy kotona ja soita

Taipale painottaa, että jos epidemia lähtee liikkeelle ihmisten on kartettava terveyskeskuksia.

Jos epäilee saaneensa sikainfluenssan on pysyttävä kotona ja tartuttava puhelimeen. Terveyskeskuksesta selviää epäilyn aste. Terveyskeskuksen lääkäri tekee arvion, jonka hän varmistaa infektiolääkäriltä Helsingistä. Taipale kertoo, että soittaja saa muutamassa minuutissa tiedon siitä, millaisiin toimenpiteisiin on syytä ryhtyä.

Jos tartuntaepäily on varmistettava laboratoriotestillä, se tehdään Porvoon sairaalassa. Siellä potilaalle varataan eristetty huone.

Influenssalääke Tamifluta on turhaa lähteä nyt anelemaan terveyskeskuksesta. Taipale huomauttaa, etteivät lääkärit kirjoita reseptiä varmuuden vuoksi.

Rokotteen kehittäminen vasta alkaa ja se valmistuu noin puolen vuoden kuluessa. Jos epidemian alkaa jokaisessa kansanterveystyön kuntayhtymän jäsenkunnassa avataan oma eristetty infektiopoliklinikka, jollainen Loviisassa avattaisiin työterveystiloihin. Terveyskeskukseen potilaat eivät siis tulisi.

-Sitten toimitaan infektiolääkäreiden ohjeiden mukaan, Taipale kertoo.

Hän katsoo, että sikainfluenssatapauksia varmaan tulee Suomeen. Potentiaalisesti uhkaava ongelma ei Taipaleen mukaan ole epidemian vakavuus, vaan se, jos potilaita tulee suuria määriä. Silloin on varauduttava siihen, että myös osa terveyskeskuksen henkilökunnasta sairastuu.


Lääkkeestä joitakin kyselyjä

Tamiflu-lääkkeestä on tullut joitakin kyselyjä Loviisan Kruunu-apteekkiin. Proviisori Nadja Ingman kertoo, että apteekin henkilökunta on tiedottanut asiakkaille lääkityksestä viranomaisten ohjeen mukaan. Jos lääkettä haluaa on otettava yhteys lääkäriin.

Tamiflu-kapseleita on apteekin varastossa normaali määrä. Ingman kertoo, että tartuntatautiasetukseen on tehty lisäys koskien sikainfluenssaa. Se astuu voimaan todennäköisesti perjantaina.

Apteekkariliitto on julkaissut sikainfluenssasta tiedotteen, jota saa apteekeista. Tiedote on toistaiseksi vain suomeksi, mutta ruotsinkielinen versio on työnalla.

Apteekin asiakasneuvonnassa on muistutettu käsihygienian tärkeydestä. Kun aivastuttaa tai yskittää nenä ja suu on syytä peittää tiiviisti kertakäyttönenäliinalla. Kun nenäliina on roskissa on pestävä kädet.

P3-luokan suojain tehokas

Tehokkaita kasvoilla pidettäviä suojaimia apteekki voi todennäköisesti myydä viikon, kahden päästä, kun tukkuliikkeet ovat saaneet niitä maahan. Kysymys on P3-luokan suojaimesta. Sen suojaustehokkuus on 98 prosenttia pienhiukkasten osalta.

Televisiossa näkyvät ohuet suojaimet ovat niinsanottuja kirurgisuojia. Ne suojaavat pärskeiltä ja veriroiskeilta. Tällä hetkellä ne ovat lopussa lähes koko maasta.

Loviisan Raudan myymälävastaava Per-Henrik Winqvist kertoo, ettei ainakaan vielä P3-luokan suojaimia ole kyselty. Jos epidemia alkaa Suomessa kysyntää saattaa hyvinkin syntyä. Winqvist muistaa, että lintuinfluenssakohun aikaan suojaimia kysyttiin. Suojaimet kuuluvat rautakaupan normaaliin tavaravalikoimaan.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI