|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Rautaa ja sinkkiä etsitään Hardomissa
24.04.2009Turun yliopiston geologian laitoksen tutkimusryhmä kartoittaa Pernajan mineraalivaroja. Jo tehdyt tutkimukset viittaavat vahvasti siihen, että Hardomin kylästä löytyy niin rautaa kuin sinkkiäkin.

Kaivoskivennäisten jäljille tutkijat johdatti vanha hopeakaivos, josta saatiin niin hopeaa kuin kultaakin 402 vuotta sitten.
Tutkimushanketta johtaa professori Krister Sundblad. Tarkoituksena on seuraavaksi selvittää, mistä maaperän magnetismi johtuu. Magnetiitti saa aikaan magnetismia ja se taas viittaa suuriin rautapitoisuuksiin. Lisätiedon saaminen edellyttää tutkimuskuoppien kaivamista ja tutkimusreikien poraamista.
Sundbladin mukaan tähän mennessä saatujen tutkimustulosten perusteella on kuitenkin epätodennäköistä, että kallioperän rauta- ja sinkkipitoisuudet ovat niin korkeita, että löydöllä olisi suurta taloudellista arvoa.
–Emme kuitenkaan halua mukaan kolmatta osapuolta vaan aikomuksena on pitää asia yliopiston ja maanomistajien välisenä, Sundblad selvittää. Nykytiedon perusteella pitoisuuksien pitäisi Sundbladin mukaan olla satakertaisia, että ne herättäisivät taloudellista mielenkiintoa.
Hän korostaa, että tutkimukset eivät liity mitenkään uraaninetsintään, joka säikäytti pernajalaisia muutamia vuosia sitten.

Ei pysyviä jälkiä ympäristöön

Pernajan kunnanhallitus antaa ensi maanantaina lausunnon työ- ja elinkeinoministeriölle valtaushakemuksesta, joka koskee yliopistoväkeä kiinnostavaa aluetta. Valtaushakemus koskettaa Hardomin kylässä tiloja Hermans, Bengts, Hartikka, Storgårds ja Bockmossen. Valtaushakemus koskee kolmen hehtaarin suuruista, Snättmosseniksi nimettyä aluetta. Uusien alueiden välissä sijaitsee aiempi tutkimusalue Getmossmalmen, jonka tutkimustuloksiin uusi valtaushakemus perustuu. Alueilla, joita uusi valtaushakemus koskee, on havaittu samantyyppisiä magnetometrisiä poikkeamia kuin Getmossmalmenin alueella. Sen tutkimusojista saaduista kallionäytteistä on analysoitu lupaavia pitoisuuksia muun muassa sinkkiä ja rautaa. Lisäksi tutkijat olettavat, että uudelta alueelta löytyy tinaa ja indiumia. Yliopisto-opiskelijoille kenttätutkimukset ovat osa opiskelua.
–Me lähinnä ”leikimme”, eli opiskelijat pääsevät kesällä harjoittelemaan.
Jatkotutkimukset, kuten tutkimusreikien poraaminen, on kiinni rahoituksesta. Jos porauksiin saakka edetään, ne tehdään 2010-2011.
Uuden alueen tutkimusten ensivaiheessa tehdään geofysikaalisia mittauksia magneettisten poikkeamien paikantamiseksi. Mittaukset eivät aiheuta haittaa tai jälkiä ympäristöön. Kun poikkeamat eli anomaliat on paikannettu, niiden syy selvitetään tutkimusojia kaivamalla. Ojat kaivetaan käsityönä ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Ojien pohjalta otetaan timanttisahalla kallionäytteitä. Näytteiden oton ja dokumentoinnin jälkeen ojat täytetään. Nämä työvaiheet on suunniteltu tehtävän tämän vuoden aikana.
Kallionäytteiden analyysitulokset valmistuvat talvella 2010. Sen jälkeen, jos tulokset ovat lupaavia, ryhdytään jatkotutkimuksiin: timanttikairareikien avulla selvitetään mineralisaatioiden syvyys ja koko. Jos tulokset ovat edelleenkin lupaavia, tehdään lisää reikiä tarkemman kuvan saamiseksi muun muassa esiintymän muodosta, tonnimäärästä ja pitoisuudesta.

Vanha hopeakaivos herätti mielenkiinnon

Koko prosessi lähti liikkeelle 4-5 vuotta sitten, kun professori Sundblad kiinnostui Pernajan vanhasta hopeaesiintymästä. Vuonna 1607 Arvid Tönnesson Wildeman ilmoitti kuningas Kaarle IX:lle Koskenkylästä löytyneestä hopeaesiintymästä. Kaivoksen hopeasta ja kullasta on tehty ehtoollislautanen, jota säilytetään yhä Pernajan kirkossa.
Pyhtääläinen harrastajatutkija Rune Nygård puolestaan löysi Getmossmalmenin esiintymän, josta hän kertoi Sundbladille.
Kunnanhallituksen käsittelyyn tulevaa valtauslupaa hakee Turun yliopiston tutkimussäätiön ja yliopiston perustama Wildeman Oy. Tutkimusta varten perustetulla yrityksellä on vastaavanlainen hanke myös Eurajoella.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI