|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Yhteistä venettä on soudettava hallitusti molemmilta sivuilta”
24.04.2009Miten Loviisan pitäisi uudistua ja kehittyä, jotta siitä tulisi elinvoimainen kaupunkikeskusta? Tätä pohdittiin eilisiltana kaupungin ja Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliikkeen järjestämässä seminaarissa.

–Liikkeelle pitäisi lähteä organisoitumalla ja luomalla vaikkapa kymmenen vuoden päähän ulottuva yhteinen visio. On tärkeää, että yhteistä venettä soudetaan hallitusti molemmilta sivuilta niin, ettei se pyöri ympyrää vaan menee eteenpäin, totesi tilaisuudessa vieraillut Elävä kaupunkikeskusta ry:n toiminnanjohtaja, arkkitehti Pokko Lemminkäinen.
Loviisa on Lemminkäiselle entuudestaan tuttu paikka. Hänen perusviestinsä eilen oli se, että Loviisa on idyllinen, historiallinen kaupunki, jonka suurena haasteena on kehittäminen.
–Ellei kaupunkia kehitetä, se taantuu. Pariisi ja Lontookin ovat olleet joskus tuppukyliä. Niillä on kuitenkin ollut valmiutta säilyttää jotakin vanhaa, mutta myös valmiutta luoda jotain uutta.
Hän muistutti, että kaupunki tarkoittaa kauppapaikkaa. –Mielestäni Loviisassa pitäisi miettiä kokonaisuutena millainen kauppapaikka se on. Jos Loviisaa ajatellaan yksinomaan asuinpaikkana, niin silloin se ei ole kaupunki vaan lähiö. Lemminkäisen luotsaamaan Elävä kaupunkikeskusta –yhdistykseen kuuluu mm. keskustojen kehittämisestä kiinnostuneita kaupan keskusliikkeitä, yhdistyksiä sekä kaupunkeja. Mukana on myös ympäristöministeriö.
–Suomessa on noin sata kaupunkia. Yhdistykseen kuuluu 30-40 ja ne kukoistavat kehittämisessään. Esimerkiksi tämän vuoden kaupunkikeskustaksi valittu Rauma on aivan upea paikka. Raumalla on selvästi yhtäläisyyksiä Loviisan kanssa koon ja merenrantasijaintinsa puolesta. Hyviä esimerkkejä keskustakehittämisestä ovat myös mm. Jyväskylä, Imatra ja Vaasa. Niissä on kunnioitettu vanhaa, mutta ei ole jämähdetty paikoilleen suojelemaan, vaan on myös osattu uudistua ja uudistaa.
Lemminkäisen mielestä jokaisella kaupungilla on oma maaperä, johon hyvät siemenet on kylvettävä ja jotka hyvällä hoidolla tuottavat parasta mahdollista satoa. Siksi muiden kaupunkien malleja ei voi sellaisenaan kopioida. Esimerkiksi Rauman malli ei välttämättä sopisi Loviisaan, mutta virikkeitä se voisi antaa.
–Vanha Rauma on hyvin kaupallinen. Se on sitä myös matkailullisesti. Kaupan yksiköt tukeutuvat ihan siihen kylkeen ja muodostavat kokonaisuuden. Vanha Rauma on valaistu hyvin ja se on kokonaisvaltaisesti taiteellinen. Lopputulos on asiakkaan ja matkailijan näkökulmasta tosi houkutteleva.

Loviisasta vaikkapa valon kaupunki

Lemminkäinen huomautti, että Loviisalla on visuaalisia, huikeita vahvuuksia, kuten näkyvä kirkko ja siihen luontevasti yhdistyvä tori sekä meren läheisyys ja vanhat lehmukset.
–Miten niitä voisi hyödyntää? Miten nykyiset ja kenties tulevat kaupalliset toimijat voisivat asettua lautaselle siten, että kaupunki olisi sitä kautta vahvempi ja houkuttelevampi, kyseli Lemminkäinen.
Hän mainitsi, että usein puhutaan Suomen maabrändistä. Hänen mielestään kaikilla kaupungeillakin voisi olla oma brändinsä. Loviisassa se voisi olla vaikkapa valo, josta on jo ennenkin puhuttu. Lemminkäinen oli nelisen vuotta sitten mukana suunnittelemassa Loviisan Lume –hanketta. Se ei ole edennyt.
–Kaupunki, sen vanha puusto ja kauniiden rakennusten julkisivut valaistaisiin yhtenäisesti yhteistyössä kaupungin ja kiinteistönomistajien kanssa.

Ilman visiota ei voi kehittää

Kaupunkikeskustojen kehittämistyössä julkinen hallinto toimii Lemminkäisen mukaan veturina, mutta elinkeinonharjoittajat ja asukkaat pitäisi saada samaan junaan.
–Yhteinen visio on tärkein, sillä ilman sitä on vaikea lähteä kehittämään yhtään mitään. Kun sellainen on löydetty, lähdetään soutamaan kohti päämäärää. Sinne ehkä päästään suoraan tai välillä matkan varrelta poiketaan sivuun ja otetaan uusiakin suuntia. Tärkeintä on, että soudetaan yhdellä veneellä, eikä niin, että veneitä on kaksi ja molemmissa on vain yksi airo.
Eilisen seminaarin tavoitteena oli avata rakentava keskustelu Loviisan historiallisen keskustan ja sen lähiympäristön kehittämisestä eri intressiryhmien kesken. Lemminkäisen alustuksen lisäksi illan aikana kuultiin kaupunginarkkitehti Maaria Mäntysaaren puheenvuoro keskustan keskeisistä ”kipupisteistä” kaavoituksen ja rakentamisen kannalta sekä katsottiin Eddie Brucen kuvia Loviisan kaupunkikuvan muuttumisesta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI