|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)
Uusi ennuste: Sdp nyt selkeä ykkönen ? mutta tuliko demareille jo ?22 %:n katto? vastaan? (20.11.2018 17:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan logistiikkaportti hyödyntäisi seudun jättiprojektit
24.04.2009Loviisan itäpuolelle suunniteltua logistista porttia markkinoidaan jo tulevilla logistiikkamessuilla toukokuun alussa. Valtatie seitsemän ja uuden moottoritien väliin pääosin sijoittuva alue on ainakin näin alkuvaiheessa noin 300-400 hehtaarin suuruinen. Suurin osa alueesta on Loviisan kaupungin omistuksessa, osa maasta valtion ja osa yksityisten omistuksessa.

Logistiikkakeskuksella Loviisa aikoo napata kiinni ainutlaatuisesta tilanteesta, jossa yhdistyvät seutua koskettavat jättiprojektit. Jättiprojekteista on moottoritiestä olemassa selkeä päätös, ja sen rakentaminen alkanee vuona 2012. Heli-radan linjaus on Loviisan osalta selvä, vaikka aikataulusta ei varmaa tietoa ole. Radan suunnitelmissa aiemmin olleet päällekkäisyydet uuden moottoritien kanssa on saatu poistettua ja nyt sekä radalla että uudella moottoritiellä on selkeä väylä. Mahdollisia jättiprojekteja ovat myös voimalaitokset, joita kaavailevat niin Fortum kuin Fennovoimakin.
- Missään Suomessa ei ole tällaisia mahdollisuuksia, huomauttaa elinkeinopäällikkö Tiina Keskimäki.
Hän arvioi alueen toteutumisen olevan mahdollista myös ilman ydinvoiman lisärakentamiskytköstä. Myös tekninen johtaja Yrjö Meltaus uskoo alueeseen ilmankin voimalaitoksia.
- Tällaiselle logistiselle keskukselle lähellä Venäjän rajaa, rautatietä, satamaa ja moottoritieyhteyden varrella pääkaupunkiseudusta, on olemassa valtava mahdollisuus.
Keskimäen ja Meltauksen mukana suunnittelutiimissä ovat mukana kaupunginarkkitehti Maaria Mäntysaari ja satamajohtaja Aki Marjasvaara. Tiimiläiset huomauttavat, että vaikka tavoitteena on maksimoida jättiprojektien hyöty, tavoitellaan etenkin pysyvien työpaikkojen rakenteiden luomista.

Ei vaaraksi idyllille

Aki Marjasvaara toteaa, että pieni ja idyllinen Loviisa tarvitsee kehitystä ja työpaikkoja. Uusi logistiikkakeskus sijaitsisi keskustan ulkopuolella, eikä siitä tulisi lieveilmiöitä keskustaan.
- Loviisa on ollut kaupunki jo 1750-luvulta lähtien. Aina on tehty kauppaa ja aina on ollut teollisuutta, mutta sitä ei ole tuotu keskustaan, joten historiallisessakin katsoen, tämä sopii Loviisalle, luonnehti Meltaus.
Maaria Mäntysaari kertoo alueelle tehdyn osayleiskaavan, joka on parhaillaan ympäristöministeriössä vahvistumassa. Osayleiskaavatyössä ei tullut esille erityisiä luonnonarvoja, myöskään asutusta ei ole lähellä aluetta.
- Länsiporttiin verrattuna alue on huomattavasti vähemmän haastava suunnittelun ja toteuttamisen kannalta, Mäntysaari toteaa.
Havainnekuviin on tehty esimerkinomaisesti halleja, ja pohdittu tarpeita, joita tähän kohtaan moottoritietä muodostuu, myös tulli on piirroksissa siirtynyt alueelle.
- Eteläisen tullipiirin kanssa on käyty alustavia keskusteluja tullin siirrosta, Marjasvaara kertoo.
Ajatuksena on, että kaupunki luo yrittäjille mahdollisuuden toimintaan. Valmiita kontakteja ei vielä ole, mutta tulevilla logistiikkamessuilla niitä toivotaan syntyvän. Marjasvaara luettelee alueen sopivan erityisesti erilaisen vientiin, kauttakulkuun ja tuontiinkin liittyvään toimintaan.
- Helsingin ympäristö on täynnä ja kallista, muistuttaa Meltaus. Uutta aluetta markkinoidaan kansainvälisillä logistiikkamessuilla Helsingissä 6.-9.5. Jos jo täällä kiinnostuneita yrittäjiä löytyy, pääsisivät he rakentamaan tilojaan aikaisintaan ensi vuoden alusta, kun uuden Loviisan valtuusto on hyväksynyt asemakaavan.

Moni muukin visioi

Monet muutkin alueet visioivat vastaavanlaisin hankkein, ottaakseen suurimman mahdollisen hyödyn tulevasta moottoritiestä.
- Jokainen tekee suunnitelmia, mutta tällaista kokonaisuutta ei ole kenelläkään, arvioi Marjasvaara.
- Jos nyt ei oteta kiinni, joku muu toteuttaa idean, varoittelee Meltaus.
- On olemassa selkeät tarpeet näille tiloille, yhteyksille ja liittymälle, olisi sääli hukata tilaisuus, sanoo Mäntysaari. Meltaus huomauttaa, että vaikka nyt eletään taantumassa, on ajateltava jo seuraavaa nousukautta ja oltava valmiina silloin, kun nousu tulee. Jos jäädään odottamaan, nousu ehtii mennä ohi ja ollaan jo taas uudessa taantumassa.
- Nyt ollaan liikkeellä oikeaan aikaan, luonnehtii Marjasvaara.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI