|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
950 ?/kk kannabishoitoon: Kela ja oikeus tyrmäsivät, vaikka lääkärit puolsivat (19.11.2018 08:53)
Esperi takoo Suomeen yrityskauppamiljonäärejä ? valtaosa rikastuneista on naisia (19.11.2018 07:48)
Sote-markkinoilla käy kova rytinä ? yrityskauppa joka neljäs päivä (19.11.2018 07:22)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan oma Supermatrix-supertietokone suunnitelmissa
21.04.2009Loviisan puhelinosuuskunta panostaa lähivuosina voimakkaasti Loviisan seudun tietoliikennepalveluiden kehittämiseen. Parhaillaan LPO rakentaa alueelleen tehokasta valokaapeliverkkoa ja visioissa on hankkia Loviisaan Supermatrix-supertietokone, joka tekisi nykyisenlaiset henkilökohtaiset tietokoneet tarpeettomiksi. Toimitusjohtaja Gustaf Forsbergin mukaan LPO on Finnet-liiton ja Tekesin rinnalla mukana maailman ensimmäisessä hankkeessa, jonka tarkoituksena on virtualisoida käyttäjän tietokone ja tarjota se verkon yli palveluna.

Supermatrixissa käyttäjän huoleksi jäisi vain näyttölaite, hiiri ja näppäimistö. Hanke toisi 100 megabitin yhteyden kotiin ja työpöydälle. Käyttäjä olisi suoraan kiinni internetin runkoverkossa ja saisi tarvitessaan vaikkapa satakertaisen tehon nykyiseen verrattuna. Forsbergin mukaan Supermatrix-hanke esiteltiin viime viikolla ja sen on määrä alkaa 3 vuoden kuluessa. Forsbergin mukaan Loviisan seutu on riittävän iso kokonaisuus supertietokoneelle. Jos se toimisi muualla, saattaisivat tietoliikenneyhteydet muodostaa pullonkaulan tehokkaalle toiminnalle. Lähtökohtana on, että valokuiduilla rakennetaan vähintään 100 megabitin yhteys LPO:n ja kotikäyttäjien välille.

Noin 99 % suomalaisista laajakaistalle

Viestintäministeriön tavoitteena on, että 99 prosenttia suomalaisista saadaan tehokkaan laajakaistayhteyden piiriin. Ministeriön arvioissa 95 prosenttia kotitalouksista saadaan laajakaistaverkkoon kaupalliselta pohjalta teleyhtiöiden omina hankkeina. Noin 4 prosenttia alueista tulee saamaan valtion ja kuntien tukea laajakaistan palvelun rakentamiseen. -Kunnilta ja maakuntaliitoilta odotetaan lokakuun loppuun mennessä suunnitelmia niistä alueista, joihin teleyhtiöt eivät rakenna kuituverkkoa kaupalliselta pohjalta, mutta joihin se silti halutaan kuntien ja valtion tukemana, Forsberg kertoi. Hänen mukaansa näille alueille valokuituverkko voidaan rakentaa niin, että valtio, kunnat ja teleoperaattori maksavat kukin kolmanneksen kustannuksista.
Toimitusjohtaja Forsbergin mukaan LPO panostaa lähivuosina juuri Loviisan seudun ja osin myös Porvoon tietoliikenneverkon kehittämiseen. Viime vuonna puhelinosuuskunta LPO:n liikevaihto oli hieman yli 5,7 miljoonaa euroa, jossa kasvua edelliseen vuoteen oli 6,7 %. Liikevoitto oli 472.000 euroa ja kasvoi hieman liikevaihtoa nopeammin, joten liikevoittoprosentti nousi 8,2 %:iin. Kokonaistulos oli 384.000 euroa.

LPO:n Sulo-liittymiä jo yli 1000

-LPO:n pääasiallinen kasvumoottori oli liiketoiminta Porvoossa, johon Porvoon Energialta ostettu laajakaistaliiketoiminta loi hyvän jalustan. Lisäksi Sulo matkapuhelinliittymien määrä ylitti tuhannen liittymän rajan mikä kohdemarkkina huomioiden merkitsee noin 12 % markkinaosuutta. Tämä on kypsillä markkinoilla ja vain reilun vuoden ajassa hyvä saavutus ja osoittaa, että paikalliselle palveluntarjonnalle on kysyntää, Forsberg arvioi.
LPO käytti investointeihin viime vuonna peräti 1,6 miljoonaa euroa, mikä on yli kolme kertaa enemmän kuin edellisvuonna. Tästä suuri osa liittyi valokuituverkon rakentamiseen. -Valtion laajakaistastrategian mukaan tulevaisuuden tietoliikennepalvelut edellyttävät kuituyhteyttä jokaiseen kotiin. Asiakasomisteisena osuuskuntana LPO näkee roolinsa yhtä läheisenä kumppanina alueen kuituverkkojen muodostumisessa kuin paikalliset vesi- viemäri- ja kuituosuuskunnat, Forsberg sanoi. Vuodelle 2009 LPO on budjetoinut lähes 2 miljoonaa euroa pelkästään kuituverkkojen rakentamiseen Itä-Uudellamaalla.

”LPO ei pyri maksimoimaan voittoja”

-Korkeisiin tuottoihin lyhyessä ajassa pyrkivä pörssiyhtiö ei varmaankaan investoisi Loviisan seudun kaltaisten haja-asutusalueiden valokuituverkkoihin. Me voimme katsoa kuituverkkoinvestoinnin kannattavuutta huomattavasti pidemmällä aikavälillä, Forsberg sanoi.
-Pohjimmiltaanhan osuuskunnan ensisijainen – lakisääteinenkin – tehtävä on tuottaa jäsenistölleen tuotteita ja palveluja. Kilpailu huolehtii siitä, että tämä tehdään kustannustehokkaasti ja jos tämä tehdään markkinahintoja edullisemmin niin osuuskuntaperiaatteen mukaisesti tulee asiakasomistajien hyötyä tästä tehokkuudesta edullisempien palvelujen muodossa, Forsberg kertoi.
-Mikäli yhtiön tavoite olisi kuten osake-/pörssiyhtiöillä voiton maksimointi, kannattaisi panokset luonnollisesti suunnata muualle kuin harvaan asuttujen alueiden tulevaisuuden verkon rakentamiseen, sanoi Forsberg.

Ylijäämästa suurempi osa asiakasomistajille

LPO aikoo jatkossa suunnata suuremman osan tuloksestaan asiakkaina oleville osuudenomistajilleen. Vielä tänä vuonna osuuskunnan hallitus esittää 29.4.2009 pidettävälle osuuskuntakokoukselle osuusmaksun korkoa maksettavaksi 40 euroa osuutta kohti.
Osuuskunnan hallitus ehdottaa kuitenkin, että tulevaisuudessa, keväällä 2010 ja siitä eteenpäin, alkaa maksaa ylijäämän palautusta jäsenten käyttämien osuuskunnan tarjoamien palvelujen suhteessa. Ostojen mukaista ylijäämän palautusta maksetaan ehdotuksen mukaan jopa 80 prosenttia koko ylijäämästä.Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI