|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Merivoimien 1,2 Mrd.?:n jättihankkeessa viivästys ? ?Voi joskus kulua ennakoitua enemmän aikaa? (18.11.2018 10:26)
Sebastien Ogier jälleen rallin maailmanmestari (18.11.2018 10:08)
Trumpin erikoinen Suomi-neuvo Kalifornian tuhojen keskellä: ?He käyttävät paljon aikaa haravointiin? (18.11.2018 09:44)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Valkon satama jouduttaneen yhtiöittämään
17.04.2009Kuntien liikelaitoksina toimivat satamat sekä energialaitokset joudutaan lähivuosina yhtiöittämään Euroopan komission Tiehallinnon valtiontukea koskevan päätöksen seurauksena. Kuntaliiton johtavan lakimiehen Juha Myllymäen mukaan Kuntaliitossa on pohdittu EU-komission päätöksen merkitystä kuntakentässä, ja arvioitu sen johtavan muutoksiin kunnallisten liikelaitosten toiminnassa. Muutokset johtaisivat lähivuosina myös liikelaitoksena toimivan Valkon sataman yhtiöittämiseen. Satamaliiton arvion mukaan yhtiöittämisen takaraja olisi siirtymäkauden jälkeen ehkä vuodessa 2013. Kuntaliitosta korostetaan, että asian valmistelu on vielä alkuvaiheessa.

-Lähtökohtana on, että kuntienkin liiketoiminnan tulisi tapahtua oy-muodossa. Ehkä ratkaiseva kysymys tulee olemaan, tuottaako liikelaitos palveluita oman kunnan asukkaille vai ulkopuolisille, Myllymäki sanoi. Hänen mukaansa kuntalain muutoksesta ei vielä ole tehty esityksiä, mutta ensi viikolla asetetaan todennäköisesti työryhmä valmistelemaan asiaa.
-Kunnilla on omat velvoitteet, mutta kunta ei voi olla mikään sekatavarakauppa, joka kilpailee erityisasemansa suojissa avoimilla markkinoilla, Myllymäki sanoi.
-Jos aikanaan kuningas antoi oikeuden pitää satamaa, niin niistä ajoista ollaan tultu eteenpäin. Sinänsä satama pito voi olla alueen elinkeinotoiminnan ja elinkelpoisuuden kannalta perusteltua, mutta epäilen voidaanko siinä poiketa EU:n kilpailuoikeuden pääsäännöstä, Myllymäki sanoi.

Liikelaitoksilla verovapausetuja

Kuntien liikelaitokset saavat samoilla markkinoilla toimiviin osakeyhtiöihin nähden merkittäviä etuja muun muassa verotuksessa. Liikelaitokset eivät esimerkiksi maksa kiinteistöveroja, varainsiirtoveroja eivätkä 26 prosentin tuloveroakaan, jos toiminta tapahtuu omistajakunnan alueella. Niiden oy-muodossa toimivia kilpailijoita sen sijaan verotetaan täysimääräisesti. Liikelaitos ei myöskään voi mennä konkurssiin oy:n tapaan, vaan tappiotkin kuitataan kunnan budjetista. Kuntaliiton tuoreen kyselyn mukaan kuntien liikelaitosten toiminnasta noin puolet suuntautuu muille kuin omistajakuntaan tai -kuntiin. Noin 70 prosenttia ulkoisesta myynnistä tulee energiahuollosta ja satamatoiminnasta. Niissä kunnalliset liikelaitokset suuntaavat toimintaansa miltei kokonaan omistajakunnan ulkopuolelle. Esimerkiksi Helsingin Energia on Suomen yliomavaraisimpia energianmyyjiä, jonka sähköstä suurempi osa myydään jo Helsingin ulkopuolelle.
Kuntien liikelaitoksen liikevaihdosta vain pieni osa kertyy ulkoisesta myynnistä kuten ateria ja ruokapalveluissa sekä talous- ja hallintopalveluissa. Kunnallistekniikan ja rakentamisen toimialalla kymmenen prosenttia liikevaihdosta syntyy myynnistä omistajakunnan ulkopuolelle.

Ei koskisi lakisääteisiä palveluita

Yhtiöittämisvaatimukset koskisivat lähinnä energialaitoksia, satamia sekä liikelaitoksia, joiden tehtävät eivät ole kunnille lakisääteisiä. Esimerkiksi terveydenhoito-, pelastus- sekä vesi- ja viemärihuolto voisivat edelleen toimia kunnan liikelaitospohjalta.
-Vesihuollossa ei voi puhua kunnan sisäisestä liikelaitoksesta. Luonnollisesta monopoliasemasta johtuen varsinaista kilpailutilannetta vesihuollossa ei käytännössä synny, totesi Kuntaliiton lakimies Pirkka-Petri Lebedeff.
Ulkoisen myynnin osuus on työterveyshuollossa noin neljännes. Tämä selittyy lain velvoitteesta, sillä kunnan täytyy tarjota alueen yrityksille työterveyshuollon palveluita, jos yritykset niin haluavat, Lebedeff sanoi.

Satamajohtaja Aki Marjasvaara:
”Yhtiöittäminen olisi iso haaste satamalle”


Loviisan satamajohtajan Aki Marjasvaaran mukaan EU-komission päätös liikelaitoksista vaikuttaa myös Loviisan sataman kehittämiseen.
-Kyllä siihen pitää varautua, että sataman hallintomallia joudutaan muuttamaan. Muutosta vastaan ei ole kannata taistella. Asia on ollut esillä satamaliitossa ja sataman kehittämistyöryhmässä. Ilmeisesti muutos tulee koskemaan myös kaupungin budjettiyksikkönä toimivaa Loviisan satamaa, joka toimii ikään kuin liikelaitos, Marjasvaara pohti.
-EU:han ei ole suoraan halunnut puuttua satamien toimintaan, mutta Suomessa varaudutaan ilmeisesti mahdollisiin kilpailijoiden valituksiin ja tulkitaan EU-päätöksen koskevan myös satamia, Marjasvaara sanoi.
Hänen mukaansa olisi vaikeaa muuttaa satama osakeyhtiöksi, jossa kaupunki olisi enemmistöomistaja ja mukana olisi muita yhtiökumppaneita. Kotkan ja Haminan satamat toimivat jo nyt osakeyhtiöinä.

”Kokonaistulos selvästi plussalla”

-Ketään ei varmaankaan kiinnosta sataman vähemmistöosuus. Minulla on sataman uudesta hallintomallista ajatuksia, joita on tarkoitus esitellä ensin kaupunginhallitukselle, Marjasvaara arvioi. Hänen mukaansa sataman kehittämistyöryhmän raportti esitellään maanantaina kaupunginhallitukselle, mutta raportti ei ole julkinen, koska siinä on satamaan liittyviä liikesalaisuuksia.
-En halua tässä vaiheessa tarkemmin arvioida miten satama pärjäisi oy:nä, mutta ei se varmaankaan helppoa olisi nykyisillä investointi- ja lainamäärillä. Satama on kokonaisuutena, verotulot ja 100-150 työpaikkaa huomioiden kaupungille kannattava, mutta en osaa tässä vaiheessa sanoa olisiko se saatavissa myös liiketaloudellisesti kannattavaksi, Marjasvaara mietti. Kaupungissa on alustavasti haarukoitu, että nykyisillä noin 1,7 miljoonan euron tuotoilla ja isoilla investoinneilla sataman liiketulos olisi alle 300.000 euroa miinuksella, mutta jos otetaan huomioon sataman noin 100-150 työpaikkaa sekä sataman yritysten ja työntekijöiden maksamat verot kääntyy kokonaistulos arviolta 600.000 - 800.000 euroa plussan puolelle.
-Meillä ei ole tulevaisuutta varten ratkaisua valmiina, mutta tämä on otettava positiivisena haasteena suunnitella miten siirryttäisiin osakeyhtiöpohjalle, jos se tulee välttämättömäksi, Marjasvaara kertoi.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI