|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
Poliisi hakee tulkintaa yksityisklubeihin
15.04.2009

Porvoolaiseen yksityisklubiin huhtikuun alussa tehty poliisiratsia on nostanut esille kysymyksen suljettujen yksityisklubien ja –kerhojen anniskelutoiminnan laillisuudesta laajemminkin. Porvoolaisen Porvoon Lukema-klubin malli kopioitiin loviisalaisesta Hypotenuusa-klubista, ja kehitettiin edelleen vieläkin enemmän anniskelupaikan suuntaan baaritiskeineen. Vastaavanlaisia yksityisklubeja ja suljettuja kerhoja toimii eri puolilla Suomea arviolta tuhansia ja Loviisan seudullakin toistakymmentä. On tikkakerhoa, biljardiklubia, bridgeryhmiä, jahtiporukoita, pyöreän pöydän porukoita, viiniklubeja, kalakerhoja, virkailijakerhoja, looseja, kiltoja, veljeskuntia ja ties mitä kuppikuntia. Usein kirjaimellisesti.
Poliisi ja verottaja sekä tuotevalvontakeskus ovat kiinnostuneet erityisesti alkoholipitoisten juomien välityksestä ja tarjoilusta erilaisten yksityisklubien ja –kerhojen suojissa. Pienimmillään suljetun kerhon alkoholitarjoilu hoituu niin, että yksi käy ostamassa illanistujaisiin juomat, ja osallistujat maksavat kukin oman osuutensa juomingeista. Siitä on vaikea löytää mitään luvatonta. Tai kukin tuo omat eväänsä. Toisessa ääripäässä ovat hyvin organisoidut suljetut klubit, joissa alkoholijuomat haetaan klubin varastoon Alkosta tai edullisemmin vaikkapa Virosta. Kukin maksaa juomat oman käyttönsä perusteella kannatuslipukkeilla tai muilla rahan korvikkeilla ja ylijäämä jää klubille. Tällöin liikutaan jo varsin kaltevalla pinnalla. Tiettävästi esimerkiksi useimman suomalaisen yliopiston yhteydessä toimii opiskelijoiden ylläpitämiä suljettuja kerhoja ja klubeja, joiden jäsenten ei tarvitse turvautua ankarasti verotettuihin ja ylihinnoiteltuihin ravintolajuomiin.
Käytännöt ovat kirjavia ja jako laittomien salakapakoiden sekä täysin laillisesti toimivien suljettujen klubien välillä on joskus vaikeaa. Juristillekin. Porvoon Lukema ry:n kohdalla poliisin puuttumiskynnys ylittyi ilmeisesti sen jälkeen, kun klubin toimintaa mainostettiin avoimesti internetissä “ravintoloita” – otsikon alla ja baaritiskin kuvalla varustetuilla sivuilla. Se suorastaan kerjäsi virkavaltaa paikalle. Itä-Uudenmaan poliisi hakee nyt kaikesta päätellen Porvoon Lukema ry:stä ennakkotapausta ja alkoholilainsäädännön tulkintaa suljettujen klubien anniskelulle. Useimmille klubeille alkoholi on vain sivujuonne varsinaisen tarkoituksen kuten sosiaalisen kanssakäymisen tai muun harrastustoiminnan ohessa. Klubien muuhun toimintaan, kuten hyväntekeväisyyteen tai muuhun harrastustoimintaan poliisillakaan tuskin on nokan koputtamista. Ylevä päätarkoitus ei silti tietenkään anna oikeutta sivuuttaa alkoholilakia edes suljettujen ovien takana.
Poliisin urakka on joka tapauksessa tavattoman vaikea. Yksityisten suljettujen klubien “sosiaalinen tilaus” on kasvanut sitä mukaa kuin lainsäätäjä ja tuotevalvontakeskus ovat maksuin ja määräyksin kuristaneet avoimien klubien eli virallisten anniskeluravintoloiden toimintaa. Jotkut asiakkaat kokivat jopa tupakkalain rajoittavan liiaksi vapaata yhdessäoloa. Toisia taas ravintoloiden aikaiset sulkemisajat harmittivat. Suljettuja klubeja ne eivät koske. Eniten ravintoloiden kynnystä nostavat kuitenkin ankarasti verotetut alkoholijuomat. Alkoholi-, virvoitusjuoma- ja arvolisäverolla terästetty sekä palkatun tarjoilijan tarjoilema drinkki on virallisessa ravintolassa useita kertoja kalliimpi kuin talkoovoimin toimivassa suljetussa klubissa anniskeltava, vaikkapa Virosta hankittu paukku.
Lähtökohtana tulee tietenkin olla, että lakia on noudatettava suljettujenkin ovien takana. Joka tapauksessa on hyvä, että poliisiratsian ja todennäköisesti siitä seuraavan oikeusprosessin tuloksena seutukunnan kymmenet eri tyyppiset suljetut klubit saavat selkeän tulkinnan siitä mikä on laitonta ja mikä ei. Osa kerhoista ja klubeista on jo nyt joutunut tarkistamaan anniskelukäytäntöjään.

Luulöydöille luvassa viimein asiallinen kohtelu

Loviisan seurakuntayhtymä on päättänyt varata vanhalta hautausmaalta kaksi hautapaikkaa eri puolilta Loviisaa löytyville ihmisluille. Myös lähiaikoina seurakunnan, museoväen ja viranomaisten yhteistyönä täsmennettävät ohjeet luulöytöjen varalle ovat tervetulleita. Tähän saakka puutarhoista ja rakennustyömailta esiin putkahtaneita pääkalloja ja luita on käsitelty miten sattuu – joitakin kalloja on lähetetty Helsinkiin, joitakin tarjottu jopa kaatopaikalle, osa on haudattu salaa kirkkomaahan ja yleensä luita on seuraamusten pelossa tungettu löytöpaikalla takaisin maanpoveen.
Suuriakaan joukkohautoja ei ole tähän saakka merkitty mihinkään karttoihin eikä kaavoittaja ole kertonut edes asukkaille pihapiirissä olevista joukkohaudoista. Nyt siihenkin on luvassa parannusta, kun hautalöydöistä ryhdytään pitämään kirjaa sekä museovirastossa että Loviisan kaupungissa. Se tuonee mielenrauhan monille ihmisjäänteiden epämääräistä kohtaloa murehtineelle kaupunkilaiselle.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI