|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Taloustieteen professori ihmettelee: Tällainen järjestelmä on vain Suomessa ? ?Valtiovalta tukee ay-liikettä runsaasti? (18.10.2018 08:15)
Juha Sipilä nostaa esiin kolmikantariitelyn ? ?Lakoilla vastustetaan politiikkaa, joka on tuonut Suomeen uusia työpaikkoja? (18.10.2018 07:42)
Jääkiekkoilijoiden saunailtakulttuurissa tapahtunut "radikaali muutos" (17.10.2018 21:28)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Hevoshieroja löytää kipupisteet
27.03.2009Loviisan seudulle kahden viikon välein ajava espoolainen hevoshieroja Sanna Paronen, 38, on odotettu vieras paikkakunnan eri talleilla. Jatkuvasti kasvava hevosmäärä lisää myös alan oheispalveluja. Hevoshieronta on jo varsin tuttua touhua niin ravi- kuin ratsupuolellakin. Aktiivi-ja erityisesti kilpakäyttöön hankittu hevonen on kallis satsaus. Niinpä siitä halutaan pitää mahdollisimman hyvää huolta, niin hyvää kuin hevosenomistajan kukkaro vain sallii.

Muutama kuukausi sitten Elin Kohon lusitano-rotuinen ruuna Que-Ingrato ei voinut sietää edes vieraan ihmisen läsnäoloa karsinassaan. Nyt tuo valkoinen komistus jo silminnähden rentoutuu hierojan käsittelyssä. Hevonen saa monenlaista apua hieronnasta. Se auttaa muun muassa revähdysvammojen jälkihoidossa sekä erilaisten lihas- ja kalvokireyksien laukaisemisessa. Monet käyttävät hierontaa valmistavana toimenpiteenä kilpailusuoritukseen, samoin siitä palautumiseen. Ammattitaitoinen hieroja tuntee hevosen anatomian sekä hermotuksen. Hieronnan vaikutuksesta verenkierto ja imunesteenkierto vilkastuvat, turvotusta saadaan laskemaan. Myös arpikudoksen ja kiinnikkeiden muodostumista voidaan vähentää. Hoidoilla tähdätään siihen, että hevosen suorituskyky paranisi.

Hieronnan jälkeen päiväunille

Kohon tallin toisella lusitanolla, 11-vuotiaalla Rufolla, on ollut monenlaisia lihasongelmia; sisäreisissä, kaulan alalinjassa, lapojen etuosassa ja rintalihaksissa. Portugalilaista alkuperää olevalla hevosrodulla on luontainen taipumus koota itsensä välillä hieman liiankin kasaan.
- Säännöllinen hieronta on todella auttanut Rufoa. Eron huomaa käsittelyn jälkeen heti. Se rentoutuu niin, että se käy makuulle päiväunille, mitä se normaalisti ei tee. Ratsastettaessa se on elastinen, “avattu”, ja erittäin reipas, jopa niin, että se melkein lentää, nauraa Koho.
- Minulle eläinteni hyvinvointi on pääasia, siksi olen päättänyt satsata säännölliseen hierontaan, sanoo agrologiksi valmistuva Koho.

Kipeä ei kärsi edes koskemista

Suurin osa Parosen asiakkaista käyttää hevoshierojan palveluja säännöllisin väliajoin. Silloin saa yleensä myös hinnasta hieman alennusta, samoin jos samalla tallilla on useampia hierottavia. Parosella yksi reilun tunnin hierontakerta maksaa arvonlisäveroineen 60 euroa. Palvelu sisältää myös kirjallisen hoitoselosteen sekä tarvittaessa apua esimerkiksi kengityksen ja varusteiden sopivuuden tarkistamiseksi.
- On erittäin yleistä, että hevosella on huono tai epäsopiva satula. Eteeni on tullut hevosia, joiden selkä on ollut niin kipeä, ettei siihen ole voinut edes koskea. Silloin kun vamma on näin akuutti, ei hieromista voi luonnollisesti ajatellakaan. Sama koskee eri tulehdus-ja kuumetiloja. Paras tulos saavutetaan, kun hevosen kengitys, ruokinta, varusteet, harjoituspohjat sekä rasituksen ja levon suhde ovat kunnossa. Pitää muistaa, että yhdestäkin hoitokerrasta on hyötyä tavalliselle harrasteratsulle. Silloin voidaan tarkistaa, onko hevosella kaikki kunnossa ja missä olisi parannettavaa, vinkkaa Paronen.

Fyysinen ammatti

Hevosten koko, rodut ja luonnetyypit vaihtelevat hevoshierojan arkipäivässä. Noin kuusisataakiloisen eläimen käsittelyssä luulisi tarvittavan paljon voimaa, erityisesti käsissä. Paronen ei käytä laitteita, työvälineinä ovat ainoastaan omat kädet. Punttisalilla Paronen ei kuitenkaan päivän päätteeksi käy.
- Normaali päiväurakka on 3-4 hevosta. Isot raskaankireät kouluhevoset oikein odottavat kunnon käsittelyä, aivan kuin ne sanoisivat, että siitä vaan, sen kun työnnät niin paljon kuin jaksat! Päivän päätteeksi en tosiaankaan tarvitse enää voimaharjoittelua. Työ pitää minut kunnossa, sen lisäksi vain ratsastan omilla hevosillani ja hoidan tallityöt. Uni tulee kyllä todella helposti, naurahtaa Paronen.

Hevonen näyttää mihin sattuu

Parosen hieroessa lusitanoja ei voi olla huomaamatta, kuinka selvästi hevonen näyttää mikä kohta on kipeä, ja mitä paikkaa saa taas mieluusti kunnolla rutistaa. Kipeä hevonen on myös riski hierojalle, joka työskentelee lähes kiinni hevosessa. Potku tai puraisu lähtee salamannopeasti.
- Yksi puraisu ja yksi potku ovat osuneet, ja tietysti lukuisia yrityksiä on ollut. Minulle on tärkeää, että kemiat kohtaavat hoidettavan hevosen kanssa. Hoitokertojen myötä hieronta muodostuu hevoselle rutiiniksi. Silloin käsittely helpottuu, sanoo Paronen.
Hevoshierojia koulutetaan Suomessa muun muassa Tampereella ja Ypäjällä. Tutkinto on ns. näyttötutkinto, eli osaaminen pitää näyttää itse työssä tiukan raadin valvonnassa. Lähes kaikki toimivat itsenäisinä yrittäjinä. Myös floristiksi ja vihersuunnittelijaksi aikaisemmin valmistunut Paronen sai hevoshierojan- ja valmentajan oppinsa Hyvinkäällä. Siellä hierojakoulutusta ei enää ole.
- Hevos-ja koirahieronta on minun juttuni. Tämä tunne vain vahvistuu koko ajan, mitä enemmän tätä työtä teen. Pidän siitä, että työni on niin fyysistä, iloitsee Paronen.

Kristiina Kaitavuori

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI