|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Mikkomarkus Ahtiainen hyppäsi Vesku Loirin saappaisiin
20.03.2009Komediateatteri Arenan näyttelijäkaarti istuu kotoisasti yhdessä ruokatauolla Teatteriravintolassa Helsingin Hakaniemessä. Vesa-Matti Loirin roolia näyttelevä Mikkomarkus Ahtiainen kauhoo heidän joukossaan makaronilaatikkoa kovaa vauhtia suuhunsa.

- Nämä tauot ovat lauantainäytösten välillä niin kovin lyhyitä, hän valittaa.
Muuta valittamista hänellä ei tämänhetkisestä produktiostaan tunnu olevankaan, sillä pääsy Ere Kokkosen näytelmään Spede ja kumppanit suoraan teatterikorkeakoulun penkiltä oli tälle tesjokelaiselle unelmarooli.
- Teatterikorkeakoulusta suositeltiin muutamia henkilöitä, muun muassa minua. Haastattelussa sitten pyysin nimenomaan päästä Veskun rooliin, sillä Loiri on minulle suuri idoli. Hän on yksi niistä henkilöistä, joita varten olen näyttelijäntyöhön ylipäänsä ryhtynyt, Ahtiainen sanoo.
Näytelmän esiintyjäkaarti on kaikkinensa nuorta, sillä sankarien rooliin haluttiin henkilöitä, jotka olisivat samaa ikäluokkaa kuin 60-luvulla viihdealalla aloittaneet esikuvansa.
- Tämä porukka on melkoinen sillisalaatti, mutta mukava tiimi, jonka kanssa yhteistyö on sujunut hyvin. Kaikilla on kokemusta näyttelijäntyöstä, mutta kukaan ei ole vielä ehtinyt leipääntyä näyttelemiseen, Ahtiainen tuumii.
Myös näytelmän ohjaajana toimivan Santeri Kinnusen kanssa oli Ahtiaisen mielestä ilo työskennellä.
- Santerilla on todella hyvä silmä, ja hän osaa katsoa kokonaisuutta myös lavan ulkopuolelta. Huomaa, että hänellä on paljon kokemusta teatterialalta, Ahtiainen kehuu.

Kaikki lähti Loviisan Multiaction Teamistä

Mikkomarkus Ahtiainen on kotoisin Tesjoelta, missä hän asui parikymppiseksi asti. Koulunsa hän kävi Ruotsinpyhtäällä ja Loviisassa. Innostus teatterin tekoon syntyi sekin Loviisassa.
- Tom Nyströmin Multiaction Team oli minulle ratkaiseva askel, josta innostus näyttelijäntyöhön lähti. Olin tässä innostavassa ryhmässä mukana 1990-luvun loppupuolella, hän kertoo.
Kontaktit näiltä ajoilta ovat säilyneet, ja Ahtiainen käy edelleen silloin tällöin kotiseudullaan.
- Olemme suunnittelemassa Tesjoelle kulttuuritoimintaa lähitulevaisuudessa. Myöhemmin selviää, millaista, hän lupaa salaperäisesti.
Näyttelijäntyöstä kiinnostunut nuorukainen muutti sittemmin Kotkaan, ja alkoi tehdä siellä standup-koomikon tehtäviä. Hän ehti käydä myös Lahden kansanopiston vuoden mittaisen teatterikoulun ennen kuin Helsingin Teatterikorkeakoulun ovet aukesivat hänelle vuonna 2004.
- Olen nyt valmistumassa Teatterikorkeakoulusta, ja rooli Komediateatteri Arenassa jo opiskeluvaiheessa luo mukavasti uskoa tulevaisuuteen ja uusiin työtilaisuuksiin valmistumisen jälkeen, pohtii Ahtiainen.

Lapsuusmuistot ja viikset avuksi

Vesa-Matti Loirin rooliin valmentautuminen edellytti Ahtiaiselta monia ulkonäöllisiä muutoksia.
- Tukka leikattiin ja värjättiin, ja lisäksi minun piti kasvattaa viikset. Läheisille onkin viime aikoina joutunut selittelemään uutta turhapuromaista ulkonäköä, naurahtaa Ahtiainen.
Henkisesti hän valmentautui perehtymällä Ere Kokkosen tekstiin.
- Meille annettiin ohjeeksi, että rooleja lähdetään tekemään omalta pohjalta eikä suoraan imitoiden. Näitä hahmoja on kuitenkin tullut nähtyä elämän varrella niin paljon, että monet heidän eleensä ja ilmaisutapansa tulevat ihan automaattisesti, hän tuumii.
Itse Vesa-Matti Loiria Ahtiainen ei ole tavannut, mutta tämä on tulossa katsomaan näytelmää keväämmällä.
- Kyllähän se vähän jännittää sitten, kun oikea Vesku on katsomossa, ja minä olen Vesku lavalla. Esimakua näistä tunnelmista saatiin jo ensimmäisissä näytöksissä, joissa monet elokuvan hahmoista olivat yleisössä. Heiltä tuli kuitenkin niin paljon hyvää palautetta, että ihan luottavaisin mielin tässä ollaan, tuumii Ahtiainen.

Tarina ystävyydestä ja ristiriidoista

Ere Kokkosen kirjoittama näytelmä Spede ja kumppanit – eli tarina miehistä, jotka tunsivat Uuno Turhapuron, rakentuu ennen kaikkea Spede Pasasen ja Ere Kokkosen välisen suhteen kuvaamiseen. Vesa-Matti Loiri nivoutuu molempien elämään näytelmässä kolmantena päähahmona. Näytelmä on kuin biografia, jossa edetään Speden ja Eren elämässä kronologisesti elokuva elokuvalta. Samalla, kun yleisölle tuodaan ilmi, miten mitkäkin elokuvat menestyivät, kuvataan myös kulissien takaisia tunteita ja tapahtumia. Ennen kaikkea kuvataan sitä, kuinka Ere Kokkonen oli turhautunut asemaansa ystävänsä Speden taustahahmona, vaikka hänen panoksensa Spede-elokuvien käsikirjoittajana ja ohjaajana oli elokuville merkittävä. Muita läpi elokuvan kulkevia teemoja ovat kolmikon runsas alkoholinkäyttö ja ainainen rahapula sekä naishuolet. Näytelmä ei ota itseään kovin vakavasti, vaan kipeitäkin aiheita ja suuria ristiriitoja käsitellään komediallisin keinoin. Tämä istuukin toki hyvin näytelmään, jonka aiheena on komedian tekeminen. Näyteltyjen kohtausten lisäksi yleisölle tarjotaan klippejä oikeista Spede-elokuvista.

Huumoria ja retrovaatteita

Näyttelijäsuoritukset ovat hauskoja ja hahmonkuvauksissaan osuvia. Se, mikä joidenkin näyttelijöiden kasvon- ja vartalonpiirteissä on esikuviinsa nähden erilaista, on otettu takaisin maskeerauksella, vaatetuksella ja näyttelemisellä. Eniten esikuvaansa muistuttaa Mikkomarkus Ahtiainen Veskuna ja Turhapurona, jonka maskeeraus on mainiosti toteutettu. Myös Niina Lahtisen tulkinta Riitta Väisäsestä eleineen on niin osuva, ettei kenellekään voi jäädä epäselväksi, mistä henkilöstä on kyse. Antti Laukkarisen Spede-tulkinta on aavistuksen kesy, mutta eleiden ja ulkoisten tunnusmerkkien perusteella selvästi tunnistettava ja luonteva. Hänen ja Ere Kokkosta näyttelevän Janne Katajan välillä on lavalla hyvä humoristinen side. Näytelmän komediallisen luonteen takia asioihin ei pureuduta kovin syvälle, mutta ihmisten väliset ja hahmojen henkilökohtaiset ongelmat tuodaan silti esille. Näytelmä on täynnä iloa, ja vitsit pitävät katsojan otteessaan loppuun saakka. Näytelmän jälkeen tuntee itsensä myös yllättyneeksi siitä, kuinka tuttuja näytelmässä läpikäydyt Spede-elokuvat lopulta olivatkaan, vaikkei niihin koskaan erityisemmin ollutkaan perehtynyt. Tämä havainto kertoo omaa kieltään siitä, miten syvälle suomalaiseen kulttuuriin ja suomalaisten mieliin Pasanen–Kokkonen–Loiri -kolmikon elokuvat tosiasiassa ovat juurtuneet.

Spede ja kumppanit -näytelmä Komediateatteri Arenassa Helsingissä 16.5. saakka. Lisätietoa osoitteesta www.komediateatteriarena.fi

Liisa Lipas

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI