|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kansanedustaja hämmästelee: Irtisanomislailla yllättävä vaikutus ? laittomasti irtisanotulle jatkossa pienempi korvaus (22.11.2018 13:03)
Uusi ilmiö: Pantilliset kauppakassit yleistyvät ? Varusteleka ja Akateeminen mukana, Alkoonkin tulossa (22.11.2018 12:45)
Berner: ?Autojen myynti pitää nostaa 150 000:een? ? Autoala: Sitten 8 mrd.?:n veropottia kevennettävä (22.11.2018 12:05)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Rautatiekadun joukkohaudoissa useita satoja vainajia 1700-luvun lopulta
13.03.2009Loviisan Sanomissa tiistaina uutisoitujen Rautatiekadun ja Rauhalan alueen joukkohautojen vainajat ovat todennäköisesti peräisin 1700-luvun lopulta. Omakotialueella arvioidaan olevan useita satoja luurankoja, joita on nostettu päivänvaloon alueen rakennustöiden yhteydessä vuosikymmenten ajan. Joukkohautoja ei ole merkitty museoviraston eikä kaupunginkaan karttoihin, mutta eilen museoviraston intendentti Marianna Niukkanen kertoi, että asia korjataan ja alue merkitään heti muinaisjäännösrekisteriin.

-Tarkoitus ei ole tässä vaiheessa lähteä tekemään kalliita kenttätutkimuksia, mutta alueen maankäyttöä tullaan seuraamaan. Jos alueelle rakennetaan esimerkiksi kaukolämpöputkia tai muuta, niin meiltä lähetetään arkeologi paikalle. Lisäksi seuraamme mitä tietoja asiasta kertyy lehtiin ihmisten kertomana, kertoi Niukkanen eilen.

Monilla loviisalaisilla on tietoja sekä omakohtaisia kokemuksia alueen luulöydöistä. Rautatiekadulla 1950-luvulla asunut loviisalainen Arto Sjöblom näyttää kotialbumia, jossa on toukokuussa vuonna 1952 kuvattuna kasapäin pääkalloja.

-Saunan perustuksia tehtäessä niitä nousi ensin muutamia ja sen jälkeen useita kymmeniä. Laskimme, että pihalle nostettiin ainakin 40 pääkalloa noin 40 sentin syvyydeltä, Sjöblom kertoi eilen. Löydöstä kerrottiin tuolloin myös Loviisan Sanomissa.

Vainajia useassa kerroksessa

Saunan paikalta löytyneitä vainajia oli haudattu päällekkäin, päät kohti koillista. Hampaat olivat tasaiset ja terveet, joten vainajien pääteltiin olleen nuoria sotilaita. Koska vaatteen jäämiä ei juurikaan löydetty, silloin arveltiin, että heidät oli haudattu alasti. Myöhemmin löytyi muutama nappi ja ruosteisia takonauloja ilmeisesti arkusta. Napissa oli Arto Sjöblomin muistaman mukaan neliapila ja ne olivat hopeaa.
-Luut olivat kauttaaltaan ruskeita, kuin ruosteessa. Luita löytyi lisää, kun tontille pystytettiin aitaa, ja myös, kun kuistille tehtiin betonisokkelia. Itse asiassa niitä löytyi vähän väliä, aina kun pihalla jotain kaivettiin, Sjöblom muisteli. Sjöblomin mukaan Loviisan silloinen kirkkoherra Schalin vaati, että jokaisesta luurangosta olisi pitänyt maksaa oma erillinen hautauspaikkamaksu.

Sjöblomit sopivat kuitenkin haudankaivajan kanssa suoraan, että hautausmaan nurkkaan kaivetaan kuoppa, jonne saunan alta löytyneet kallot ja luut haudataan. Tuolloin 10-vuotias Arto Sjöblom muistaa olleensa mukana, kun luita kärrättiin kaikessa hiljaisuudessa ja ilman maksua nykyisen hautuumaan pohjoispuolelle, kuusiaidan lähelle.

Kallot haudattiin kuusiaidan viereen

Loviisan Sanomien vanhoista lehtileikkeistä ilmeni, että luita oli löydetty jo aiemmin 30-luvulla naapuritalon tontilta. Silloin paikalla oli käynyt tutkijoita. He eivät piitanneet luista vaan jättivät asian silleen, koska maasta ei löytynyt vaatteiden osia.

Kun Rautatiekadulla sijaitsevaa niin sanottua Finnmanin taloa rakennettiin vuonna 1918 oli luita noussut pintaan. Myös talon sika tonkinut esiin runsaasti luita, koska ne olivat niin lähellä maanpintaa. Talon kaivo oli aikalaistiedon mukaan jouduttu kaivamaan paksun luukerroksen läpi. Lisäksi talon kellaria perustettaessa löytyi 6-7 luurankoa sekä hevosen luuranko.

Oikeuslääkäri Helena Ranta kiinnostui haudoista

Joukkohaudan mysteeriä selvittäneet Maria Schulgin ja Heikki Salonen ovat saanut lukuisia yhteenottoja Loviisan Sanomien viime tiistaisen artikkelin takia.
-Osa muistikuvista on johtanut tulokseen, osa on ollut epämääräisen hataraa mutua, onpa ilmaistu huolta myös siitä, miten tällaiset diletantit turjakkeet ovat sotkemassa tieteen alueeseen kuuluvia juttuja, Schulgin kertoi.
-No, emme me sotke vaan keräämme tietoja, joilla tämä asia selviäisi. Olen itse opiskellut taidehistoriaa ja kaivanut Vesuviuksen laavasta Pompejin lähellä sijaitsevaa Herculaneumia kuukauden. Heikki Salonen on ollut mukana Meinanderin kaivauksilla. Lisäksi olemme olleet jo ennen artikkelin julkaisua yhteydessä museoviraston tutkijoihin sekä Kansallismuseon tutkijoihin. Lisäksi oikeuslääketieteellisen tiedekunnan professori Helena Ranta on luvannut tutustua tietoihimme.

Museoviraston tutkija Tuija Kämppi kertoi eilen, että loviisalainen varatuomari olisi vuonna 1952 lähettänyt alueelta löytyneitä pääkalloja sekä napin Muinaishistorialliselle Toimikunnalle. Museoviraston kokoelmista mainittuja esineitä ei löydy, mutta viraston hallinto-osaston arkistossa on kopiot kirjeistä, joiden mukaan sekä kallot että napit on palautettu Elmgrenille Loviisaan. Napit on valokuvattu ennen palauttamista, ja negatiivit löytynevät kuva-arkistosta, minne Schulgin ja Salonen suuntaavat seuraavaksi.
Heikki Salonen on tulkinnut nappien apilakuvion neljäksi sydämeksi. Vanhojen luetteloiden mukaan tuolloin olisi kyse naisten 1700-luvun lopun asusta.
-Erityisesti meitä ihmetyttää se, etteivät nuo 1952 löydöt ja niistä tehdyt useat artikkelit johtaneet sen kummempiin toimenpiteisiin, esimerkiksi alueen merkitsemiseen arkeologisiin karttoihin, Schugin ja Salonen ihmettelivät.

”Miksei joukkohautoja merkitty karttoihin?”

-Ensi vuosi on Ehrenvärdin juhlavuosi ja olen ehdottanut, että se olisi myös WWP:n aihe. Mikäli Rautatienkadun vainajat ovat hänen ajaltaan, olisi syytä saada heille muistolaatta. Ruttoon he eivät tiettävästi kuolleet, sillä Ehrensvärd pysäytti Nikanderin Loviisan historian mukaan Puolasta lähteneen epidemian Ahvenkoskelle ankarin määräyksin.

-Ehrensvärdin käskyn mukaan pysähtymättömän matkustajan alta oli ammuttava hevonen, ja jos hän pyrkisi edelleen yli, hänetkin olisi ammuttava. Jos ryhmä ei pysähtyisi, kaikkia oli ammuttava päähän - mitä nyt muutama henki tuhannen hengen rinnalla merkitsisi. Kova kuri ei ollut ylimitoitettu, sillä edellisessä ruttoepidemiassa esimerkiksi Helsingissa kuoli 2/3 kaupungin asukkaista eli 1185 ihmistä, Schulgin kertoi.

Arto Sjöblom näyttää uuden hautausmaan pohjoispuolisen kuusiaidan kulmassa olevaa paikkaa, jonne nelisenkymmentä pääkalloa ja luita haudattiin kaikessa hiljaisuudessa toukokuussa 1952.

Arto Sjöblom kertoi Maria Schulginille kuinka hän oli 10-vuotiaana ollut mukana kärräämässä tontilta löytyneitä luurankoja hautausmaalle.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI