|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Työttömien karu kohtelu paljastui raportista ? ?Lääkärien vastauksista tuli esille väheksyvä asenne? (16.11.2018 07:59)
?Yritysten työllisyys lisääntyi 31% ja liikevaihto peräti 47%? ? Ikääntyvään Suomeen syntyi miljardibisnes (16.11.2018 07:47)
Huuhkajat tappiolla Ateenassa lohkovoittoon ? EM-unelma elää! (16.11.2018 00:22)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Mineraalikuiduista ja ilmastointilaitteista ongelmia suomalaisessa koulukeskuksessa
10.03.2009Suomalaisen koulukeskuksen sisäilmaongelmista pidettiin eilen Myllyharjun koululla infotilaisuus. Länsiharjun ja Harjuntaustan koulujen sekä Myllyharjun yläkoulun ja lukion oppilaille ja heidän huoltajilleen suunnattua oirekyselyä on koonnut lääkäri Tuula Putus. Hän teki yhteenvedon 6.3. mennessä tulleesta 335 vastauksesta. Vastauksia voi jättää edelleen. Kyselyssä selvitettiin muun muassa oppilaiden yleistä terveydentilaa sekä astman ja muiden allergiaoireiden yleisyyttä.

- Pääasiassa on hyviä uutisia. Yleinen terveydentila oppilailla on hyvä. Infektiosairauksia on kuitenkin enemmän kuin ikäluokilla keskimäärin. Länsiharjun koululla on lääkärikäyntejä paljon ja myös poissaolot infektiosairauksien vuoksi tavallista suurempia, luetteli Putus.
Länsiharjulla astmataso oli vähän kohonnut, muissa kouluissa ollaan normaalitasolla. Lukiolaisilla on kyselyn perusteella paljon väsymystä, päänsärkyä, levottomuutta ja keskittymisvaikeuksia. Lukiotulokset poikkesivat kautta linjan jonkin verran muista kouluista. Putus arvioi, että tähän voi vaikuttaa se, että lukiolaiset vastasivat kyselyyn itse ja muiden koulujen osalta vanhemmat vastasivat.
- Väsymystä oli lukiolaisilla liian paljon ja lukion osalta on selvitettävä lisää. Myös alakoulussa joka toinen oppilas koki tasaista päänsärkyä ja on siten keskimääräistä korkeammalla tasolla.
Putus arvioi, että luvut tulevat jonkin verran vielä muuttumaan, kun vastauksia saadaan lisää.

Alipaineesta ongelmia

Kouluilla on tehty marraskuun ja helmikuun välisenä aikana sisäilmaselvityksiä. Tässä selvitysten ensimmäisessä vaiheessa tutkittiin Länsiharjun koulun sisäilman laatua, Länsiharjun, Harjuntaustan ja Myllyharjun koulujen ilmanvaihtolaitteiden laiteosien puhtautta sekä Länsiharjun ja Harjuntaustan koulujen rakenteiden rakenneliittymien tiiviyttä epäpuhtaampien rakenneosien ja sisäilman välillä. Esille on noussut etenkin mineraalikuitujen, eli eristevillan leviäminen sisäilmaan. Länsiharjun koulun tuloilmakanavien sisäpinnoilta otetuissa neljässä näytteessä mineraalikuitujen määrä oli todella korkea, noin 900- 9800 kappaletta. Myllyharjun koulussa vastaava lukema oli 19-37 kappaletta.
Terveysteknikko Jukka Kärkkäinen nosti tärkeäksi tekijäksi ilmanvaihtolaitteiston. Puolella teholla toimiessaan laitteisto on aiheuttanut tiloihin alipainetta ja siten lisännyt epäpuhtaan ilman määrää. Epäpuhdasta ilmaa on tullut niin laitteistoista kuin rakenteistakin.
- Länsiharjulla on ilmanvaihtolaitteissa äänenvaimentimina mineraalivillaa, joka on lähtenyt liikkeelle. Reikälevyn alla on pinnoittamatonta mineraalivillaa, joista on tullut kuitupölyä sisäilmaan.
Heti tehtäviä töitä voivat Kärkkäisen mukaan olla rakenneliittymien tiivistäminen ja ilmanvaihdon tehostaminen.
Antti Kinnunen teknisestä toimistosta totesi, että kun kaikki tiedot kiinteistön kunnosta on tiedossa, muutetaan korjaustarve euroiksi ja sen jälkeen päätetään vaihtoehdoista – korjauksen laajuudesta tai rakennuksen tai sen osien purusta ja uuden rakentamisesta.
Pauli Kopiloff halusi tietää, huomioidaanko tutkimuksissa myös ulkopuolelta rakenteisiin tuleva kosteus ja esimerkiksi kattorakenteisiin kapseloidun, kastuneen villan vaikutus. Kärkkäinen totesi, että tutkittavassa materiaalissa ovat niihin muodostuneet mikrobit olemassa vuodenajasta riippumatta. Kostealla kelillä käyttäjät saavat eniten tuntemuksia.
- Myös ulkoa tuleva kosteus huomioidaan, samoin kuin pohjaveden vaikutus maaperään ja rakenteisiin.

Ilmapiiri kunnossa?

Jaakko Isotalo halusi tietää valtion osallistumisesta ja myös koulujen työilmapiiristä ja sen mahdollisesta vaikutuksesta ongelmiin. Kinnunen totesi jonon valtionapuihin olevan pitkän ja jos korjausaste muodostuisi korkeaksi, valtion voivan ilmoittaa, ettei se osallistu peruskorjaukseen, vain uudisrakentamiseen. Länsiharjun koulun rehtori Sari Hakulinen ja Harjuntaustan koulun johtaja Pirkko Bengts kommentoivat työilmapiirin olevan kouluissa hyvän, mutta väsymystä syntyvän, kun opettajilla on poissaoloja.
- Jäljelle jääneet tekevät kaikki työt ja kotona sairastava tuntee syyllisyyttä, analysoi Hakulinen.
Esille nousi myös tiedon saannin ja mahdollisten korjausten vievän pitkän ajan. Lääkäri Putukselta haluttiin tietää, ovatko tilat turvallisia käyttäjille. Hakulinen totesi, että on kammottava nähdä tuloksia, joissa joka toinen koulun oppilas kokee kärsivänsä toistuvista päänsäryistä. Putus ei voinut arvioida tilojen turvallisuutta, koska ei ole vielä tietoa siitä, mikä sisäilman huonouden aiheuttaa.
Putus viestitti Loviisan päättäjiä näkemään asia myös muuten, kuin menoeränä. Sisäilman korjaus vaikuttaa infektioiden määrän laskuun ja jos voidaan välttää yksikin astma, kunta säästää jo siinä satoja tuhansia.
Antti Kinnunen listasi välittömästi tehtävissä oleviksi ilmanvaihtolaitteiden täydellä teholla toimimisen lisäksi äänieristeiden poiston ja uuden tuloilmakoneen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI