|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Merivoimien 1,2 Mrd.?:n jättihankkeessa viivästys ? ?Voi joskus kulua ennakoitua enemmän aikaa? (18.11.2018 10:26)
Sebastien Ogier jälleen rallin maailmanmestari (18.11.2018 10:08)
Trumpin erikoinen Suomi-neuvo Kalifornian tuhojen keskellä: ?He käyttävät paljon aikaa haravointiin? (18.11.2018 09:44)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Tesjokelaiset synnyttämään jatkossa Porvooseen?
06.03.2009Kaupunginjohtaja Olavi Kalevan mukaan Kymenlaakson sairaanhoitopiirin kanssa on jo alustavasti keskusteltu uuden Loviisan itäisten reuna-alueiden sairaanhoitopalvelujen järjestämisestä.

–Sopimusten työstäminen on aloitettu.
Kalevan mukaan reuna-alueet, joiden asukkaita erikoisjärjestelyt koskevat, on tarkoitus rajata suppeiksi.
Fuusion valmisteluryhmä on todennut, että reuna-alueita määriteltäessä ”lähtökohta on sopimuksen henki, eli reuna-alueet olisivat Ruotsinpyhtäällä Ruotsinkylä, Kuninkaankylä, Viirilä, Suomenkylä ja Niemistö. Pernajassa olisivat saaristoalueet Isnäs, Kabböle ja Sarvisalo reuna-alueita. Järjestelytoimikunta ei ole vielä ottanut kantaa reuna-alueiden rajaamiseen.

Ennen sopimusten solmimista on Kalevan mukaan määriteltävä reuna-alueiksi nimettävät alueet. Fuusiosopimus turvaa sen, että reuna-alueiden asukkaat voivat käyttää esimerkiksi erikoissairaanhoitoa ja koulupalveluja naapurikunnan puolella. Esimerkiksi Ruotsinpyhtäällä oli fuusiopäätöstä tehtäessä kynnyskysymys, että ruotsinpyhtääläiset voivat jatkossakin turvautua Kymenlaakson keskussairaalan erikoissairaanhoitoon Kotkassa, sen sijaan, että heidät olisi ohjattu erikoissairaanhoitoon Porvooseen.

Fuusiosopimuksessa todetaan, että ”tuleva kunta sitoutuu ohjaamaan erikoissairaanhoidon tarpeessa olevat, lähinnä nykyisen Ruotsinpyhtään alueella asuvan väestön, Kymen sairaanhoitopiirin sairaaloihin […] mikäli asiakas näin haluaa.” Seuraavassa sopimustekstin kappaleessa todetaan, että ”uusi kunta sitoutuu siihen, että reuna-alueiden asukkailla on oikeus myös jatkossa käyttää nyt voimassaolevien käytäntöjen mukaan naapurikuntien terveydenhuollon, päivähoidon ja koulutoimen palveluja”.
Kalevan mielestä fuusiosopimuksessa ei ykskantaan luvata kaikille ruotsinpyhtääläisille oikeutta turvautua Kotkan erikoissairaanhoitopalveluihin.

–Kaikki ruotsinpyhtääläiset eivät automaattisesti mene Kotkan suuntaan.
Hän näkee erityisesti Tesjoen kuuluvan Loviisan keskustan palveluiden piiriin. Näin ollen Kalevan mukaan Tesjoelta lähdettäisiin jatkossa esimerkiksi synnyttämään Porvoon sairaalaan Kotkan keskussairaalan sijasta.
–Ainakin niin kauan, kuin Porvoossa synnytysosasto toimii.
–Nämä ovat vaikeita kysymyksiä, sillä on mietittävä myös oikeudenmukaisuutta ja ihmisten tasavertaista palvelua.

Tuleva perusturvajohtaja Sten Frondén:
Erikoissairaanhoidossa nykykäytäntö jatkuu

Uuden Loviisan perusturvajohtaja Sten Frondén vakuuttaa nykykäytännön jatkuvan myös kuntafuusion jälkeen: kaikki entisen Ruotsinpyhtään alueella asuvat voivat halutessaan hakeutua erikoissairaanhoitoon Kymen keskussairaalaan. Terveydenhuollon palveluissa nykyiset ruotsinpyhtääläiset tukeutuvat Loviisaan, mutta reuna-alueiksi määriteltyjen alueiden asukkailla olisi oikeus käyttää halutessaan naapurikunnan terveydenhoitopalveluja.

Uusi sopimus on Kymenlaakson sairaanhoitopiirin kanssa solmittava siksi, että Ruotsinpyhtää kuuluu tällä hetkellä tähän sairaanhoitopiiriin, eikä lainsäädäntö tunne käsitettä kunnan reuna-alueista.

Sten Frondén pitää fuusiosopimuksen tekstin tulkintaa yksiselitteisenä: fuusion jälkeen entisen Ruotsinpyhtään alueen asukkaat voivat halutessaan saada erikoissairaanhoitoa Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueen yksiköistä, mutta reuna-alueiden asukkaat Viirilässä, Kuninkaankylässä, Ruotsinkylässä, Suomenkylässä ja Niemistössä voivat tukeutua naapurikuntien, eli tässä tapauksessa Kymenlaakson palveluihin myös perusterveydenhuollossa, päivähoidossa ja koulutoimen palveluissa.

Tällä hetkellä Loviisan, Liljendalin ja Pernajan asukkaat hakeutuvat virka-aikana Loviisan terveyskeskukseen, mutta kello 16 jälkeen ensin Porvoon terveyskeskukseen ja kello 22 jälkeen Porvoon sairaalaan. Ruotsinpyhtääläiset ovat voineet käyttää virka-ajan jälkeen Kotkan terveyskeskuksen ja sairaalan palveluja.

Johtava lääkäri Tero Taipale:
Saman kunnan veronmaksajia ei voi erotella

Loviisan seudun terveysyhtymän johtava lääkäri Tero Taipale epäilee, voiko sairaanhoitoa koskevissa sopimuksissa asettaa saman kunnan asukkaita erilaiseen asemaan.
Taipaleen mielestä muitakaan loviisalaisia ei voida kieltää käyttämästä Kotkan keskussairaalan palveluja, mikäli he sinne reuna-aluesopimuksen solmimisen jälkeen hakeutuvat. Käytännössä siis kaikki uuden Loviisan asukkaat voisivat asioida valintansa mukaan Porvoossa tai Kotkassa sen jälkeen, kun uusi Loviisa ja Kymenlaakson sairaanhoitopiiri ovat sopineet reuna-alueiden palvelujen järjestämisestä. Eri asia sitten on, otetaanko Kotkassa kaikki halukkaat vastaan. Taipale epäilee, että hoitoa haluava voisi halutessaan riitauttaa asian. Hänen mielestään on mahdoton ajatus, että samassa kunnassa asuvia naapureita kohdeltaisiin sopimuksen perusteella eri tavalla.

Tero Taipale ennustaa hoitoon hakeutumisen pääsuunnan painottuvan kuitenkin jatkossa Porvooseen, eikä hän pidä mahdottomana ajatusta, että esimerkiksi suurin osa uudessa Loviisassa syntyvistä lapsista tulisi maailmaan Porvoossa.

–Kun ruotsinpyhtääläiset liittyvät HUSiin, heidän sairaskertomuksensa näkyvät Porvoon järjestelmissä, mutta eivät Kotkassa.
Taipaleen mielestä valinnan mahdollisuus kahden sairaalan välillä saattaa aiheuttaa myös taktikointia leikkausjonoissa: potilaat hakeutuvat sinne, missä jonot ovat lyhyemmät. Aika kuitenkin tasaa jonot, Taipale uskoo.

Linkki yhdistymissopimukseen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI