|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Juha Sipilän Venäjä-lausunto leviää maailmalla (13.11.2018 08:28)
Selitys Teemu Laajasalon 93 neliön vuokralle ? ?Epäreilua vainoamista? (13.11.2018 08:01)
Dieselveron poistamiselle hurja kannatus ? Kansalaisaloitteen tekijä pöllämystyi täysin (13.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Yhteisövero-osuuden nostosta toivotaan helpotusta taantumassa
03.03.2009Kunnissa odotetaan mielenkiinnolla hallituksen tarkkoja lukuja kuntapalvelujen pelastamiseksi. Hallituksen suunnitelma poistaa Kela-maksu on tervetullut, samoin kuntien yhteisövero-osuuden ja valtionosuuksien nostaminen. Kuntaliitossa kootun kuntapalvelujen pelastusohjelman loppusumma on 1.113 miljoonaa euroa.

Kuntaliitto on tehnyt valtiolle vaatimuslistan, jota se kutsuu kuntapalveluiden pelastusohjelmaksi. Kuntaliiton ruotsinkielisen osaston johtaja Kristina Wikberg kertoi kuntasektorin näkymistä maakuntakierroksella Porvoossa eilen.
Vanhasen hallitus linjasi äskettäin tulevaisuutta hallituskautensa puolivälissä, mutta ohjelmassa ei mainittu summia. Wikbergin mukaan valtion elvytyspaketin luvut selkiytyvät tämän kuukauden aikana.
Wikberg patisti itäuusmaalaisia kuntia aktiivisuuteen valtion suuntaan muun muassa kuntien yhteisövero-osuuden nostamiseksi kymmenellä prosentilla. Se merkitsisi Suomen kunnille vuositasolla lisää rahaa 450 miljoonaa euroa.
Sekä Porvoon että Loviisan taloutta varsinkin yhteisöverotuoton hiipuminen taantuman myötä kirpaisee niin, että kaupungeissa joudutaan etsimään säästökohteita. Mikäli yhteisöverotuotto supistuu ennustetusti, Porvoon tuloihin tulee jopa 30 miljoonan euron lovi. Loviisassa verotulojen lasku on 2,3 miljoonan euron luokkaa.
Kunnat toivovat yhteisvero-osuuden noston lisäksi valtiolta myös valtionosuuksien lisäystä, sosiaali- ja terveyssektorin valtionosuusprosentin korottamista sekä lisää harkinnanvaraisia rahoitusavustuksia. Kela-maksun poisto toisi kuntiin lisää rahaa tänä ja ensi vuonna yhteensä 248 miljoonaa eroa.
Wikbergin mukaan 1990-luvun alun lamasta selvittiin kunnissa kunnallisverojen korotuksilla ja velkaantumalla. Samaan aikaan valtio on lisännyt kuntien velvoitteita ja kuntien tulopohjaa on leikattu 1995-2009 noin 3,2 miljardilla eurolla.
Lamavuosina 1991-1994 kuntien henkilöstö supistui noin kymmenellä prosentilla, investoinnit hiipuivat ja valtionosuuksia leikattiin 13 prosentilla.
Nyt meneillään olevassa taantumassa kunnat toivovat erittäin maltillista palkkaratkaisua ensi vuodelle sekä kuntien palvelurakenneuudistuksen (Paras-hanke) vauhdittamista.

Porvoon Marcus Henricson näkee talouskriisissä hyvääkin

Porvoon kaupunginjohtaja Marcus Henricson pitää nykyistä talouskriisiä kuntarakenteiden uudistamisen kannalta jopa hyvänä asiana. Maan hallitusta hän arvostelee johtajuuden puutteesta.
Ensimmäisen aidosti globaalin talouskriisin kestoa tai syvyyttä ei Henricsonkaan ryhtynyt veikkaamaan.
Henricson uskoi taantuman sysäävän kuntien palvelu- ja rakenneuudistuksen uudelle tasolle.
–Talouskriisi avaa kaikkien silmät. On pakko toimia. Hän huomautti, että Porvoossa on eletty yli varojen viimeiset 12 vuotta. Siksi kaupunki, jonka verotulot asukasta kohti ovat maan kärkeä, on velkaantunut koko ajan lisää hyvistä vuosista huolimatta. Velkataakan kasvattamiseen on ollut hänen mukaansa helppo sortua poliittisesti, kun rahaa on tullut ovista ja ikkunoista.
Henricsonin mielestä nyt ei tarvita kuntapalvelujen pelastusohjelmaa, vaan keskiössä ovat rakenteet. Kuntien tarjoamat palvelut ovat hänen mukaansa jo maailman huippua. Siksi on kajottava kuntarakenteisiin, mikäli Itä-Uudestamaasta halutaan vetovoimainen alue pääkaupunkiseudun naapuriin.
–Itä-Uusimaa on metropolialueen uusi kasvusuunta.
Vetovoiman edellytyksenä on Henricsonin mukaan viime kädessä yhteinen tahtotila ja johtajuus. Nämä edellyttävät yhteisen kunnan perustamista.
–Loviisan seudun kuntaliitos on tärkeä askel eteenpäin, onnistunut omassa mittakaavassaan. Se on ensimmäinen menestystarina. Seuraava askel on tehdä sama hieman isommassa mittakaavassa, niin että voimme kohdata seuraavan globaalin kriisin.
Koko seudun kattavaa kuntarakennetta hän perusteli myös tulossa olevilla uudistuksilla: tulevaisuudessa terveydenhuollon ja lasten päivähoidon palvelut eivät olisi enää sidottuja kuntarajoihin, vaan asukkaat voisivat valita palvelut esimerkiksi työmatkansa varrelta.
–Niin kauan kuin kuntarakenteet ovat pirstaleiset ja kunnilla on vahva itsehallinto kaavoitusmonopoleineen, niin kauan kunnat kilpailevat verisesti keskenään. Yhteinen tahtotila edellyttää kuntien yhdistymistä. Henricson arvosteli Vanhasen hallitusta todellisen johtajuuden puutteesta kuntauudistuksessa. Hän kehui Tanskan mallia, jossa valtio asetti kunnille tiukat aikataulu- ja asukaspohjavaatimukset.
Henricson kertoi tivanneensa valtiolta tiukempaa ohjausta viimeksi muutamia viikkoja sitten. Tuolloin pääministeri Matti Vanhanen oli todennut, ettei tiukennusta ole odotettavissa.
–Kun tilanne on tämä olisi mietittävä, mitä voimme tehdä itse.
Henricson toivoi Itä-Uudeltamaalta vahvaa tahtotilaa.
–Se ei onnistu ilman vahvaa poliittista sitoutumista. Se on valtuutetuista kiinni.
Henricson arvosteli myös Paras-lainsäädäntöä.
–”Vähintään noin” asukaspohja on huonoa lainsäädäntöä. Sehän ei tarkoita mitään.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI