|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan kaupunki ryhtyy neuvottelemaan Atomitien tuulivoimalapuistosta kolmen yhtiön kanssa
27.02.2009Loviisan kaupunki lähettää ensi viikolla Fortumille, SabaWindille sekä St1:lle kirjeen, jossa kysellään yhtiöiden halukkuutta rakentaa 6-9 tuulivoimalan tuulivoimapuisto Atomitien alueelle joko yhdessä tai erikseen. Vuodesta 2006 vireillä olleet hankkeet nytkähtivät eteenpäin, kun tuulivoimalat ja ydinvoimalat sallivasta rantaosayleiskaavasta ei tehty ainuttakaan valitusta ja se sai tammikuussa lainvoiman.

Kaavasta ei yhtään valitusta

-Onhan se tietenkin aika harvinaista, että kaavasta, jossa on mukana ydinvoimalaitos, tuulivoimapuisto sekä rantarakentamista, ei synnytä valituksia. Yleensä ainakin joku tapavalittaja tekee valituksen kaavasta. Myös Olkiluodon vastaavasta kaavasta tehtiin vain kaksi valitusta, mikä sekin on vähän, kertoi kaavoitusyksikön päällikkö Matti Kautto kaavan laatineesta Ramboll Oy:stä. Kaava mahdollistaa ydin- ja tuulivoimaloiden lisäksi myös kaasuturpiinivoimalan rakentamisen alueelle.

Tuulivoimalat helposti verkkoon

Hästholmeniin suunniteltu uusi ydinvoimala sekä Fingridin kaavailema kaasuturpiinivoimalaitos sekä Atomitien alueelle kaavailtu tuulivoimapuisto voisivat Fortumin mukaan hyödyntää osin samaa infrastruktuuria. Fortum voisi siirtää esimerkiksi voimalaitostensa kytkinkentän Hästholmenista mantereen puolelle, jolloin myös tuulivoimalaitokset voitaisiin kytkeä edullisemmin valtakunnan sähköverkkoon. Fortumin kehitys- ja viestintäpäällikkö Peter Tuomisen mukaan on halukas yhteistyöhön, jos tuulivoimalahankkeet etenevät.
-Jos tuulivoimalahanke etenee, ja Loviisa 3:n rakentaminen alkaa, voitaisiin saada synergiaetua siitä, että hyödynnettäisiin samaa infrastrukturia. Jos tuulivoimalaitokset voisivat hyödyntää samaa kytkinkenttää, johtokatuja ja samoja teitä, sillä kompensoitaisiin ehkä hieman huonompia tuulioloja Atomitien alueella, Tuominen sanoi. Hänen mukaansa ydin- ja tulivoimalahankkeita ei silti ole tarkoitus kopla poliittisesti, vaan ainoastaan teknisesti toisiinsa.
Loviisan kaupungin rantaosayleiskaavassa Atomitien ja 400 kilovoltin voimajohtokatujen läheinen alue on varattu energiantuotantoalueeksi. Tuulivoimayhtiöt SabaWind/Triventus Ab ja St1 ovat olleet kiinnostuneita rakentamaan alueelle tuulivoimaloita. Myös Fortum tutkii parhaillaan myös mahdollisuuksia rakentaa omia tuulivoimalaitoksia Suomeen.

Kolmelle yhtiölle kysely tuulivoimaloista

Loviisan kaupungin geodeetti Yrjö Meltaus kertoi, että kaupunki lähettää ensi viikolla Fortumille, SabaWindille ja St1:lle kirjeet, jossa kysytään ovatko yhtiön kiinnostuneet alueesta, voisivatko ne tehdä keskenään yhteistyötä ja voisivatko ne laatia yhteisen YVA-selvityksen tuulivoimapuistosta alueelle.
-Alueen kehittäminen on odottanut rantaosayleiskaavan valmistumista. Se sai lainvoiman tammikuussa. Alueelle mahtuisi noin 6-9 tuulivoimalaitosta. Uudenmaan ympäristökeskus on edellyttänyt, että tuulivoimaloista laaditaan yksi yhteinen YVA-selvitys eikä kolmea erillistä, kertoi Yrjö Meltaus.
Jos yhtiöt ovat edelleen kiinnostuneita tuulivoimaloiden rakentamisesta alueelle, ryhdytään Loviisassa laatimaan asemakaavaa alueelle. Meltauksen mukaan YVA:n ja kaavoituksen kustannukset maksavat yritykset.
-Tarkoituksena on ollut vuokrata tuulivoimaloiden tarvitsemat alueet yhtiöille. Yksi tuulivoimalaitos tarvitsee ympärilleen vähintään 2000 neliömetrin ja maksimissaan yhden hehtaarin alueen ja lisäksi kulkuyhteydet myllyille, Meltaus sanoi.

Myös tuulivoimaloille varoalueita

Tuulivoimalaitos tarvitsee Meltauksen mukaan ympärilleen myös suuren varoalueen.
-Tuulivoiman ympäristövaikutuksia eivät ole pelkästään melu sekä maisemahaitta. Tuulivoimalan suuret roottorin siivet keräävät talvisin pinnalleen jäätä, joka muodostaa vaaramomentin lähialueella. Siivekkeet voivat singota vaikka 200 kilon jäämöhkäleitä 300 metrin päähän ja siihen pitää alueiden suunnittelussa varautua, Meltaus sanoi.
Myös kantaverkkoyhtiö Fingrid on myös selvittänyt mahdollisuuksia rakentaa varavoimalaitoksena toimivan kaasuturpiinivoimalansa Atomitien alueelle. varavoimalaitos rakennettaisiin majoituskylän pohjoispuolelle. Uusi varavoimalaitos korvaisi tällä hetkellä Hästholmenin saarella sijaitsevan pienemmän kaasuturpiinilaitoksen.

St1 ja SabaWind valmiit aloittamaan vaikka heti

Atomitien tuulivoimapuistosta kiinnostuneet yhtiöt ruotsalainen SabaWind sekä St1-yhtiö kertoivat eilen olevansa valmiit aloittamaan tuulivoimaloiden rakentamisen alueelle mahdollisimman nopeasti. Molemmat yhtiöt ovat jo viime vuonna kiirehtineet kaupungilta päätöksiä asiassa. -Olemme erittäin kiinnostuneita edelleen, ja valmiit aloittamaan vaikka heti. Toki myös yhteistyö Fortumin kanssa kiinnostaa. Olemme odotelleet kärsimättömästi jo Loviisan kaupungin vastauksia sekä päätöksiä ja ihmetelleet, kun mitään ei ole tapahtunut, kertoi ruotsalaisen SabaWindin edustaja Tage Romberg. Hänen mukaansa SabaWind on jo kauan sitten jättänyt kaupungille rakennuslupahakemuksen, johon ei ole vastausta saatu. Yhtiön Atomitien alueelta tilaamat tuulitutkimukset osoittivat, että alueen tuuliolot ovat sekä ”hyvät että kohtuulliset”.

Atomitien yläpuolella tuulee riittävästi

-Mittaukset osoittivat, että tuulta on riittävästi 100 metrin korkeudella. Ainakaan tuuliolot eivät ole mikään este hankkeen toteutukselle, kertoi Tage Romberg eilen. Konsulttiyhtiö Triventus Consulting Ab tutki vuonna 2007 doppler-luotaimella Atomitien tuulioloja 150 metrin korkeuteen saakka. SabaWindin avustaja Loviisassa toiminut Thomas Rosenberg ihmettelee kaupungin vitkastelua SabaWindin rakennuslupien käsittelyssä.
-Mielestäni he (virkamiehet) ovat tietoisesti vitkutelleet saadakseen St1:n hakemukset samalle pöydälle, Rosenberg arvioi. Rosenbergin mukaan SabaWindin YVA-selostuskin on jo tehty, mutta ihmettelen, ettei sitä pidetä riittävänä.
St1:n tuulivoimaloista vastaava suunnittelupäällikkö Antti Kettunen kertoi eilen olevansa erittäin tyytyväinen, jos asia Loviisan kaupungissa etenee.
-Olemme tehneet kaupungille tarjouksen ja kyselleet muutaman kerran sen perään. Kiinnostus on edelleen suuri. Odottelemme innolla kaupungin vastausta ja kirjettä, Kettunen sanoi. Myös hän kertoi olevansa valmis selvittämään yhteistyömahdollisuudet muiden yhtiöiden kanssa.
St1:n Poriin rakennettavan tuulivoimalan koneikkoa rakennetaan parhaillaan Hollming Worksin konepajalla Valkossa.

Loviisan rantaosayleiskaavakartta:

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI