|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lovisakörenin ja Loviisa Big Bandin suurproduktio toi gospelin kirkkoon
24.02.2009Loviisan keskustassa olivat sunnuntai-iltana parkkipaikat tiukassa. Syynä tähän oli Loviisa Big Bandin ja Lovisakörenin sekä laulajatar Bianca Moraleksen gospelkonsertti, joka sai yleisön sankoin joukoin kirkkoon. Ajatus tällaisen suurproduktion toteuttamisesta oli lähtöisin Loviisa Big Bandia harjoituttavalta Raimo Henrikssonilta.

- Ajatus gospelkonsertista tuli mieleeni viime syksynä. Tunsin, että big bandin pojat tarvitsivat harjoitteluun jonkin porkkanan, konsertin johon harjoittelulla tähdätä. Minulla oli vanhastaan olemassa paljon gospelsovituksia, joiden soitattaminen tuli mieleeni. Pohdin, että mukana voisi olla kuoro ja ehkä jousiorkesterikin. Jouset putosivat kuitenkin pois suunnitelmista, jotta projektista ei olisi tullut liian massiivista, sanoo Henriksson.
Hänen mukaansa valtaosa gospelkonsertin sovituksista oli peräisin hänen johtamansa pääkaupunkiseutulaisen Jaso Big Bandin varastoista.
- Olemme Jason Big Bandin kanssa tehneet yhteistyötä Fantastic Four -lauluyhtyeen kanssa. Nämä lauluyhtyeen osuudet muuntuivat helposti kuorosovituksiksi. Bianca puolestaan on minulle entuudestaan tuttu solisti, kertoo Henriksson ja sanoo, että Lovisaköreniä johtavan Arno Kantolan suostuttelu mukaan ei ollut vaikeaa.
- Kantola piti heti ajatuksesta. Kirjoitin pari sovitusta lisää, ja niinpä saimme yhdessä kasaan tunnin konsertin, sanoo Lapinjärveltä kotoisin oleva Henriksson, joka on tehnyt Suomessa mittavan uran big band -muusikin parissa.
- Loviisassa kouluja käyneenä haluan olla mukana kasvattamassa täkäläistä soittajakuntaa ja kuuntelijakuntaa. Tämä toiminta on minun puoleltani konkarin kädenojennus nuorisolle, hän sanoo.

Hittejä ja klassikkosäveltäjiä

Konsertti alkoi kolmella gospelin superhitillä, joista ensimmäinen oli Loviisa Big Bandin melko nopea versio Amazing Grace:stä. Toisessa, Nobody knows the Trouble I’ve seen -kappaleessa mukaan liittyi Lovisakören esittämään laulusäkeistöjä big band osuuksien lomaan. Kolmas kappale oli Nunnia ja konnia -elokuvissakin kuultu Oh Happy Day, jonka myötä laulusolisti Bianca Morales liittyi esilaulajaksi runsaslukuiseen esiintyjäkaartiin. Alun hittiputken jälkeen kuultiin perinteisen jazzin suurten nimien kuten Duke Ellingtonin ja Billie Holidayn kappaleita. Näistä ensimmäinen oli balladi Is God a Three letter Word for Love. Bianca Moraleksen syvä lauluääni pääsi tässä kappaleessa erityisen hyvin oikeuksiinsa, ja myös orkesteri osoitti erinomaista pehmeyttä ja dynamiikan tajua soitossaan. Vauhtiin päästyään Morales esitti syvästi tulkiten myös God Bless the Child -bluesin glissandoineen kaikkineen. Rauhallisella linjalla jatkettiin: Almighty God alkoi pianolla ja klarinetilla ja jatkui vaskien kuppisordiino-osuuksilla.

Laajaa dynamiikkaa ja suomalaisia sävyjä

Kuuden ensimmäisen kappaleen jälkeen orkesteri ja solisti saivat hetken aikaa levätä, ja vetovastuu siirtyi Lovisakörenille, joka esitti Arno Kantolan johdolla kaksi kappaletta ilman säestystä. Nämä molemmat – All My Trials ja Deep River olivat suurien dynamiikkavaihtelujen kappaleita, joissa siirryttiin nopeasti voimakkaasta laulusta hiljaiseen ja päinvastoin. Kuoro osoitti hyvää dynaamista joustavuutta, ja kuulosti varsinkin hiljaisissa kohdissa todella upealta. Bianca Morales kehuikin kuoron laulantaa taivaalliseksi, ja jatkoi luomansa aasinsillan kautta Ellingtonin kappaleella Heaven.
Konsertin loppupuolta värittivät suomalaissävyt, jolloin Kosketa Minua Henki -virsi taipui jazzvalssiksi saaden seurakseen Lasse Mårtensonin musiikillisesti taistolaislauluhenkisen Jumala rakastaa maailmaa sekä tutun klassikon Päivä vain, hetki kerrallansa. Loppuhehkutuskappaleena kuultiin yhteisnumero Michael Row The Boat Ashore, mitä seurasi kirkkoherran haltioitunut kiitospuhe ja kukitus sekä loppuun tietenkin encore.

Pehmeitä soundeja ja lämmintä mieltä

Konsertti oli kaikkinensa upea projekti ja suuri elämys kirkkokansalle, joka nautti selvästi kuulemastaan. Eri osapuolten välinen yhteistyö toimi mainiosti, ja Raimo Henriksson johti eri esiintyjäryhmiä sulavasti rutiinilla. Myös sovitukset olivat hyviä: ne kuulostivat sulavilta ja toivat esittäjien vahvuudet hyvin esille, mutta eivät olleet liian heille liian vaativia. Vaskien kuppi- ja harmon-sordinot ja flyygelitorvet toivat sointimaailmaan mukavaa vaihtelua. Sekä orkesterin että kuoron suurimpia vahvuuksia oli gospeliin hyvin istuva pehmeä sointi ja hyvä dynamiikantaju. Big bandin suhteen kehittämisen varaa on vielä jazzrytmiikan omaksumisen saralla. Osasyyllinen kuulokuvan rytmiseen hajanaisuuteen on tosin myös Loviisan kirkko, joka hyvin kaikuisana tilana ei ole paras mahdollinen paikka big band -musiikin esittämiseen. Myös soittajien improvisaatiotaidoissa riittää vielä kehittämistä, mutta oli mukava nähdä, että soolot eivät olleet vain parin henkilön harteilla, vaan soolon soittoon kannustettiin soittajia läpi orkesterin. Konsertti kaikkinensa henki lämpöä ja esiintymisen iloa. Toivottavasti Loviisan seudulla kuullaan tämäntyyppisiä suurkonsertteja myös jatkossa.

Liisa Lipas

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI