|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Koulujen kehno sisäilma puhutti valtuutettuja
20.02.2009Koulujen sisäilmaongelmat ja niistä aiheutuvat terveysongelmat saivat odotetusti loviisalaisvaltuutetut puheliaiksi keskiviikkona, kun valtuusto käsitteli kaupunginhallituksen vastausta kokoomuksen, vihreiden ja perussuomalaisten tekemään kysymykseen.

Kokoomuksen edustajat ihmettelivät Camilla Antaksen suulla, miksi Länsiharjun koulun ja Harjuntaustan koulun sisäilmaongelmia ei ole saatu ratkaistuiksi, vaikka kouluja on vuoroin tutkittu, vuoroin korjattu jo vuosien ajan. Valtuutetut olivat ennen kokouksen alkua saaneet eteensä Uudenmaan työsuojelupiirin raportin, jossa kaupunkia kehotettiin välittömiin toimiin ongelmien ratkaisemiseksi.
–Kokoomuksella on syvä huoli siitä, että jatkuva paikkaus ja korjaaminen ei ole johtanut tuloksiin. Kysymme, kuinka pitkään tilanne sallitaan? Tiedossa on, että tilanne on yhtä akuutti myös högstadiumissa ja liikuntahallissa, Antas listasi.
Puheensa lopuksi Antas teki toivomusponnen välittömiin toimiin ryhtymisestä: suunnitelma ongelman pysyväksi ratkaisemiseksi on tehtävä heti. Suunnitelma olisi tehtävä ns. elinkaariajattelun pohjalta Länsiharjulle, Harjuntaustalle ja ruotsinkielisen yläasteelle. Myöhemmin kävi kuitenkin ilmi, että kaupunginhallituksen kysymys merkitään ainoastaan tiedoksi, koska toivomusponsi ei saa muuttaa tai laajentaa käsittelyssä olevaa pykälää. Siksi toivomuspontta ei voitu ottaa huomioon. Kokouksen lopuksi Nina Pere luki kokoomuksen valtuustoaloitteen, jossa ehdotetaan, että kaupunki käynnistää välittömästi hankesuunnittelun Länsiharjun ja Harjuntaustan uudisrakennustarpeesta, mikäli koulut osoittautuvat meneillään olevan kuntokartoituksen perusteella korjauskelvottomiksi. Aloitteen mukaan vaihtoehtoina olisivat molemmille kieliryhmille yhteinen koulurakennus tai erilliset koulurakennukset. Lisäksi olisi huomioitava molempien kieliryhmien yhteisesti käyttämien tilojen asianmukaisuus, nykyaikaisuus ja tilojen mukanaan tuoma hyöty opetukseen. Lisäksi olisi selvitettävä tilojen mahdollinen käyttö muuhun kuin koulujen opetuskäyttöön sekä yhteisten tilojen käyttöaste ja sen mukanaan tuoma taloudellinen hyöty.
Aloitteessa todetaan, että vaihtoehtojen kustannukset on selvitettävä erittäin tarkasti.
Lisäksi aloitteen allekirjoittaneet haluavat, että kouluille ryhdytään etsimään väliaikaisia tiloja välittömästi, jotta opetus voidaan järjestää, mikäli nykyiset koulut eivät ole käytössä. Parakkiratkaisu pitäisi myös selvittää vaihtoehtona, mikäli väliaikaisia tiloja ei löydy.

Politikointia?

Sekä SDP:n Bosse Lindfors että RKP:n Thomas Rosenberg näkivät kokoomuslaisten puheissa ja ponnessa pelkkänä politikointia. Lindfors luonnehti kokoomushanketta jopa ”törkeäksi ajatellen asian vakavuutta”.
Lindfors oli kuitenkin samaa mieltä siinä, että Länsiharjun koululle on tehtävä jotain.
–Nyt tapahtuu kun ensin tutkitaan. Paikkaus maksaa, mutta työsuojelupiirin ohjeita on noudatettava. Tutkimus koulusta valmistuu mahdollisesti vasta syksyllä. Meillä on oltava materiaalia, jonka pohjalta suunnitella.
Rosenberg totesi työsuojelupiirin raporttiin viitaten, että virkamiehet eivät ole tuoneet tarpeeksi voimakkaasti päättäjien tietoon koulujen ongelmia.
–On korjattu ja korjattu, eikä saatu kouluja koskaan kuntoon. Rosenberg huomautti, että högstadiumissa ei ole todettu suurempaa homeongelmaa, mutta rakennus on niin kehnossa kunnossa että se kannattaa ennemmin purkaa kuin korjata.
–Kun suomenkielisestä koulukeskuksesta tehtävä selvitys on tehty, uusi Loviisan valtuusto voi päättää mitä tehdään.
Välillä keskustelu kiertyi mietiskelyyn siitä, kenen vika käsillä oleva tilanne on. Olof Gren (r.) huomautti, että kaupunginhallituksessa on edustajia monesta puolueesta, myös kokoomuksesta.
–Sisäilmatyöryhmässäkin on kokoomuslaisia, ja rahaa on remontteihin myönnetty.
Kokoomuksesta politikointi kouluasialla kiistettiin. ”Valtuustossa tehdään nimenomaan politiikkaa”.
–Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista, ja asioita on saatu eteenpäin poliittisin keinoin, Antas huomautti.
–Kokoomus ei omi asiaa. Pääasia on, että ongelma on saatu hoitoon ja asia menee eteenpäin, kokoomuksen Kirsti Keckman ojensi Rosenbergiä.
Nina Pere tivasi muilta, veisivätkö he oman lapsensa rauhallisin mielin Länsiharjun kouluun.
–Teidän huolenne ymmärrän, joiden lapsi koulussa jo on.

Vähän kerrallaan uusittu ilmastointi ei toimi

Kokoomuksen Vesa Viljanen oli omin voimin selvittänyt perusteellisesti suomenkielisen koulukeskuksen tutkimus- ja remonttihistoriaa. Viljasen loppupäätelmä oli selkeä: Kaupunginhallituksen vastaus pohjautuu lisäselvityksiin ja –tutkimuksiin, joten ratkaisut siirtyvät taas. Vastaus siihen, mistä on kysymys, on ollut koko ajan tiedossa: koulun ilma on tunkkainen ja ilmastointi puutteellinen, kuten tilojen käyttäjät ovat kertoneet. Ratkaisu on, että koulun koko ilmastointi tehdään uusiksi. Täydellinen ilmastoinnin saneeraus ja ilmastointikanavien puhdistus maksavat pari miljoonaa, Viljanen arvioi.
Viljasen mukaan henkilöstön oireilu lisääntyi, kun koulun ikkunat uusittiin syksyllä. Viljanen kävi paikan päällä tutustumassa opetustiloihin, ja vaikka oppilaita ei luokkahuoneessa ollut, ilma oli silti tunkkainen.
Koulussa ei haise, joten ilmassa tuskin on Viljasen mukaan kovin paljon mikrobeja. Vika on siinä, että ilmastointia on korjattu kone koneelta, ilman kokonaisnäkemystä. Sen vuoksi esimerkiksi ruuankäry siirtyy yläkerroksista alas, vaikka normaalisti suunta olisi toisinpäin.
–Ilmastointia ei rakenneta näin.

Valot sammuksiin tunniksi ja muita aloitteita

Vihreiden valtuustoryhmä teki aloitteen valojen sammuttamisesta Loviisassa tunnin ajaksi lauantaina 28.3. kello 20.30-21.30.
Tempaus on Maailmanluonnonsäätiön WWF:n keino osoittaa huolta ilmastonmuutoksesta ja patistaa toimiin muutoksen hillitsemiseksi. Vihreät esittävät, että Loviisan kaupunki osallistuu kampanjaan, johon on jo liittynyt 21 suomalaiskaupunkia.
Viime vuonna tähän Earth Hour –tapahtumaan osallistui 371 kaupunkia 35 maasta.
Perussuomalaisten ryhmä teki valtuustoaloitteen Loviisan ja Valkon välisen kevyen liikenteen väylän toteutusjärjestyksen muuttamiseksi. Ryhmä haluaa, että vaihe IB käsittäisi osuuden Vanhan Valkontien ja Köpbackan tien välillä ja vaihe 2 välin Petaksentie – Köpbackantie.
Sen sijaan vaiheeseen IB suunniteltu Petaksentien ja Solvikintien välisen osuuden väylä jäisi pois, koska valittavana on turvallinen vaihtoehtoinen reitti.
Perussuomalaiset tekivät toisen aloitteen jäähallin aukioloaikojen pidentämiseksi. Ryhmä haluaa, että uudet ajat olisivat jo ensi syksystä lähtien arkisin 8.30-23 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin 9.00-21.
–Näin saisimme useita käyttötunteja lisää ja olisimme heti kuntien yhdistymisestä lähtien valmiita ottamaan liittyvien kuntien seurat ja harrastajat huomioon, Antti Väkevä perusteli.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI