|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
Paineet kasvavat koulukysymyksessä
17.02.2009

Loviisan koulukeskustelu on saanut uuden astetta vakavamman käänteen, kun työntekijöiden turvallisuusvalvonnasta vastaava viranomainen, Uudenmaan työsuojelupiiri päätti vaatia Loviisan kaupungilta välittömiä toimenpiteitä Länsiharjun ja Harjuntaustan koulujen huonon sisäilman aiheuttamien terveyshaittojen korjaamiseksi. Työsuojelupiiri vaatii kaupungilta 13.3. mennessä selvitystä siitä, mihin toimenpiteisiin kaupunki ryhtyy, ettei työntekijöiden terveys vaarannu koulutiloissa. Seuraava askel olisi ollut tilojen asettaminen käyttökieltoon. Työsuojelupiirin näkemyksen mukaan sisäilman ja todettujen terveyshaittojen välinen yhteys on ilmeinen eikä kuviteltu.

Lasten turvallisuuden valvontaan ei näytä löytyvän yhtä jämäkkää viranomaista kuin työntekijöiden. Parhaillaan koulussa on käynnissä myös oppilaskysely, jolla pyritään selvittämään sisäilmasta mahdollisesti aiheutuvia oppilaiden sairastumisia. Ennakkotietojen perusteella myös monien oppilaiden epäillään sairastuneen koulunsa kehnon sisäilman takia. Mikäli kysely vahvistaa epäilyt useiden lasten sairastapauksista, on lapsille löydettävä viipymättä jostakin terveelliset ja turvalliset tilat. Eri puolilla Suomea on vastaavissa tapauksissa hankittu esimerkiksi tilapäisiä kouluparakkeja, joissa opetus on voinut jatkua ilman terveysriskejä, kunnes tilakysymys on saatu ratkaistua.

Työsuojelupiirin vaatimukset pikaisista toimenpiteistä eivät silti saa johtaa hätäisiin ratkaisuihin eivätkä tilapäisiin pikakorjauksiin. Purukumilla paikkaamisen tie on käyty jo loppuun. Kaupungin virkamiehet ovat ikään kuin kehuneet kuinka paljon rahaa Länsiharjun ja Harjuntaustan koulujen korjauksiin on käytetty. Suurilla summilla tuskin kannattaa kehua, kun tulokset ovat olleet kehnoja. Rahaa on mennyt miljoonatolkulla, mutta sisäilmaongelma on jäänyt.

Myöskään budjettiin varatun tehokkaamman ilmastointipuhaltimen asentaminen ei ole mikään ratkaisu itse ongelmaan. Ilmastoinnin tehostaminen on joissain tapauksissa päinvastoin jopa pahentanut asiaa, kun sisätilojen ilma on kuivunut luonnottoman kuivaksi ja lisääntynyt ilmavirtaus on ärsyttänyt silmiä sekä kuivattanut limakalvoja. Tiedossa on useita kouluja, joissa sisäilmaongelmia ei ole eikä ylimääräistä sairastavuutta tiettävästi ilmene. Yksi tällaisista terveistä kouluista on Valko, koulu, joka on rakennettu joskus 1950-luvulla. Valkon koulussa ei ole lainkaan koneellista ilmastointia, vaan ilma vaihtuu perinteiseen tapaan painovoimaisesti. Tosin suurissa luokissa ilma voi joskus olla tunkkaista, mutta harjun koulujen kaltaisia oireita ei silti ole raportoitu.

Harjulta valuvien sadevesien on sanottu nostavan pohjavedet koulun kellaritasolle. Mikäli suomaastoon rakennettujen Länsiharjun ja Harjuntaustan koulujen ongelmat johtuvat rakenteisiin nousevasta pohjavedestä, suokaasuista tai muista haitallisista aineista, ei ongelmaa ratkaista pintoja uusimalla. Jos väärin rakennettu koulu on väärässä paikassa samaan tapaan kuin liikuntahallikin, on tosiasiat syytä myöntää ja ryhtyä valmistelemaan uuden koulun rakentamista. Riskinä näyttää olevan, että kiistely suomen- ja ruotsinkielisten lasten yhteisestä koulusta uhkaa jättää suomenkieliset koululaiset ilman uusia koulutiloja.

Samaan aikaan Högstadiumin uudisrakennushankkeen valmistelu näyttää etenevän kohti uuden Loviisan valtuustoa. Molemmat kieliryhmät lienevät parempien koulutilojen tarpeessa. Jos yhteinen koulurakennus on 2010-luvun Loviisassa todellakin henkisesti ylivoimainen ratkaisu, on suomen- ja ruotsinkielisten koulujen tilaongelmat ratkaistava erillisinä kysymyksinä, vaikka se maksaisikin enemmän. Tärkeintä on saada asian ratkaisu. Terveellisten koulutilojen tulee olla Loviisan kaupungin ykköshanke. Kyse ei ole pelkästään rahasta eikä edes kielestä, vaan niitäkin tärkeämmästä eli terveydestä. Niin lasten kuin opettajienkin.

Loviisan seudun johdolla sekavat ydinviestit

Loviisan seudun kuntien viestit ydinvoimasta näyttävät yhtä sekavalta kuin on itse atomiasetelmakin. Vielä viikonloppuna näytti siltä, että kaupunginjohtaja Olavi Kaleva ja muut kuntajohtajat sekä puheenjohtajat olivat Pro Saariston junailemana menossa esittämään ministeri Pekkariselle ydinvoimapäätöksen lykkäämistä nykyisiltä kunnilta uudelle Loviisalle. Lykkäys selkeyttäisi päätöksenteon asetelmia ja mandaatteja Loviisassa. Samalla se saattaisi kuitenkin lykätä myös Fortumin hankkeen seuraavalle hakukierrokselle sekä Fennovoiman pois Loviisan seudulta. Se ei olisi kaikkien mieleen.

Eilen kävi ilmi, että Loviisan kuntajohtajat olivatkin päättäneet karvalakkilähetystöstä keskenään ilman saattohoitohallitustensa saati –valtuustojen mandaattia. Kuntajohtajat sivuuttivat asiassa jopa järjestelytoimikunnan.

Reissu meni kuitenkin riitaisaksi. Eilen lykkäysvisiitti kääntyi matkaksi, jossa puhutaan vain marssijärjestyksestä ”eikä lobata suuntaan eikä toiseen”. Marssijärjestyksen selvittäminen on tietenkin välttämätöntä näin tärkeässä asiassa. Samaan aikaan Loviisan valtuuston puheenjohtaja Agneta Alm sekoitti kuvioita entisestään esittämällä Hufvudstadsbladetin mukaan kansanäänestystä ydinvoimasta.

Ajatus kansanäänestyksestä on hyvä, mutta hankeaikataulujen tässä vaiheessa sekin saattaisi merkitä ydinvoimahankkeiden lykkäämistä Loviisan osalta mahdolliselle seuraavalle hakukierrokselle.

Oli Loviisan seudun lopullinen kanta Fortumiin ja Fennovoimaan mikä hyvänsä, on päätöksentekoprosessien selvittämisellä jo kiire. Loviisan seudun viime päivien atomisekoilua seurataan tyytyväisenä ainakin Eurajoella, Simossa ja Pyhäjoella.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI