|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vanhemmat haluavat laadukasta päivähoitoa lapsilleen
13.02.2009Pienten lasten vanhemmat arvostavat päivähoitopaikassa henkilöstön sitoutumista työhönsä sekä sitä, että henkilökunnalla on aikaa lapsille. Ryhmäkoon pienuutta arvostetaan.

Loviisalainen Nina Kaasinen arvostaa eniten tuttua ja turvallista hoitajaa.
–Ettei töissä ollessaan tarvitse miettiä, miten lapsi pärjää. Hoitajien on oltava satasella mukana.
Loviisan seudun päiväkodeissa asiat ovat melko hyvällä mallilla. Lastentarhanopettaja ja Pernajan päivähoidon päällikkö Pia Nyström kuitenkin toivoo, että päivähoitoryhmien enimmäiskoot kirjattaisiin lakiin.
–Kunnan perhepäivähoidon päällikkönä ymmärrän kyllä tilanteen vaikeuden myös kunnan kannalta.
Professori Liisa Keltikangas-Järvinen Helsingin yliopiston psykologian laitokselta on julkisuudessa kiinnittänyt huomiota siihen, että esimerkiksi alle 3-vuotiaiden ryhmiin pitäisi mahduttaa ainoastaan 4-6 lasta. Radiohaastattelussa hän totesi, että tutkimusten mukaan isoissa ryhmissä lasten veren stressihormonitaso nousee huolestuttavasti. Isossa ryhmässä eivät kehity myöskään lasten sosiaaliset kyvyt, koska sosiaalistuminen toteutuu ainoastaan suhteessa aikuisiin, ei niin, että lapset ”kasvattavat” toisiaan. Professori kiinnitti huomiota myös lasten ylipitkiin päivähoitopäiviin.
Myös Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Soile Oleander on huolissaan päiväkotien tilanteesta. Hänen mukaansa lasten päivähoito on kriisiytymässä. Hän vaatiikin nykyistä tiukempaa valtion ohjausta varhaiskasvatusta koskeviin säädöksiin. Oleander kritisoi Verkkoapila-nettilehdessä sitä, että tällä hetkellä päivähoitoryhmien koot vaihtelevat käytännössä suuresti. Vuodesta 1992 lähtien päivähoitoasetus on määritellyt ainoastaan työntekijöiden ja lasten välisen suhdeluvun, ei absoluuttista ryhmäkokoa.

Koskenkylän päiväkodissa paikat täynnä

Pernajan suurimmassa päiväkodissa Koskenkylässä hoitopaikkoja on 21 yli kolmevuotiaille. Hoitajia on kolme. Paikkaluku ei ole sama kuin lapsiluku, sillä käytännössä lapsimäärä laskee, kun alle kolmivuotiaiden lukumäärä päiväkodissa kasvaa.
Pernajassa on tällä hetkellä paljon alle 3-vuotiaita lapsia. Kunnan päivähoidon päällikkö Pia Nyström sanoo lastentarhanopettajana hyvin tietävänsä päiväkotien todellisuuden.
–Isossa ryhmässä on raskasta niin pienille kuin isoillekin, hän viittaa sekä lapsiin että henkilökuntaan.
Nykytodellisuus on myös sitä, että pienetkin lapset joutuvat viettämään päivähoidossa jopa yli 10 tuntia päivässä. Varsinkin vanhempien pitkät työmatkat venyttävät myös lapsen päivää.
–10 tuntia on aika ”normaali” pienellekin. Mutta se on lapselle pitkä aika.
Pia Nyströmin mukaan pienimmät lapset pyritään Koskenkylän päiväkodissa saamaan pieniin ryhmiin. Käytännössä alle kolmivuotiaiden saaminen korkeintaan 4-6 lapsen ryhmiin on välillä hankalaa.
–Jos ryhmässä on neljä alle 3-vuotiasta, lapset pitäisi ohjata perhepäivähoitoon, mutta yhdelle hoitajalle ei taas voi laittaa niin monta pientä lasta.
Tällä hetkellä Koskenkylän päiväkodissa on oma ryhmänsä alle 3-vuotiaille. Alle kolmivuotiaita kuntalaisia on hoidossa myös ryhmäperhepäivähoidossa, perhepäivähoitajilla sekä kuntalisän turvin kotona.
Nyström kertoo päiväkotipaikkojen olevan täynnä. Koskenkylän päiväkotiin paikkaa odottaa tällä hetkellä kaksi lasta, jotka tarvitsevat päivähoitopaikan myöhemmin keväällä.
Koskenkylän päiväkoti on avoinna kello 6.30-17.30. Lisäksi tarjolla on ilta- ja viikonloppuhoitoa.

Tilaratkaisut vaikuttavat

Loviisan kaupungin päivähoidon päällikön Ann-Louise Björkasin mukaan kaupungin päiväkodeissa on tällä hetkellä Rauhalassa yhden, Määrlahdessa kahden ja Villekullan Pikku Myyssä neljän hoitajan ryhmät alle 3-vuotiaille. 3-5 –vuotiaiden ryhmissä on enintään 21 lasta. Lisäksi Valkon päiväkodissa toimii suomenkielinen ja ruotsinkielinen sisarusryhmä 0-6 –vuotiaille lapsille.
–Lasten ja hoitohenkilökunnan suhdeluvut ovat jo nyt laissa, Björkas huomauttaa sähköpostitse antamassaan haastattelussa. Björkasin mielestä tilaratkaisujen vaikutus toiminnan laatuun on erittäin merkittävä.
–Jos tilat sallisivat, ideaali olisi mielestäni alle 3-vuotialle kahdeksan lapsen eli kahden hoitajan ryhmä ja yli 3-vuotiaille 15-18 lapsen ryhmä. Pienille lapsille turvallisuus, aika ja syli ovat tärkeimmät, isommille taas viriketoiminta ja sosiaalisen verkoston rakentaminen.

Hyvää hoitopaikkaa arvostetaan

Loviisalaisella Päivi Aholalla on hyviä kokemuksia Loviisan kaupungin tarjoamasta päivähoidosta. Keskimmäinen lapsista on tällä hetkellä esiopetuksessa ja nuorin, 1,5-vuotias on piakkoin siirtymässä kotihoidosta päivähoitoon.
–Loviisassa on aika pienet ryhmäkoot.
Ahola arvostaa pienissä hoitoryhmissä ennen muuta sitä, että siinä lapsi saa enemmän yksilöllistä huomiota hoitajilta kuin isoissa ryhmissä. Pienissä päivähoitoryhmissä lapset myös sairastelevat vähemmän kuin suurissa.
Ahola on tähän saakka saanut lapsilleen toivomansa hoitopaikan. Mutta jos tarjottu ei olisi tyydyttänyt, vaihtoehdot olisivat olleet vähissä.
–Päivähoitopaikat ovat kiven alla.
Nina Kaasisen lapsista kaksi on tällä hetkellä päivähoitoisässä. Viisivuotias Einari aloittaa syksyllä esikoulun ja yksivuotias Iivari tarvitsee kokopäiväisen hoitopaikan maaliskuusta lähtien.
Etsimisen ja odottelun jälkeen Iivarille järjestyi paikka kunnan ryhmäperhepäivähoidosta. Hulivilissä on tarjolla hoitoa lapsille, joiden vanhempien työajat vaihtelevat.
Nina Kaasinen luonnehtii itseään vaativaksi. Ensin tarjolla oli vaihtoehtoja, jotka eivät häntä tyydyttäneet. Nyt molemmat lapset pääsevät samaan hoitopaikkaan.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI