|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Boskaliksen kalustokeskus kärsii työvoimapulasta
13.02.2009Monien yritysten talouskehityksen syöksyessä pohjamutiin löytyy yritys, joka viihtyy ja menestyy parhaiten juuri pohjamudissa. Ruoppaustoimintaan erikoistunutta Boskalis Nordic Oy:n kalustokeskusta Loviisan Valkossa vaivaa työvoimapula ja etsii jatkuvasti palkkalistoilleen uutta väkeä. Nykyisin Valkon korjaamo työllistää noin 20 omaa ja ulkopuolista työntekijää. Lisää tarvittaisiin pikaisesti neljä tai viisi. Työvoimapulasta on muodostumassa jo pullonkaula yhtiön kasvulle.

-Lisää väkeä tarvitaan jatkuvasti sekä Valkon kalustokeskukseen että ruoppausalusten kuljettajiksi sekä kansimiehiksi. Myös muutamia kesätyöntekijöitä tarvitaan taas ensi kesäksi, kertoi yhtiön kalustopäällikkö Timo Soikkeli. Hänen mukaansa taantuman vaikutukset eivät ole ruoppausalalle ulottuneet, ainakaan toistaiseksi. Konserniin kuuluvalle Terramare Oy:lle on riittänyt tilauksia. Suurimmat hankkeet ovat Raahessa ja Haminassa.

Korjaamon liikevaihto 6 miljoonaa euroa

Yhtiö on erikoistunut laivaväylien ja satamien rakentamiseen ympäri maailmaa. Asiakkaina ovat lähinnä valtiot ja kaupungit. Boskalis Nordicin liikevaihto oli viime vuonna noin 16 miljoonaa euroa ja Valkon korjaamon liikevaihdoksi arvioidaan noin 6 miljoonaa euroa vuodessa. Vuosina 2007 ja 2008 suurin korjaushanke oli Koura-ruoppaajan peruskorjaus ja uuden kaivinkoneen asennus yhteensä noin 4 miljoonalla eurolla. Viime ja tänä vuonna Pulteri-lautan ja kahmari ruoppaajan uudistus maksaa noin 3,5 miljoonaa euroa. Tänä vuonna Valkon kalustokeskusta työllistää erityisesti 2,5 miljoonan euron Playmate-projekti, jossa yhtiön suurta porauslauttaa pidennetään yhteensä kuudella metrillä 42-metriseksi ja tehdään mittava peruskorjaus.

Väylähankkeisin tullut lisää rahaa

-Väylät ja satamat ovat pidemmän ajan hankkeita eivätkä lyhytaikaiset taantumat niihin juuri vaikuta. Valtion lisäbudjetissa on päinvastoin jopa rahoitettu uusia väylähankkeita, Soikkeli sanoi. Suurin osa Boskaliksen ruoppauskalustosta seisoo talvet huollettavina, ja tekevät vastaavasti kesäisin pitkää päivää, usein vuorokaudet ympäri. Jäiden tultua ruoppaustyöt yleensä päättyvät. Yksi yhtiön suurimmista ruoppaajista Koura siirtyi juuri Viron Paldiskista Tanskaan.
Runsaan 2 miljardin euron liikevaihtoa vuosittain ruoppaava hollantilainen pörssiyhtiö Royal Boskalis Westminster siirsi pohjoismaiden kalustokeskuksen ja korjaamonsa kuivalta maalta Masalasta meren äärelle Valkoon runsaat puolitoista vuotta sitten. Paikka oli Soikkelin mielestä erinomainen, sillä ruoppaajat ja muu merikalusto saadaan korjaamon omaan satamaan eikä raskaita osia tarvitse kuljetella maanteitse tai perustaa tilapäisiä työmaita vieraille telakoille. Suurin osan henkilöstöstä muutti yrityksen mukana, mutta Loviisassa kasvun pullonkaulaksi muodostui yllättäen työvoimapula.
-Esimerkiksi sisäänostajan paikka on ollut avoimena vuoden ja myös laivasähköasentajaa on etsitty lähes saman verran. Lisäksi tarvitaan kokenutta levyseppä-hitsaajaa sekä kokenutta koneistajaa, korjaamopäällikkö Mikko Seppälä luetteli.
Sekä Soikkeli että Seppälä pohtivat muuttuuko työvoimapula pahemmaksi, jos paikkakunnalle ryhdytään rakentamaan uutta ydinvoimalaitosta.
-Ydinvoimaa emme vastusta mitenkään, mutta jos sellainen projekti täällä käynnistyy, pulaa tulee kaikista palveluista ja työvoimasta. Tosin varmasti meillekin tulisi myös projekteja ja tilauksia sieltä suunnasta, Soikkeli pohti.

Puolet henkilökunnasta loviisalaisia

Boskaliksen mukana työpaikkansa Masalasta Valkoon muuttivat myös levyseppä-hitsarit Oiva Marin sekä Mauri Ojanen. Marin asuu vakituisesti Espoossa ja Ojanen Lohjalla, mutta miehillä on yhteinen työasunto Valkossa, jossa he asuvat viikolla. Viikonlopuksi molemmat matkaavat kotiinsa.
Tänä vuonna 67 vuotta täyttävä Oiva Marin on ollut ruoppausyhtiön palveluksessa jo yhteensä 46 vuotta. Hän toimii myös kalustokeskuksen luottamusmiehenä.
-Tarkoituksena olisi lähteä eläkkeelle, kunhan löydetään joku tähän tilalle, huolehtii Marin töiden jatkajasta. Mauri Ojanenkin on ollut ruoppausyhtiössä vuodesta 1980 lähtien.
-Tänne tultaessa suurin osa oli muualla asuvia, mutta nyt suurin piirtein puolet henkilökunnasta asuu Loviisan seudulla, Mikko Seppälä arvioi.Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI