|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Elina Lepomäki: ?Suomesta tulee käytettyjen autojen loppusijoituspaikka ? Autovero on poistettava? (20.11.2018 13:31)
Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää ? Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä (20.11.2018 13:11)
Petteri Orpo: Suomessa ihan pian liikaa kouluja ja päiväkotipaikkoja ? syntyvyyslukujen konkreettinen seuraus kohta totta (20.11.2018 12:52)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
Kimurantti lausuntokierros ydinvoimaloista
10.02.2009

Kahden ydinvoimayhtiön periaatepäätösprosessit sekä Loviisan seudun kuntien yhdistyminen ovat nostaneet odotetusti vastakkain ainakin kaksi lakia; kuntajakolain sekä ydinenergialain. Työ- ja elinkeinoministeriö lähettää lähiviikkoina kaikille Loviisan seudun kunnille lausuntopyynnöt sekä Fortumin ydinvoimalasuunnitelmasta Loviisassa että huhtikuussa myös Fennovoiman suunnitelmasta Ruotsinpyhtäällä.

Ydinenergialain mukaan Loviisan lausunto Fortumin hakemuksesta ja Ruotsinpyhtään lausunto Fennovoiman hakemuksesta ovat ratkaisevia eli sijaintikunnilla on lopullinen veto-oikeus hylätä hakemus. Naapurikunnilla ei veto-oikeutta ole. Tiedossa on, että Loviisan seudun kuntien valtuustot näyttänevät vihreää valoa Hästholmenin lisärakentamiselle, mutta suhtautuvat varauksellisemmin neitseellisen Gäddbergsön rakentamiselle. Ruotsinpyhtään valtuustossa Fennovoiman hakemus todennäköisesti kuitenkin hyväksyttäisiin. Niin saattaisi käydä myös Loviisassa, jos Fortumin hakemus kariutuisi valtioneuvostossa. Kysymys kiteytyy siihen, ovatko yhdistyvien kuntien väistyvät saattohoitovaltuustot enää toimivaltaisia näin kauaskantoisissa päätöksissä.

Kuntajakolain 33 pykälän mukaan; “Jos kuntajaon muutos merkitsee kunnan lakkaamista tai kuntaan kuuluvan alueen siirtymistä toiseen kuntaan, asianomainen kunnan viranomainen ei sen jälkeen, kun kuntajaon muutoksesta on määrätty, saa päättää asioista, joiden on katsottava kuntajaon muututtua kuuluvan toisen kunnan viranomaiselle ja jotka voidaan sille siirtää”.

Pykälän alkuosa antaisi ymmärtää, etteivät vanhat valtuustot saa päättää, mutta pykälän viimeinen virke: “…ja, jotka voidaan sille siirtää”, avaa reiän porsaalle. Eli kysymys kilpistynee arvioon, voidaanko päätös periaatepäätöshakemuksen lausunnosta siirtää uudelle Loviisalle vai ei ja kuka sen arvioi ja siirtämisestä päättää. Valtuusto voinee itse todeta olevansa asiassa toimivallaton ja siirtää päätöksen marraskuussa toimintansa aloittavalle uuden Loviisan valtuustolle. Toisaalta hallintomenettelylaki edellyttää, että hakemuksia on käsiteltävä ilman turhia viivytyksiä. Myös ydinenergialain perusteluissa lähdetään siitä, ettei PAP-hakemuksia voi kovin pitkään viivytellä.

Ministeriö ei myöskään aio odotella, mutta pyrkii varmistamaan selustansa kysymällä PAP-lausuntoa kaikilta; vanhoilta Loviisan seudun kunnilta ja uutta Loviisaa edustavalta järjestelytoimikunnalta. Samainen kuntajakolaki ei kuitenkaan siirrä valtuuston päätösvaltaa järjestelytoimikunnalle, joka toimii uuden Loviisan kaupunginhallituksen tapaan ja ennakkomandaatilla. Järjestelytoimikunta voi antaa kummastakin PAP-hakemuksesta myönteisen tai kielteisen lausunnon, jonka uuden Loviisan valtuuston pitää silti heti vaalien tuloksen vahvistuttua marraskuussa kumota tai vahvistaa. Vasta sen jälkeen se on virallinen uuden Loviisan sitova päätös.

Asetelmasta saattaa muodostua mahdollisimman mehukas ainakin valittajille ja juristeille. Hankkeiden kannattajille uhkana ja vastustajille mahdollisuutena lienee, että sijaintipaikkakunnan lausunnosta valitetaan väittäen, ettei lausunnon antanut valtuusto ole toimivaltainen viranomainen.

Selkeintä ja reiluinta olisi tietenkin siirtää suosiolla molempien hakemusten käsittely uuden Loviisan valtuustolle marraskuuhun 2009, mutta se ei näytä onnistuvan, sillä työ- ja elinkeinoministeriö haluaa lausuntonsa keväällä määräaikaan mennessä.

Jos prosessi olisi pelkästään Loviisan käsissä, tilanne olisi luonnollisesti helpompi. TVO on sijaintikuntansa lausunnon jo joulukuussa saanut. Samoin antavat lausuntonsa kevään aikana Simo sekä Pyhäjoki. Jos lausuntoa ei anneta, sekä Fortum että Ruotsinpyhtää saattaisivat kuntafuusion takia jäädä jälkijunaan tai jopa seuraavalle kierrokselle, ellei ministeriö suostu hidastamaan koko hakemusprosessia tai luopumaan periaatteestaan käsitellä kaikki kolme hakemusta samanaikaisesti.
On kysyttävä; miksi ei? Kyse on kuitenkin vain runsaasta puolesta vuodesta. Voi olla, että ministeriö haluaa näin, että Ruotsinpyhtää säilyy Fennovoiman vaihtoehtojen joukossa.

Joka tapauksessa riippumatta valtuustojen PAP-lausuntojen sisällöstä, ovat Loviisa ja Ruotsinpyhtää sekä Fortum ja Fennovoima kuntajakolain, ydinenergialain sekä muidenkin lakien edessä samalla viivalla ilman kotikenttäetuja. Asetelma on mahdollisimman kimurantti – ei ehkä niinkään lainopillisesti, vaan enemmänkin moraalisesti.

Ei onneksi amerikkalaisia vaan arktisia

Merentutkijoiden viime vuosina julkistamat tiedot kalakannoille tuhoisan amerikankampamaneetin leviämisestä Suomenlahdelle huolestuttivat parin vuoden ajan erityisesti Loviisan seudulla, jossa maneettikantojen todettiin runsastuneen nopeasti. Eilen Suomen ympäristökeskus välitti huojentavan tiedon, jonka mukaan Suomenlahdelta löytyneet maneetit eivät ehkä olekaan amerikankampamaneettaja vaan niiden pienempiä ja ehkä harmittomampia sukulaisia arktisia kampamaneetteja.

Kalastajat voivat toistaiseksi huokaista helpotuksesta, sillä tällä haavaa meneeteista ei ole vaaraa kalakannoille. Ekosysteemin muutoksia on kuitenkin syytä seurata tarkasti, ja tiedottaa niistä nopeasti turhienkin hälytysten uhalla.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI