|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen työtaistelun seuraus: saksalainen satama jo aivan täynnä autoja (18.10.2018 08:37)
Taloustieteen professori ihmettelee: ?Valtiovalta tukee ay-liikettä runsaasti ? on jo aika purkaa? (18.10.2018 08:15)
Juha Sipilä nostaa esiin kolmikantariitelyn ? ?Lakoilla vastustetaan politiikkaa, joka on tuonut Suomeen uusia työpaikkoja? (18.10.2018 07:42)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Fortum hakee periaatepäätöstä Loviisa 3:sta
06.02.2009Fortum jätti eilen periaatepäätöshakemuksen uuden ydinvoimalan rakentamisesta Loviisan Hästholmeniin. Yhtiö haluaa rakentaa nykyisten ydinvoimaloiden lounaispuolelle 1000-1800 sähkömegawatin tehoisen ydinreaktorin, joka voisi tuottaa kaukolämpöä pääkaupunkiseudun tarpeisiin.

Fortum hakee Loviisa 3:lle lupaa perustettavan yhtiön lukuun. Yhtiön toimitusjohtajan mukaan yhtiökumppanuutta tarjotaan pääkaupunkiseudun energiayhtiöille, joista suurin kaukolämmön myyjä Helsingin Energia on ratkaisevassa asemassa. Fortum tarjoaa Helsingille Loviisa 3:n osakkuutta Mankala-malliin perustuvalla omakustannusperiaatteella, jolloin osa voimalan yhteisöveroista jäisi Loviisalta saamatta.
Fortumin toimitusjohtajan Mikael Liliuksen mukaan ydinkaukolämmöstä on keskusteltu Helsingin kaupungin edustajien kanssa, mutta sopimuksia ei vielä ole tehty.
Fortumin laskelmien mukaan Loviisa 3:n rakentaminen työllistäisi 13.400 henkilötyövuotta ja investoinnin välillinen työllisyysvaikutus olisi 7.500 henkilötyövuotta. Valmistelu- ja maanrakennustöiden aika työmaalla Loviisassa työskentelisi muutama sata työntekijää. Kolmannesta vuodesta eteenpäin voimalaitostyömaalla työskentelisi kolmen vuoden ajan 2.000 – 3.000 rakentajaa, asentajaa ja työnjohtohenkilöstöä. Rakentamisen ajan Loviisan seudulle kohdentuisi Fortumin arvion mukaan yhteensä 14 miljoonaa euroa kunnallisveroja. Myös kiinteistöverotulot lisääntyisivät jo rakennusaikana useilla miljoonilla euroilla. Loviisa 3 toisi lisäksi Loviisan seudulle arviolta 300-350 pysyvää työpaikkaa.
Fortum Oyj:n toimitusjohtaja Mikael Lilius (oik) ja Fortum Power and Heat Oyj:n toimitusjohtaja Tapio Kuula kertoivat eilen hakeneensa ydinvoimalupaa perustettavan uuden ydinvoimayhtiön lukuun. Yhtiö on valmis aloittamaan rakennustyöt vuoden 2012 lopulla, jos eduskunta antaa siihen luvan.

Fortum hakee periaatepäätöstä Loviisa 3:lle

Fortum hakee valtioneuvostolta lupaa rakentaa 1000-1800 megawatin ydinvoimalaitos Loviisan Hästholmeniin. Fortumin hallituksen puheenjohtaja Peter Fagernäs sekä toimitusjohtaja Mikael Lilius kävivät eilen henkilökohtaisesti jättämässä elinkeinoministeri Mauri Pekkariselle periaatepäätöshakemuksen uudesta ydinvoimalaitoksesta. Fortum hakee perustettavan yhtiön lukuun lupaa rakentaa ydinvoimala, joka voisi tuottaa kaukolämpöä pääkaupunkiseudulle. Kaukolämpöoption myötä Fortum tarjoaa Helsingin kaupungille mahdollisuutta tulla osakkaaksi uuteen ydinvoimalaitokseen esimerkiksi omakustannusperiaatteella toimivan Mankala-mallin mukaisesti.

Mikael Liliuksen mukaan ydinkaukolämmöstä on keskusteltu Helsingin kaupungin edustajien kanssa, mutta sopimusta ei vielä ole tehty. Kaukolämpöoptio ja siihen liittyvät tekniset periaatekuvaukset oli muutenkin vahvasti esillä Fortumin hakemuksessa.

Kaukolämpö ei onnistu ilman Helsinkiä

-Toivomme, että tästä matkan aikana syntyy kumppanuus Helsingin kanssa. Meidän Espoo ei yksin riitä, vaan se pitäisi olla ratkaisu pääkaupunkiseudun kaukolämmölle, Lilius sanoi viitaten Fortumin omistamaan entiseen Espoon Sähköön, joka myy kaukolämpöä Espoon alueella.

Kysymykseen onko yhtiökumppanuudesta neuvoteltu muidenkin kuin pääkaupunkiseudun energiayhtiöiden kanssa Mikael Lilius totesi, että Fortumissa oli arvioitu, ettei ydinkaukolämpöhanke voisi toteutua muutoin kuin yhtiökumppanuuden kautta. Hän ei halunnut kommentoida kysymystä kuinka suuresta osuudesta Helsingin kaupungin kanssa on keskusteltu.

Liliuksen mukaan Fortum ei ole neuvotellut Loviisa 3:n osaomistuksesta muiden kuin pääkaupunkiseudun kaukolämpöyhtiöiden kanssa. Hän myös kiisti mahdolliset neuvottelut Fennovoiman omistajien kanssa.

"Ydinkaukolämpö yhteiskunnan kokonaisedun mukaista"

Fortum markkinoi ydinkaukolämpöä erityisesti päästövähennyksillä. Lilius luonnehti sitä ”ainutlaatuiseksi mahdollisuudeksi”.
-Mikäli pääkaupunkiseudulla hyödynnettäisiin maksimaalisesti uuden ydinvoimalayksikön tarjoamaa kaukolämpöä, voidaan esimerkiksi 1000 megawatin kaukolämpöteholla välttää jopa 4 miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt vuodessa, todetaan Fortumin hakemuksessa. Yhtiö on laskenut myös, että ydinkaukolämpö vähentäisi pääkaupunkiseudulla sähkön ja kaukolämmön hiilidioksidipäästöjä yli 60 prosenttia ja koko Suomen päästöjä noin 6 prosentilla.

-Mahdollisuus toteuttaa voimalaitosyksikkö sähköä ja kaukolämpöä tuottavana on yhteiskunnan kokonaisedun mukaista ja edesauttaa Suomea merkittävästi hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä, todetaan hakemuksessa. Fortumin mukaan Loviisa 3 valmistuisi juuri sopivasti 2020-luvulla, jolloin pääkaupunkiseudun ikääntyvät hiili- ja maakaasuvoimalaitokset ovat uusimisen tarpeessa. Vuonna 2016 voimaan tulevat tiukat rikkipäästörajat johtavat hiilivoimalaitoksella joko mittaviin peruskorjausinvestointeihin tai laitosten alasajoihin.

”Ydinvoimalaitos ei ole halpa”

Fortum arvioi uuden ydinvoimalaitosyksikön kustannusarvioksi 4-6 miljardia euroa, mikä on sama hintahaarukka kuin Fennovoiman hakemuksessa. Molempien summat ovat suurempia kuin Olkiluoto 4:n kustannusarvio, joka TVO:n hakemuksessa on 3-4 miljardia euroa.

-Haluaisin tässä yhteydessä korjata väärinkäsityksen, että ydinvoima olisi halpaa. Sitä se ei ole. Mielestämme ydinvoima on kilpailukykyistä, kun otetaan huomioon päästömaksut ja ympäristötekijät, Lilius yllätti.
Yhtiö sanoo toteuttavansa hankkeen ilman yhteiskunnan taloudellista tukea. -Voimme hoitaa koko hankkeen rahoituksen omalla rahoituksella, Lilius sanoi. Hän esitteli Fortumin viime vuoden tilinpäätöstietoja, jotka osoittivat liikevoiton kasvaneen 1,963 miljardiin euroon ja taseen loppusumman nousseen 20 miljardiin euroon. Fortumin likvidit varat ovat 1,3 miljardia ja luottolimiitit 2,3 miljardia euroa.

Viisi erilaista reaktorivaihtoehtoa

Fortumin hakemuksessa on vertailtu viittä eri reaktorityyppiä. Niistä pienin on venäläinen 1200 megawatin sähkötehoinen AES2006, joka on samaa VVER-tyyppiä kuin Loviisa 1 ja 2-yksiköt. Vertailun suuritehoisin on 1700 megawatin ranskalais-saksalainen Arevan painevesireaktori EPR, jollaista rakennetaan parhaillaan Olkiluotoon.
-Meillä on sellainen käsitys, että ministeriö valmistelee hakemuksia kevään ja syksyn aikana, ja lopullinen päätös tehdään eduskunnassa ensi kesän aikana. Meillä on kaikki osatekijät kunnossa ja paketti valmiina A:sta Ö:hön, Lilius sanoi.

Hänen mukaansa voimalan rakentaminen voitaisiin aloittaa Loviisassa vuonna 2013. Hakemuksen mukaan rakentaminen alkaisi vuonna 2012, jolloin uusi laitos aloittaisi sähköntuotannon jo vuonna 2020. Vielä Yva-selostuksessa elokuussa valmistumisajaksi arvioitiin vuotta 2018.

-Teiden rakentamisessa ja valmistelevissa töissä alkuun päästään Loviisassa heti kun lupa tulee, Lilius tarkensi. Hän luonnehti Loviisaa erinomaiseksi sijoituspaikaksi uudelle ydinvoimalalle.

Noin 80 % loviisalaisista haluaa Loviisa 3:n

Lilius esitteli lehdistötilaisuudessa myös Östra Nyland-lehden TNS Gallupilta lokakuussa tilaamaa tutkimusta, jonka mukaan 80 prosenttia loviisalaisista tukee uuden ydinvoimalan rakentamista Hästholmeniin ja vain 16 prosenttia on vastaan.

Lilius kuvaili myös muuttuvia sähkömarkkinoita, joille uusi ydinvoimala valmistuisi. Hänen mukaansa pohjoismaisista sähkömarkkinoista ollaan siirtymässä Itämeren alueen sähkömarkkinoille, joilta poistuu Ingalinan ydinvoimalan sulkemisen myötä lähivuosina muun muassa 10 terawattituntia ydinsähköä. Baltiassa tarvitaan lisää kapasiteettia, jota voidaan EU:n tuella rakennettavan merikaapelin myötä tarjota Suomesta.

TVO:n PAP-hakemus jo lausuntokierroksella

Fortumin lisäksi uuden ydinvoimalan periaatepäätöstä ovat aiemmin hakeneet sekä Teollisuuden Voima Oy:n Olkiluotoon että Fennovoima Oy Ruotsinpyhtäälle, Simoon ja Pyhäjoelle. Työ- ja elinkeinoministeriö on ilmoittanut käsittelevänsä kaikki kolme lupahakemusta samanaikaisesti.
TVO:n lupahakemus on edennyt jo lausuntovaiheeseen, jossa muun muassa Eurajoen alueen kunnilta on pyydetty lausunnot. Fennovoiman lausuntokierros on alkamassa lähiviikkoina.

Kaikilta Loviisan ja Ruotsinpyhtään lähiseudun kunnilta pyydetään lausunnot sekä Fennovoiman että Fortumin ydinvoimalahakemuksista vuoden 2009 kevään ja kesän aikana. Fennovoiman hakemuksesta ratkaisevan sijaintipaikkakunnan lausunnon antaa nykykäsityksen mukaan Ruotsinpyhtään kunta ja Fortumin osalta Loviisan kaupunki, jotka ovat fuusioitumassa vuoden 2010 alussa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI