|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ohjausryhmä ehdottaa itsenäisten seurakuntien seurakuntayhtymää
06.02.2009Seurakuntien ohjausryhmä päätyi torstai-iltana yksimieliseen ehdotukseen perussäännöstä, jonka mukaan Loviisan seudun seitsemän itsenäisenä säilyvää seurakuntaa muodostavat seurakuntayhtymän. Seurakuntayhtymän nimeksi ohjausryhmä ehdottaa Loviisan seudun seurakuntayhtymää. Ohjausryhmällä oli nimeä pohtiessaan käytössä neuvoa antavan äänestyksen tulokset. Kirjallisia vastauksia ryhmä sai 101, kun kyselyjä oli lähetetty 122.


Vastanneista 65 kannatti nimeksi Loviisan seudun seurakuntayhtymää. Mikael Agricolan seurakuntayhtymää kannatti 27 vastaajaa ja Pernajan seurakuntayhtymää yhdeksän vastaajaa.

Nykytilanne palvelee parhaiten

Kaikki Loviisan seudun seitsemän kirkkoherraa pitävät parhaana vaihtoehtona nykyisten seitsemän seurakunnan säilyttämistä itsenäisinä seurakuntia ja aluetta koskevassa rakennemuutoksessa.

Kirkkoherrat katsovat, että itsenäiset seurakunnat ovat seurakuntatyötä ja seurakuntalaisia parhaiten palveleva vaihtoehto. Kirkkoherrat eivät näe perusteltuna tämän vaihtoehdon korvaamista kahdella seurakunnalla.
-Suomalaiseen kansankirkkoajatukseen kuuluu vahvasti oman paikallisseurakunnan luoma loukkaamaton yhteisyys ja yhteisvastuullisuus, kirkkoherrat toteavat.

Oma paikallinen kotiseurakunta tukee parhaiten yhteyttä vahvistavaa toimintatapaa. Oma kotiseurakunta vahvistaa monipuolisesti jäsenten sitoutumista seurakuntatyöhön ja vahvistaa samalla kirkon jäsenyyttä. Itä-Uudenmaan kuntien yhdistyessä itsenäisillä

seurakunnilla on kirkkoherrojen mielestä entistä tärkeämpi tehtävä vahvistaa paikallisidentiteettiä Lapinjärvellä, Liljendalissa, Loviisassa, Pernajassa ja Ruotsinpyhtäällä kunkin paikkakunnan ominaislaatua ja kulttuuria kunnioittaen.

Itsenäisten paikallisseurakuntien muodostamassa seurakuntayhtymässä taataan parhaiten eri alueiden demokraattinen edustuksellisuus siten, että jokaisella seurakunnalla ja alueella on edustajansa yhteisessä seurakuntahallinnossa. Kahden seurakunnan mallissa tätä paikallista edustuksellisuutta ei kyettäisi takaamaan.

Mahdollisuus muutoksille säilytetään

Seitsemän seurakunnan muodostama seurakuntayhtymä jättää tarvittaessa mahdollisuuden myöhemmille seurakuntarakennemuutoksille, jos muutoksen joskus myöhemmin katsottaisiin palvelevan seurakuntalaisia ja seurakuntatoimintaa paremmin. Kirkkoherrat huomauttavat, että kahden seurakunnan malli veisi mahdollisuuden arvioida tilannetta myöhemmin uudelleen.

Kannanoton hyväksyivät Matti Perälä, Lapinjärven suomalainen seurakunta, Christer Åberg, Lapinjärven ruotsalainen seurakunta, Håkan Djupsjöbacka, Liljendalin seurakunta, Veli-Matti Hynninen, Loviisan suomalainen seurakunta, Henrik Weckström, Loviisan ruotsalainen seurakunta, Robert Lemberg, Pernajan seurakunta ja Johanna Pesonen, Ruotsinpyhtään seurakunta.

Lapinjärven seurakunnat jatkavat neuvotteluja yhtymästä

Lapinjärven suomalainen ja ruotsalainen seurakunta jatkavat neuvotteluja Loviisan seudun seurakuntayhtymän perustamisesta, päätti Lapinjärven seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto keskiviikkoiltana.

Päätös syntyi äänestyksen jälkeen. Yhteinen kirkkoneuvosto ehdotti valtuustolle, että neuvotteluja jatketaan Loviisan seudun seurakuntayhtymää muodostavien seurakuntien kanssa. Puheenjohtaja Teuvo Peltonen teki vastaehdotuksen, jossa esitettiin, että Lapinjärven seurakunnat eivät tässä vaiheessa jatkaisi neuvotteluja. Peltosta kannatti jäsen Anne Rönkkö. Seuranneessa äänestyksessä 15 valtuutettua kannatti neuvottelujen jatkamista ja 5 niiden keskeyttämistä. Peltonen jätti eriävän mielipiteensä yhteisen kirkkovaltuuston päätökseen.

Pöytäkirjaan liitettiin kirkkoherra Matti Perälän laatima lausuntoluonnos, jossa todetaan, että Lapinjärven seurakunnat jatkavat neuvotteluja vain siinä tapauksessa, että muodostetaan nykyisten itsenäisten seurakuntien seurakuntayhtymä. Erikseen mainittuja seurakuntayhtymän tehtäviä olisivat vain kiinteistötoimi ja hautaustoimi, ei keskusrekisteri.

Lisäksi Perälän pöytäkirjaliitteessä todetaan, että Lapinjärven seurakunnat tahtovat säilyttää omistuksessaan testamenttivarat, muistorahaston ja seurakuntien metsäomaisuuden. Seurakuntayhtymän omistuksessa olevat kiinteistöt ja velvoitteet siirtyisivät uudelle seurakuntayhtymälle. Lisäksi Lapinjärven suomalainen seurakunta tahtoo säilyttää itselleen oikeuden virkojen perustamiseen ja lakkauttamiseen. Tulonjakoperusteet seurakuntien kesken olisivat perussääntöehdotuksen mukaiset, eli seurakuntayhtymä saisi korkeintaan 46 prosenttia nettoverotuloista vähennettynä keskusrahastomaksuilla ja poistoilla.

Ohjausryhmä hioi ehdotustaan eilen

Uuden yhtymän perussääntöä valmisteleva ohjausryhmä hioi ehdotustaan eilisiltana Ruotsinpyhtäällä pidetyssä kokouksessa. Perussääntöehdotukseen kuuluu osana myös tulevan seurakuntayhtymän malli. Ohjausryhmän aiemmassa luonnoksessa yhtymä oli luonnosteltu perustettavaksi 5 (ilman Lapinjärven seurakuntia) tai 7 (Lapinjärvi mukana) itsenäisestä seurakunnasta. Loviisan yhteinen kirkkoneuvosto päätti kuitenkin viikko sitten kannattaa kahden seurakunnan yhtymää. Siinä yhtymä muodostettaisiin suomalaisesta ja ruotsalaisesta seurakunnasta.

Ohjausryhmän ehdotus menee Loviisan yhteisen kirkkoneuvoston käsittelyyn ja sieltä edelleen Loviisan yhteiselle kirkkovaltuustolle, jonka päätös lähtee edelleen seurakuntiin lausuntokierrokselle Lapinjärvellä, Liljendalissa, Pernajassa ja Ruotsinpyhtäällä. Sen jälkeen Loviisan yhteinen kirkkoneuvosto käsittelee seurakuntien lausunnot ja perussäännön ja alistaa sen kirkkohallituksen ratkaistavaksi.

Jos yksimielistä kantaa yhtymämallista ei saavuteta, kirkkohallitus asettanee selvitysmiehen. Mahdollista on sekin, että lausuntokierros seurakunnissa uusitaan.

Liljendalin, Loviisan, Pernajan ja Ruotsinpyhtään kuntafuusion vuoksi myös seurakunnat menevät yhteen. Lapinjärvi ei ole muodostamassa uutta Loviisaa, joten Lapinjärven seurakuntien mukaantulo seurakuntayhtymään on vapaaehtoinen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI