|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille +2000 ?/kk Veikkaukselta (21.11.2018 19:26)
Suomi puuttuu Afrikan metsäkatoon ? Juha Sipilältä miljardien aloite EU:lle (21.11.2018 18:33)
Viisi puoluejohtajaa rajoittaisi lakko-oikeutta Suomessa (21.11.2018 18:24)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Fortum jätti tänään lupahakemuksen Loviisa 3:sta
04.02.2009Fortum ilmoitti aamulla jättäneensä tänään työ- ja elinkeinoministeriölle hakemuksen uuden ydinvoimalansa rakentamisesta Loviisaan. Yhtiön hallitus päätti hakemuksesta kokouksessaan keskiviikkoiltana. Fortum hakee ydinvoimalalupaa perustettavan uuden suomalaisen ydinvoimayhtiön lukuun, jossa voisi olla osakkaana muita yhtiöitä. Yhtiö järjestää hakemuksesta tiedotustilaisuuden tänään kello 10.30 Fortumin pääkonttorissa Keilaniemessä. Yhtiön Loviisan henkilöstölle hakemuksesta kerrottiin aamulla.

Fortum hakee valtioneuvostolta ja eduskunnalta periaatepäätöstä Loviisa 3:n rakentamisesta perustettavan suomalaisen ydinvoimayhtiön nimiin. Käytännössä muotoilu saattaa tarkoittaa sitä, että Fortum on ottamassa kumppanin rakentamaan Loviisaan uutta ydinvoimalaitosta. hakemuksessa ei kumppanin nimeä mainita, mutta yhtenä yhteistyökumppanina on spekuloitu Helsinki Energiaa, joka voisi hyödyntää ydinvoimalan tuottamaa hukkalämpöä Helsingin lämmittämiseen.

"Ydinkaukolämpö yhteiskunnan kokonaisedun mukaista"

Hakemuksessa tuodaan näkyvästi esille ydinkaukolämmön hyötyjä.
-Mikäli pääkaupunkiseudulla hyödynnetäisiin maksimaalisesti uuden ydinvoimalayksikön tarjoamaa kaukolämpöä, voidaan esimerkiksi 1000 megawatin kaukolämpöteholla välttää jopa 4 miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt vuodessa, todetaan Fortumin hakemuksessa.
Yhtiö on laskenut myös, että ydinkaukolämpö vähentäisi pääkaupunkiseudulla sähkön ja kaukolämmön hiilidioksidipäästöjä yli 60 prosenttia ja koko Suomen päästöjä noin 6 prosentilla.

-Mahdollisuus toteuttaa voimalaitosyksikkö sähköä ja kaukolämpöä tuottavana on yhteiskunnan kokonaisedun mukaista ja edesauttaa Suomea merkittävästi hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä, todetaan hakemuksessa.

Fortumin mukaan Loviisa 3 valmistuisi juuri sopivasti 2020-luvulla, jolloin pääkaupunkiseudun ikääntyvät hiili- ja maakaasuvoimalaitokset ovat uusimisen tarpeessa.

Fortum arvioi uuden ydinvoimalaitosyksikön kustannusarvioksi 4-6 miljardia euroa. Yhtiö sanoo toteuttavansa hankkeen ilman yhteiskunnan taloudellista tukea.

Fortumin hakemuksessa on vertailtu viittä eri reaktorityyppiä. Niistä pienin on venäläinen 1200 megawatin sähkötehoinen AES2006, joka on samaa VVER-tyyppiä kuin Loviisa 1 ja 2-yksiköt.
Vertailun suuritehoisin on 1700 megawatin ranskalais-saksalainen Arevan painevesireaktori EPR, jollaista rakennetaan parhaillaan Olkiluotoon.

Mikäli Fortum saa eduskunnalta myönteisen periaatepäätöksen on yhtiön suunnitelmissa on aloittaa uuden ydinvoimalaitoksen rakentaminen Loviisaan vuonna 2012, jolloin uusi laitos aloittaisi sähköntuotannon jo vuonna 2020. Vielä Yva-selostuksessa valmistumisajaksi arvioitiin vuotta 2018.

Fortumin lisäksi uuden ydinvoimalan periaatepäätöstä ovat aiemmin hakeneet sekä Teollisuuden Voima Oy:n Olkiluotoon että Fennovoima Oy Ruotsinpyhtäälle, Simoon ja Pyhäjoelle. Työ- ja elinkeinoministeriö on ilmoittanut käsittelevänsä kaikki kolme lupahakemusta samanaikaisesti.

TVO:n lupahakemus on edennyt jo lausuntovaiheeseen, jossa muun muassa Eurajoen alueen kunnilta on pyydetty lausunnot. Fennovoiman lausuntokierros on alkamassa lähiviikkoina. Kaikilta Loviisan ja Ruotsinpyhtään lähiseudun kunnilta pyydetään lausunnot sekä Fennovoiman että Fortumin ydinvoimalahakemuksista vuoden 2009 kevään ja kesän aikana. Fennovoiman hakemuksesta ratkaisevan sijaintipaikkakunnan lausunnon antaa nykykäsityksen mukaan Ruotsinpyhtään kunta ja Fortumin osalta Loviisan kaupunki, jotka ovat fuusioitumassa vuoden 2010 alussa.

Lue lisää Fortumin PAP-hakemuksesta Loviisan Sanomista perjantaina, 6.2.2009 sekä tällä sivustolla.

Fortumin PAP-hakemuksen linkki - klikkaa kuvaketta.Alla Fortumin Pörssitiedote
Fortum jätti hakemuksen uuden ydinvoimalaitosyksikön rakentamiseksi Loviisaan
Fortum Oyj
Pörssitiedote
5.2.2009 klo 08.05 EET

Fortum jätti hakemuksen uuden ydinvoimalaitosyksikön rakentamiseksi Loviisaan
Fortum on tänään 5.2.2009 jättänyt valtioneuvostolle periaatepäätöshakemuksen uuden ydinvoimalaitosyksikön rakentamiseksi Hästholmenin saarelle Loviisaan.
Saarella on jo Fortumin kaksi ydinvoimalaitosyksikköä. Uusi ydinvoimalaitosyksikkö on suunnitelmien mukaan käytössä vuonna 2020. Sen suunniteltu käyttöikä on vähintään 60 vuotta. Hakemuksessa on esitetty viisi eri laitosvaihtoehtoa, jotka valmistuttuaan täyttävät tiukat suomalaiset turvallisuusvaatimukset. Loviisa 3 -hanke tukee hallituksen marraskuussa 2008 eduskunnalle jättämää ilmasto- ja energiastrategiaa. Ydinvoimalaitosyksikön rakentaminen vähentää riippuvuutta ulkomaisesta tuontienergiasta, korvaa tulevina vuosikymmeninä poistuvaa sähköntuotantokapasiteettia sekä varmistaa hiilidioksidipäästöttömän ja kustannuksiltaan ennustettavan ja vakaan sähkön perustuotannon Suomessa.
Loviisa 3 suunnitellaan siten, että se mahdollistaa sähkön ja lämmön yhteistuotannon. Sijainti pääkaupunkiseudun läheisyydessä luo mahdollisuudet kaukolämmön laajaan hyödyntämiseen.
Fortum on sitoutunut edistämään ydinvoiman lisäksi myös uusiutuvia energiamuotoja, kuten vesi- ja tuulivoimaa sekä biomassojen hyötykäyttöä, ja energiansäästöä. Näillä keinoilla on mahdollisuus päästä lähes hiilidioksidipäästöttömään sähköntuotantoon. Fortumin sähköntuotannosta EU-alueella on jo yli 90 % hiilidioksidivapaata.
Fortum tuottaa sähköä markkinoille, missä se on kaikkien sähköä tarvitsevien saatavilla.
Fortum on vahva suomalainen ydinvoimaosaaja
Fortumilla on pitkä kokemus ydinvoimalaitosten suunnittelusta, rakentamisesta ja käytöstä sekä vahvat näytöt osaamisestaan. Yhtiön nykyisissä ydinvoimatoiminnoissa työskentelee yli 600 ammattilaista. Loviisan ydinvoimalaitos on ollut käytössä yli 30 vuotta, ja se on turvallisuudeltaan ja käytettävyydeltään yksi maailman parhaista. Loviisa 3 -hanke on tärkeä suomalaisen ydinvoimaosaamisen ylläpitämiseksi ja kartuttamiseksi.

Loviisa on erinomainen sijaintipaikka uudelle ydinvoimalaitosyksikölle
Loviisa 3:sta on tehty perusteellinen ympäristövaikutusten arviointi, joka osoittaa, että Hästholmenin saarelle Loviisaan voidaan rakentaa uusi ydinvoimalaitosyksikkö. Fortumin omistama alue on valmiiksi kaavoitettu uutta ydinvoimalaitosyksikköä varten. Yksikön rakentaminen ei aiheuta muutoksia maanomistuksiin tai suojavyöhykkeisiin, eikä edellytä pakkolunastuksia.

Loviisa 3 -investoinnin työllisyysvaikutukset ovat noin 21 000 henkilötyövuotta. Hankkeella on huomattava vaikutus työllisyyteen ja talouteen - erityisesti Itä-Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa.

Fortumin ydinjätteiden loppusijoitukselle on valmis ratkaisu
Uuden ydinvoimalaitosyksikön vähä- ja keskiaktiivinen jäte sijoitetaan Hästholmenin saarelle hyödyntäen olemassa olevia ratkaisuja ja laajentamalla nykyistä varastotilaa.

Käytetty ydinpolttoaine loppusijoitetaan Olkiluotoon Eurajoelle. Loppusijoituksen käytännön toteutuksesta huolehtii Posiva Oy, joka on Fortumin ja Teollisuuden Voima Oyj:n yhdessä omistama yhtiö. Posiva on jättänyt YVA-selostuksen loppusijoitustilojen laajentamiseksi Loviisan kolmatta yksikköä varten. Loppusijoitustilaan voidaan sijoittaa Fortumin ja TVO:n aiempien ja nyt suunniteltujen uusien yksiköiden käytetty ydinpolttoaine.

Fortumilla on resurssit toteuttaa uusi ydinvoimalaitosyksikkö
Uuden sähköteholtaan 1 000-1 800 megawatin ydinvoimalaitosyksikön kokonaiskustannukset ovat toteutustavasta ja laitoskoosta riippuen 4-6 miljardia euroa. Arvio perustuu Fortumin aiempaan kokemukseen sekä sen ydinvoimatuottajana hankkimaan tietämykseen. Fortumin osaaminen ja taloudelliset edellytykset mahdollistavat Loviisa 3 -hankkeen toteuttamisen suunnitellussa aikataulussa ja ilman yhteiskunnan taloudellista tukea.

Fortum Oyj Maria Romantschuk Viestintäjohtaja

Lisätietoja: Mikael Lilius, toimitusjohtaja, Fortum Oyj, puh. 010 452 9100 Tapio Kuula, johtaja, Fortum Oyj, puh. 010 452 4112 Matti Ruotsala, yksikönjohtaja, Fortum Generation, puh. 0400 487052

Lisätietoja verkossa: www.loviisa3.fi

Jakelu: NASDAQ OMX Helsinki Keskeiset tiedotusvälineet www.fortum.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI