|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan kirkkoneuvosto yllättäen kahden seurakunnan yhtymän kannalle
03.02.2009Loviisan yhteinen kirkkoneuvosto päätyi yllättäen kannattamaan mallia, jossa Loviisan seudulle muodostettaisiin suomalaisesta ja ruotsalaisesta seurakunnasta koostuva yhtymä. Tähän saakka ykkösvaihtoehtona on pidetty mallia, jossa kaikki nykyiset seurakunnat muodostaisivat yhtymän.


Yhteisen seurakuntaneuvoston torstain kokouksessa antama lausunto on vasta alustava, sillä virallinen lausuntokierros on myöhemmin. Omia lausuntojaan uudistusta valmistelevalle ohjausryhmälle pohtivat nyt kiireen vilkkaa seudun muut seurakunnat.

Seurakunnat joutuvat miettimään yhdistymistä Loviisan seudun kuntafuusion vuoksi. Lapinjärven seurakunnille on tarjottu mahdollisuutta tulla mukaan yhtymään, vaikka kunta ei fuusioidu.

Ohjausryhmän perussääntöluonnoksessa itsenäiset seurakunnat muodostaisivat yhtymän. Yhtymä vastaisi hallinnosta ja taloudenpidosta, sekä lisäksi kiinteistöistä, hautaustoimesta sekä keskusrekisteristä.

Loviisan yhteisen kirkkoneuvoston kokouksessa Erkki Teräväinen ehdotti kahta seurakuntaa. Hans Hellner kannatti ehdotusta. Äänestyksessä alkuperäisen ehdotuksen puolesta äänestivät ohjausryhmän puheenjohtaja Henrik Weckström ja Maissi Nybom. Teräväisen ehdotuksen kannalla olivat Britta Gustafsson, Hellner, Marina Pehkonen, Teräväinen, Paavo Tiainen ja Olli Voutilainen. Hans Jungner äänesti tyhjää.

Perussääntöluonnokseen tehtiin muutama muukin muutos. Esimerkiksi virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta päättää kyseinen seurakunta. Ohjausryhmän luonnoksessa viroista olisi päättänyt yhtymä. Maissi Nybom ja Henrik Weckström jättivät pykälään eriävän mielipiteen.

Kirkkohallitus ratkaisee?

Ohjausryhmän puheenjohtaja Weckström on hämmästynyt käänteestä. Jos Loviisassa pysytään kahden seurakunnan yhtymän kannalla ja muissa seurakunnissa ajetaan itsenäisten seurakuntien yhtymää, mallin ratkaisee lopulta Kirkkohallitus. Kahden seurakunnan yhtymää Weckström pitää hallinnon ja talouden kannalta kätevänä.
–Seurakuntatyön kannalta pienet yksiköt ovat tehokkaita, vaikkakin kalliimpia, Weckström kuitenkin huomauttaa. Lisäksi itsenäisissä seurakunnissa säilyy vahva identiteetti. Ohjausryhmä antaa varsinaisen ehdotuksensa saatuaan alustavat lausunnot kaikilta seurakunnilta. Esimerkiksi Lapinjärvellä lausuntoa hiotaan huomenna keskiviikkona. Lapinjärvellä pohdittavana ovat nyt sekä Loviisan seudun yhtymään liittyminen että yhtymän malli. Lapinjärven seurakunnille on mahdollista jättäytyä myös yhtymän ulkopuolelle, sillä Lapinjärvi ei ole mukana vuoden 2010 alusta voimaan tulevassa kuntafuusiossa.

”Kompromissi olisi parempi

Itsenäisten seurakuntien yhtymää on kannatettu alusta pitäen erityisesti Ruotsinpyhtäällä ja Liljendalissa. Pernajassa lähdettiin alun perin kahden seurakunnan mallista, mutta koska se ei saanut kannatusta, kaikille sopivaa kompromissia pidettiin parhaimpana vaihtoehtona.
Ruotsinpyhtään kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Auli Lehto-Tähtinen ei perjantaina halunnut kommentoida Loviisan kirkkoneuvoston kannanottoa. Lehto-Tähtinen totesi haluavansa ensin tutustua päätöspapereihin, vaikka sanoikin muodostaneensa asiasta mielipiteensä.
Pernajan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Mia Aitokari on yllättynyt käänteestä.
–Aikoinaan keskustelimme alustavasti kahden seurakunnan mallista, mutta siihen ei tuntunut olevan kiinnostusta muualla. Jos [seurakuntamallia] valmisteleva ohjausryhmä sitä esittää, niin asiasta täytyy keskustella uudelleen. Tämä kyllä viivyttää aikataulua.
–Tämä tulee uutena asiana, joka otetaan esiin ensi torstaina ohjausryhmässä, hän huomautti.
Aitokari pitää loviisalaista menettelytapaa asiassa heikkona. –Kompromissi olisi parempi, sillä muuten uuden seurakuntamallin sanelee lopulta Kirkkohallitus. Se on huonoin vaihtoehto. Kahden seurakunnan malli on jätetty keskustelematta juuri Liljendalin ja Ruotsinpyhtään kannan vuoksi.
Loviisan yhteinen seurakuntaneuvosto otti kantaa uuden yhtymän muodostavien seurakuntien määrään käsitellessään uutta perussääntöluonnosta. Neuvoston antama lausunto on vielä alustava. Virallinen lausuntokierros on vuorossa myöhemmin.

”Lapinjärvi ei mahdu mukaan”

Lapinjärven suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Matti Perälä pitää Loviisan kirkkoneuvoston lausuntoa kylmänä suihkuna.
–Lausunto on aika jyrkkä ”ei” Lapinjärvelle.
Lapinjärven yhteinen kirkkovaltuusto käsittelee perussääntöluonnosta ja siihen liittyvää yhtymämallia huomenna keskiviikkona. Perälällä ei ole kokouksessa äänioikeutta, mutta hänen ennustuksensa on, että valtuutetuille kahden seurakunnan yhtymämalli ei käy.
Perälä pitää Loviisan kirkkoneuvoston lausuntoa lisäksi aikamoisena epäluottamuslauseena asiaa valmistelleelle ohjausryhmälle. Ohjausryhmään kuuluvat seurakuntien kirkkoherrat, luottamushenkilöitä kaikista seurakunnista sekä henkilöstön edustajia.
Perälä huomauttaa, että nyt syntynyttä tilannetta on hankala hahmottaa. Todennäköisesti edessä on kaksi kierrosta, jossa valtuustot antavat lausunnot ja tekevät varsinaisen päätöksen. Nyt kyseessä on vasta epävirallinen lausuntokierros. Jos valtuustojen päätökset vievät umpikujaan, Kirkkohallitus joutuu Perälän mukaan asettamaan selvitysmiehen.
–Silloin ohjaus on pois omista käsistä.
Selvitysmiehen apua vaativa pattitilanne syntyy, jos Loviisassa pysytään kahden seurakunnan yhtymän kannalla ja muissa seurakunnissa pitäydytään ohjausryhmän esittämässä 5-7 seurakunnan yhtymässä.

Erkki Teräväinen: ”Momentumia” ei saa hukata

Loviisan yhteisen kirkkoneuvoston jäsen Erkki Teräväinen puolustaa neuvoston ottamaa kantaa kahden seurakunnan yhtymän perustamisesta. Teräväinen ajoi kahden seurakunnan mallia ohjausryhmän ehdottaman viiden seurakunnan yhtymän sijasta.
–Juuri nyt on ”momentum”, uudistavan murroksen aika. Miksi emme pane asioita kerralla kuntoon?
Jos uuden Loviisan alueelle perustetaan suomalainen ja ruotsalainen seurakunta, jotka muodostavat seurakuntayhtymän, luo se Teräväisen mukaan suuria mahdollisuuksia.
–Tämä tuo enemmän resursseja päätehtävien hoitoon. Oma kirkko ja pappi säilyvät, ja toiminta paremmilla mahdollisuuksilla [kuin viiden seurakunnan yhtymässä].
–Eivät kotikylä ja kotikirkko minnekään katoa.

Viiden mallissa vaarana lokeroituminen

Teräväinen pelkää, että viiden seurakunnan mallissa yksikköjen toiminta lokeroituu ja lukkiutuu, ja se taas estää toiminnan järkevää hyötykäyttöä.
–Kahden seurakunnan yhtymässä kyetään turvaamaan seurakunnan palvelut tasapuolisesti kunnan eri osissa. Lapinjärven erikoistilanteeseen hän ei ota kantaa. Teräväinen painottaa, että luottamushenkilöiden on toimittava seurakuntalaisten kannalta vastuullisesti. Hän toivoo, että muissa seurakunnissa pannaan vakavasti merkille Loviisassa tehty paalutus.
–Loviisan seurakunnat edustavat koko jäsenmäärästä yli puolta. Kirkkoneuvostossa kahden seurakunnan yhtymän kannalla oli selkeä enemmistö. Nyt on mahdollisuus rakentaa hallinto ja organisaatio, joka palvelisi parhaiten seurakuntien tehtäviä seudulla: henkilöstöresurssien hyvää käyttöä ja taloudenpidon vastuullisuutta.Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI