|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)
Uusi ennuste: Sdp nyt selkeä ykkönen ? mutta tuliko demareille jo ?22 %:n katto? vastaan? (20.11.2018 17:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Seurakuntalaisia patistellaan ilmaisemaan mielipiteitä Lapinjärvellä
27.01.2009Seurakuntalaisia kehotetaan kertomaan mielipiteitään siitä, pitäisikö Lapinjärven seurakuntien lähteä mukaan Loviisan seudulle perustettavaan uuteen seurakuntayhtymään vai ei. Kantojaan voi esittää kylissä järjestettävillä kinkereillä ja seurakuntailloissa.

Ensimmäinen mahdollisuus kirkkokansan kuulemiseen järjestettiin sunnuntaina. Seurakuntakodille saapui kymmenkunta kiinnostunutta ja heistä suurin osa oli seurakunnan luottamushenkilöitä.
Yhtymään liittyminen jakaa mielipiteitä Lapinjärvellä.
–On muistettava, että kuntafuusio ja seurakuntayhtymä ovat kaksi eri asiaa. Niitä ei pidä sitoa toisiinsa. Jos niin tehdään, se nostaa kielteisyyskynnystä, huomautti kirkkovaltuuston jäsen Pekka Puranen, joka vastustaa kuntafuusiota, mutta pitää Lapinjärven mukaan menoa seurakuntayhtymään realistisena vaihtoehtona.
Puranen mainitsi, että väki vanhenee ja seurakuntien verokertymä pienenee. Tätä taustaa vasten hän voisi hyväksyä seurakuntayhtymään liittymisen, mikäli perussopimus saadaan järkeväksi ja asialliseksi.
–Jos jäämme yksin, saattaa tilanne käydä kireäksi.
Sunnuntaisessa keskustelutilaisuudessa tuotiin esiin, etteivät yhdistymisasiat ole helppoja ymmärtää.
–Tunteiden osuus tällaisissa kysymyksissä on 99 prosenttia ja tosiasioiden yksi prosentti. Asiaperusteiden pitäisi nyt olla se ykkösjuttu samoin kuin sen, onko meillä tahtoa tehdä yhteistyötä, mainitsi suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Matti Perälä.
Hän sanoi myös ihmettelevänsä yhä sitä, miten syvällä istuu lapinjärveläisten epäluottamus Loviisaa kohtaan ja mistä se alun perin on lähtöisin.
Perälän mielestä tekeillä oleva yhtymän perussääntöehdotus näyttää lapinjärveläisittäin taloudellisesti hyvältä.
–Jos paperi pysyy sellaisena, on se mielestäni Lapinjärvelle mahdollisuus, ei riski.

”Huonosti ei käy kummassakaan vaihtoehdossa”

Loviisan seudun neljä kuntaa eli Loviisa, Liljendal, Pernaja ja Ruotsinpyhtää yhdistyvät ensi vuoden alussa. Myös seurakunnat noudattavat kuntajakoa ja työn alla on uuden seurakuntayhtymän perustaminen. Yhtymän alla nykyiset seurakunnat jatkaisivat toimintaansa itsenäisesti.
Lapinjärvellä, joka jäi kuntafuusion ulkopuolelle, on mahdollisuus liittyä seurakuntayhtymään vapaaehtoisesti. Kirkkoherra Perälän mukaan meneillään olevat neuvottelut eivät sido eivätkä velvoita Lapinjärven seurakuntia mitenkään. Hän kuitenkin näkisi mielellään, että jos tiedetään ettei mukaan mennä, siitä kerrottaisiin muille osapuolille ajoissa. Näin tilanne olisi kaikille helpompi. Nyt esimerkiksi laskelmia tehdään kahtena versiona siten, että toisissa Lapinjärvi on mukana ja toisissa ei.
–Hyvin huonosti meidän ei käy kummassakaan tapauksessa. Nyt pitää vain punnita vaihtoehtoja. Ohjausryhmä kokoontuu 5.2. ja haluaisi tietää mitkä seurakunnat ovat mukana. Meiltä ei kuitenkaan tule sataprosenttista vastausta, sillä se riippuu lopullisesta ehdotuksesta.

Metsät jäävät seurakunnalle

Perälä arvelee, että asiaa käsitellään Lapinjärvellä kevään mittaan ainakin kahdessa kirkkovaltuuston kokouksessa riippuen siitä, milloin valtuusto kutsutaan koolle. Uudessa yhtymässä on kaavailtu, että varoista seurakuntien kiinteistöihin, hautausmaihin ja hallintoon osoitettaisiin korkeintaan 46 prosenttia. Loput 54 prosenttia jaettaisiin varsinaiseen toimintaan seurakuntien väkiluvun mukaan.
–Tämä tilanne olisi Lapinjärven kannalta hyvä, toteaa Perälä. Yksi lapinjärveläisiä huolestuttava aihe on seurakunnan omaisuus, kuten metsät ja testamenttilahjoitukset. Metsien tuotto on kuitenkin ollut varsin vähäistä hoitokuluihin nähden. Toisaalta metsäomaisuutta on monilla seurakunnilla.
–Metsiä ei ole paljon, joten ne eivät aiheuta kateutta, arveli Perälä.
Metsät ja testamenttilahjoitukset pysyvät Perälän mukaan suomalaisella seurakunnalla, kunhan se perussääntöön kirjoitetaan. Suomalaisella ja ruotsalaisella seurakunnalla on lisäksi yhteistä omaisuutta, kuten kiinteistöjä, nykyisen seurakuntayhtymän nimissä. Uuteen yhtymään voivat kuitenkin liittyä vain seurakunnat, eivät seurakuntayhtymät, joten omaisuus olisi jaettava seurakuntien kesken jos se katsotaan aiheelliseksi.

Kinkereitä ja kyläiltoja

Seurakuntalaiset voivat esittää yhtymäasiaa koskevia kysymyksiä ja mielipiteitä muun muassa kinkereillä ja kyläilloissa, joita järjestetään lähiviikkoina eri puolilla Lapinjärveä.
Keskiviikkona 28.1. kello 10 pidetään Rutumi-Ingermaninkylän kinkerit Veikko ja Eeva Matikaisella. Samana päivänä kello 14 ovat vuorossa Kimonkylän kinkerit Valolassa.
Torstaina 5.2. kello 10 pidetään Porlammin kinkerit Jaakko ja Terttu Vähämartilla. Keskiviikkona 4.3. kello 18 on seurakunnan kyläilta Porlammilla Hilda Käkikosken koululla. Torstaina 5.3. kello 18 pidetään seurakunnan kinkeri-ilta Pukaron seuratalolla. Maanantaina 9.3. kello 19 on vuorossa seurakunnan kyläilta Kimonkylän Valolassa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI