|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Koskenkylän koulun sisäilma tutkitaan
20.01.2009Koskenkylän suomenkielisen koulun sisäilma tutkitaan ja koulusta tehdään uusi kuntoarvio. Lisätutkimuksia suosittelee terveystarkastaja Harri Julkunen, joka kertoi koulussa tähän mennessä tehdyistä tutkimuksista eilisiltana koululaisten vanhemmille.

–On olemassa perusteltu epäily terveyshaitasta, joten puollan tutkimuksen tekemistä. Emme odota, että kaikki sairastuvat. Tiedotus- ja keskustelutilaisuudessa kävi ilmi, että koulussa on vuosien varrella tehty useita tutkimuksia ja selvityksiä. Mitään hälyttävää ei ole kuitenkaan ilmennyt.
Uusissa tutkimuksissa aiotaan muun muassa selvittää, pääseekö pannuhuoneen kosteista tiloista mahdollisesti homemikrobeja varsinaisiin koulutiloihin. Lisäksi on tarkoitus tutkia koulun sisäilman laatu.
Sisäilmamittaukset tekee Suomen sisäilmastomittauspalvelu Oy, jolle Loviisan seudun koulukiinteistöt alkavat tulla tutuiksi. Yritys on tutkinut koulukiinteistöjä myös Loviisassa.
Koskenkylän koulun vanhempainyhdistyksen järjestämä tilaisuus sai paikalle koululuokallisen kuulijoita. Paikalle olivat tulleet myös Rikessä asuvat Mats ja Kärt Eriksson yhdessä nelivuotiaan tyttärensä Keitin kanssa. Mats Eriksson on uusi kunnanvaltuutettu, hän kuuluu ns. Neljän ryhmään.
–Uuden koulun rakentamiseen tarvitaan valtion tukea. Jostain rahat pitäisi saada uuden koulun rakentamiseen, Eriksson pohti. Vanhempainyhdistys on ajanut kiivaasti uuden koulun rakentamista Koskenkylän keskustaan.

Parannuksia tehty

Terveystarkastaja Julkusen mukaan aiemmissa tarkastuksissa on tehty huomautuksia sekä ruokailun hygieniasta että sisäilmasta. Molemmat huomautukset ovat johtaneet parannuksiin: jakelukeittiön tilat on korjattu ja ilmanvaihtokanavat puhdistettu. Koululaiset syövät ateriansa tilanpuutteen vuoksi luokissa. Erillinen ruokala on kuitenkin pakollinen vasta sitten, kun oppilasmäärä ylittää 120 oppilasta. Koskenkylän koulussa oppilaita on satakunta.
–Ruuan laadussa ei ollut huomautettavaa.
Julkusen mukaan sisäilmassa ei ole todettu poikkeamia eikä hänen tietoonsa ole tullut oppilaiden tai opettajien oireilua.
–Huonon sisäilman syynä ei aina ole mikrobit tai home. Ongelmana on, että ilmanvaihto ei ole ajan tasalla. Viime marraskuussa koulun kellarin pannuhuoneessa havaittua vesivauriota on korjattu, mutta veden tulo kellariin jatkuu. Julkusen mukaan nyt onkin seurattava, pääseekö kellarista kulkeutumaan epäpuhtauksia luokkatiloihin.
–Korjauksia on tehty, mutta ne ovat osin kesken. Julkunen kävi koululla viimeksi viime torstaina.
–Isommissa ryhmätiloissa ilma on tunkkainen. Ilmanvaihto suhteessa henkilömäärään on väärä ja hiilidioksidi on koholla. Lisäksi veistoluokan tuuletus ohjautuu osin käytävälle.
–Herkimmät voivat oirehtia.
Veistoluokasta puuttuvat rakennuspölyimurit, joiden hankkimista Julkunen esitti.
Julkusen mukaan terveystarkastajilla ei ole mahdollisuutta tehdä laajaa selvitystä koulun tilanteesta. Julkunen kuitenkin edellytti, että koulussa selvitetään ilmanvaihtolaitteiston toiminta sekä tehdään kiinteistön rakenneselvitykset. Tulosten perusteella on tehtävä tarvittaessa lisää tutkimuksia.

Vesi kulkeutuu yhä kellariin

Koskenkylän suomenkielinen koulu on rakennettu 1960-luvun alussa. Rakennusta on laajennettu kahdesti, vuonna 1985 ja 1990.
Pannuhuoneen valumavedet pidetään tällä hetkellä kurissa uppopumppujen avulla. Kellaria on kuivatettu ja kostuneet eristevillat on poistettu.
–Vieläkin kellariin tulee vettä, silloin kun on oikein märkää, kertoi rakennustarkastaja Marjaterttu Mäntynen.
Suomen sisäilmastomittauspalvelun tekemien tutkimusten laajuudesta ei ole vielä tehty päätöstä.
Yritystä tilaisuudessa edustaneen Jukka Kärkkäisen mukaan tutkimusten ja selvitysten lopullisen tulosten saaminen kestää 1-2 kuukautta. Yrityksellä on valmius ryhtyä tekemään ensimmäisiä tutkimuksia jo tämän viikon aikana. Sisäilman analysointi vie 2-4 viikkoa.
Sisäilmamittaukset maksavat 5.000 euroa ja saman verran tulee rakennetutkimusten hinnaksi.

Hiekkaa pihalta

Koulun rehtori Rauno Mononen ehdotti nopeaksi toimenpiteeksi sisäilman parantamiseksi sisäkenkien käyttöönottoa.
–Koululla on hiekkapiha ja kaksi käytävää, joilla kulkee päivittäin 110 ihmistä. Lasten kenkien mukana hiekkaa tulee sisään melkoinen määrä kuivanakin aikana, vaikka kengät jätetään luokkien ulkopuolelle. Hiekkaa kulkeutuu märkien sukkien mukana. Siivooja siivoaa koko ajan. Suosittelenkin vanhemmille, että siirryttäisiin sisäkenkäpolitiikkaan. Jos kouluun saataisiin kenkätelineet, niin tämä simppeli asia auttaisi hirveästi. Rehtori puuttui myös kuumaan kysymykseen uuden koulun rakentamisesta.
–Koulu on kokonaisuutena liian pieni. Uusi tarvitaan, mutta niin kauan kuin tässä toimitaan, koulua on kehitettävä.
Rehtori esitti myös kysymyksen vanhemmille veronmaksajina: –Oletteko valmiit maksamaan seinistä vai opetuksen laadusta? Noin 200 oppilaat koulut ovat toimivimpia, myös opetuksen laadun suhteen.
Mononen huomautti, että seudun koulut ovat kokonsa puolesta kyläkouluja. Hän kannatti ns. Sipoon mallia, jossa suomen- ja ruotsinkieliset oppilaat opiskelevat yhteisessä koulukeskuksessa, mutta itsenäisinä yksikköinä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI