|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Antoisaa valtuustokautta varjosti ”koulukiusaaminen”
16.01.2009–Olen kokenut sen, mikä kunnallispolitiikassa on hyvää ja mikä huonoa. Koko kirjo on tullut tutuksi ja tehnyt minusta pesunkestävän poliitikon. Muuten antoisaa nelivuotiskauttani varjosti painostus, joka täytti klassisen koulukiusaamisen merkit, pohtii Ruotsinpyhtään kunnanvaltuuston jättänyt vuoden 2004 vaalien äänikuningatar Tanja Ögård (sd.).

Ögård ajautui politiikkaan sattumien kautta. Hän olisi halunnut ostaa kunnalta vajaan hehtaarin suuruisen peltoalueen Tesjoelta yhdessä miehensä kanssa pyörittämänsä perhekodin tarpeisiin. Tonttia olisi käytetty lasten harrastealueena sekä hevosen ja ponin laitumena ja siihen oli jo terveystarkastajan sekä naapureiden suostumus.
Kunta ei kuitenkaan myynyt tonttia ja Ögård alkoi selvitellä miksei. Hän tiedusteli asiaa ja kysyi neuvoja mm. eräältä kunnan johtavalta luottamushenkilöltä. Aluksi Ögård sai vastaukseksi, että tontti on viheraluetta.
–Sitten sain kuulla, ettei meidänlaisiamme perheitä haluta keskelle kylää. Se oli kuin isku päin kasvoja. Meidänlaisia perheitä! Olin 15-vuotias, kun tein päätökseni lähteä opiskelemaan lastensuojelualaa ja tiesin ryhtyväni sijaisvanhemmaksi. Sitten kuulin, ettei meidänlaisiamme perheitä haluta Tesjoelle.
Tonttihaaveet jäivät, vaikka kunta sen myöhemmin vuokrasikin. Viheralueelle on suunniteltu pari omakotitaloa ja sen läpi piirretty kevyen liikenteen väylä ja lasten leikkikenttä.
–Emme ottaneet riskiä ryhtyä kunnostamaan aluetta, koska emme tienneet milloin joutuisimme vuokratontista luopumaan.
Tonttiselkkaus jäi kaivelemaan Ögårdin mieltä.
–Kun kunnallisvaalien aika tuli ja minua pyydettiin mukaan, päätin uteliaisuuttani lähteä katsomaan miten tätä kuntaa hoidetaan.

”Tesjoen demareiden rahaston varahoitajaksi”

Ögård sai ensikertalaisena kunnan suurimman äänipotin. Lähes 90 äänestäjää halusi hänet luottamustehtäviin.
–Sain paljon onnitteluja ja kannustavia yhteydenottoja tutuilta, ystäviltä ja kyläläisiltä, mutten yhtään onnittelua tai tervetulotoivotusta oman puolueen johtotasolta.
Ögård oli ehdokkaana demareiden listalla sitoutumattomana.
–Painostus oli ainoa, jolla oma puolue minua muisti. Jos en liittyisi puolueeseen, en saisi mitään paikkoja kunnan luottamustoimia jaettaessa, vaikka olin saanut eniten ääniä. Minulle luvattiin vain ”Tesjoen demareiden rahaston varahoitajan” paikka, muistelee Ögård huvittuneena.
Aluksi Ögård halusi pysyä sitoutumattomana.
–Uutena untuvikkona soittelin ja otin asioista selvää. Sain vinkin, että liity puolueeseen, ota ne paikat jotka olet ansainnut, ja eroa sitten puolueesta. Liityin, sillä ajattelin, että minulta odotettiin korkeitakin luottamustehtäväpaikkoja. Omasta puolueeseen liittymisestäni sain lukea lehdestä, jonne asia oli kerrottu minulta kysymättä.
Ögård sai useita tehtäviä, kuten esimerkiksi valtuuston varapuheenjohtajuuden sekä sosiaalilautakunnan ja elinkeinotoimikunnan jäsenyyden. Hän ei noudattanut saamaansa vinkkiä erota puolueesta paikkajaon jälkeen.
–Olen jäsen edelleen.

”Väärin” äänestänyttä yritettiin käännyttää

Ögård jatkaa, että hän oli hyvin utelias ja innoissaan uudesta pestistään.
–Kävin kaikki uusille valtuutetuille tarkoitetut koulutukset ja ahmin tietoa. Oli mukava olla uusien ihmisten ja uusien asioiden parissa.
Ainoan varjon mielenkiintoiseen nelivuotisjaksoon toi johtavassa asemassa olevan ryhmätoverin käytös.
–Jos en ollut hänen kanssaan samaa mieltä, sain sen myös kokea monella tavalla. Kun esimerkiksi puolustin vahvasti pieniä kyläkouluja, sain kuulla olevani ”helvetin populisti”.
Lunta tuli tupaan myös vaiherikkaassa kuntafuusioäänestyksessä. Ögård oli viiden kunnan yhdistymisen kannalla, muttei neljän.
–Kiusaajani nimitteli minua valtuustosalissa saatanan takinkääntäjäksi, vaikka olin pitänyt oman kantani äänestyksissä koko ajan.
Ögård jatkaa, että hän ja pari muuta valtuutettua olisivat halunneet kuntafuusion kansanäänestyslomakkeeseen useampia vaihtoehtoja. Niitä ei tullut, vaikka Pernajassa se kyllä onnistui.
–Neljän kunnan fuusiossa olin äänestänyt kiusaajani mielestä ”väärin” ja hän värväsi jopa erään porvoolaispoliitikon minua ripittämään ja käännyttämään.

”Minä kuulemma halusin uutta äänestystä!”

Ruotsinpyhtäällä järjestettiinkin uusi valtuuston kokous ja neljän kunnan fuusio yritettiin saada läpi.
–Joku oli kuulemma halukas vaihtamaan kantaansa. Sain kesken joulupipareiden leivonnan kuulla, että se joku olen muka minä. Että minä olisin pyytänyt uusintaäänestystä. Ajattelin, että tämä ei voi olla totta!
Uusintaäänestys tuli ja sen tulos oli sama kuin ensimmäisellä kerralla.
–Väite siitä, että minä olisin halunnut uutta äänestystä, oli tullut samalta ”koulukiusaajaltani”.
Ennen uutta valtuuston kokousta kunnassa kerättiin myös nimilistaa neljän kunnan fuusion puolesta.
–Nimien kerääjien painostus oli kova ja meille tultiin jopa jouluaattona ja joulun välipäivinä. Toisaalta ymmärrän asian, sillä kuntafuusiossa oli paljon tunteita pelissä.
Kun kuntafuusiosta äänestettiin viimeisen kerran, Ögård oli sen kannalla, kun Lapinjärvikin on tavallaan mukana muodostamassa uuden Loviisan kanssa yhteistoiminta-aluetta.

Yksi kiusaa, toinen on uhri

Ögård toteaa, että hänellä on lukuisia esimerkkejä siitä, miten paljon mm. vähättelyä ja perättömiä tietoja on ollut liikkeellä etenkin niistä henkilöistä, jotka uskaltavat olla eri mieltä ja kyseenalaistaa asioita. Niistä hän ei kuitenkaan halua kertoa sen enempää.
–Minulla on sen verran vahva itsetunto, ettei minun varpailleni hypitä. Olen tehnyt paljon töitä lasten ja nuorten parissa ja se, miten minua kohdeltiin, täyttää klassisen koulukiusaamisen merkit. Yksi kiusaa, toinen on uhri. Muutama uskaltaa puolustaa ja muut ovat koston pelosta hiljaa.

Hyvät puolet voittavat huonot

Kun Ögård neljä vuotta sitten aloitti valtuustotyönsä, häntä varoitettiin sanoin ”joku polkee sinut maahan”.
–En uskonut. Tiesin, että politiikka on likaista peliä, mutten osannut edes ajatella että näin likaista. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jos asiat laitetaan vaakakuppeihin, nelivuotiskauden hyvät puolet voittavat huonot. Olen saanut tehdä aloitteita, olla mukana eri työryhmissä, olla haastattelemassa sosiaalilautakunnan jäsenenä uusia työntekijöitä ja tavannut paljon uusia ihmisiä. Olen ollut mukana vaikuttamassa mm. päiväkodin tiloihin ja lasten kotihoidon kuntalisään. Ne ovat pieniä, suuria asioita. Kuntalaisten yhteydenotot ovat olleet avartavia ja olen pyrkinyt auttamaan heitä parhaani mukaan.
Ögård sanoo, että lukuisat ihmiset pyysivät häntä ehdokkaaksi viime vaaleihinkin.
–Päätin henkilökohtaisista syistä pitää pientä taukoa. Olen kyllä jollain tapaa taustalla vaikuttamassa joka tapauksessa.
Ögård sanoo panneensa tyytyväisenä merkille, että hänen ikävät kokemuksensa sekä se avoimuus, jota hän on peräänkuuluttanut, alkavat näkyä valtuustoryhmän sisällä. Keskustelua käydään ja mielipiteitäkin sanotaan ääneen, vaikkeivät ne kaikkia miellyttäisikään.
–Sitä, olenko ehdokkaana ensi syksynä, en vielä tiedä. Politiikasta tiedän kuitenkin nyt paljon, paljon enemmän kuin neljä vuotta sitten.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI