|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Pitäisikö Loviisassa mennä koululakkoon?
13.01.2009Sekä koulujen henkilökunta että oppilaiden vanhemmat alkavat saada tarpeekseen suomalaisen koulukeskuksen sisäilmaongelmista. Jatkuva oireilu ja toistuvat remontit uuvuttavat.

–Jos lapset eivät tulisi kouluun eivätkä opettajat töihin, saattaisi jotain vihdoin alkaa tapahtuakin, toteaa yhden ekaluokkalaisen äiti, jonka pieni koululainen oireilee jatkuvasti.
–Lapsen päätä särkee jokaisena koulupäivänä. Nenästä tulee verta ja lisäksi hän sairastui atooppiseen ihottumaan heti kun koulu alkoi. Ajattelin ensin, että päänsärky johtui alkujännityksestä. Sitä se ei kuitenkaan ollut. Juttelin muiden vanhempien kanssa ja samanlaisia oireita on ollut muillakin. Joululomalla oireita ei ollut, jatkaa äiti, joka oli mukana eilisiltana järjestetyssä homekoululaisten vanhemmille tarkoitetussa keskusteluillassa Loviisan Länsiharjun koululla.

Opettajien ja vanhempien kertomukset karua kuultavaa

Neljän opettajan kokemukset sairastumisistaan samoin kuin oppilaiden vanhempien kertomukset lastensa oireilusta eivät olleet mukavaa kuultavaa eilisiltana Länsiharjun koululla pidetyssä keskusteluillassa. Paikalla olijat kaipasivat jo kestävää ratkaisua, jotta home- ja muista sisäilmaongelmista vihdoin päästäisiin.
Koululle koolle kutsuttu homekoululaisten vanhempien ilta sai paikalle viitisenkymmentä osallistujaa. Paikalle oli kutsuttu myös kaupungin teknisen toimen edustaja.
–Hän lupautui iloisesti, mutta ilmoitti myöhemmin, että esimies kielsi osallistumasta. Syynä oli ilmeisesti se, että kouluista saadaan parin viikon kuluttua uusia mittaustuloksia sisäilmasta ja rakenteista ja kaupunki pitää asiasta oman tiedotustilaisuuden, totesi eilistä keskusteluiltaa järjestämässä ollut Sonja Ilvetsalo-Koskinen.

Tilaisuuden aluksi kuultiin neljän opettajan kertomukset heidän kokemuksistaan. 12 vuotta talossa töissä ollut Erja Noroviita kertoi tulleensa töihin perusterveenä. Pian alkoivat poskiontelotulehdukset, iho-oireet sekä äänen katoaminen ja käheys. Mukaan tulivat myös kuume ja jatkuva lämpö sekä lopulta uupumus. Vuorotteluvapaa auttoi. Töihin palattuaan hän tiesi, mitä tiloja pitää välttää. Niitä ovat mm. auditorio ja opettajanhuone. Noroviita työskentelee nykyisin tiloissa, jotka ovat harvoja kunnossa olevia, eikä oireita ole ollut.

Kaisa Korpelalla on hänelläkin yli 10 vuotta takana Länsiharjun koulussa. Töihin tultua Korpelan ääni alkoi reistailla ja kirjojen lukeminen ääneen vaikeutui. Pitkittyneet kurkunpääntulehdukset vaivaavat, eivätkä kesälomatkaan enää välttämättä riitä toipumiseen.
–Haluan olla täällä töissä, mutta välillä mietin että on kai pakko lähteä ja jättää uppoava laiva. Ei minun ääntäni kukaan muu pelasta.
Hän valittelee myös uskomatonta väsymystä. Kahdeksan tunnin yöunien lisäksi on otettava parin tunnin päiväunet koulusta päästyä.
–Myös oppilaat puhuvat väsymyksestä ja päänsärystä. Näemmehän me tilanteen ja lapset myös kertovat paljon, sanoo Korpela.

Vuonna 2007 kouluun tullut Anne Rissanen alkoi oireilla pian tultuaan. Aluksi tulivat poskiontelontulehdukset ja silmätulehdukset sekä kuiva yskä. Niitä seurasivat hengitysvaikeudet. Keuhkoista otetut koepalat kertoivat, että hän oli sairastunut homepölykeuhkoon.
–Lähetteitä on vielä eteenpäin. Sitä, johtuuko sairastuminen koulussa olosta vai ei, tutkitaan edelleen. En halua hutkia, vaan ensin tutkia.

Gunilla Björkskog alkoi hänkin oireilla tultuaan kouluun töihin 2003 ja pian hänellä todettiin astma. Hän ei halunnut käydä riitelemään asiasta kaupungin kanssa, vaan jäi kotiin kolmeksi vuodeksi omien lastensa kanssa.
–Sitä, tuliko se tästä talosta, tutkitaan työterveyslaitoksella. Tämä ei ole ainoa koulu, jossa on ongelmia, toteaa muuallakin töissä ollut Björkskog.
Neljä puheenvuoron käyttänyttä opettajaa oli satunnaisotos. Korpelan arvion mukaan valtaosa henkilöstöstä oireilee.
–Ainakin niistä, jotka ovat olleet täällä useampia vuosia.

Päänsärky ja nenäverenvuoto yleisiä

Opettajien jälkeen oli oppilaiden vanhempien vuoro. Yleisön joukosta kyseltiin mm., miksei lapsia ”eristetä” puhtaisiin tiloihin kuten opettajia. Väsymys, päänsärky ja nenäverenvuoto tuntuivat olevan monen koululaisen ongelmana.
–Lapsen päivittäinen päänsärky alkoi heti, kun koulu joululoman jälkeen alkoi. Myös iho huononi, totesi yksi paikalla olleista äideistä.
Toinen kertoi lapsensa taiveihottumasta, jota on jatkunut kolme vuotta. Lisäksi lapsella on päänsärkyä, nenäverenvuotoa ja hän on väsynyt.
–Ihottuma on niin paha, että olisin halunnut tuoda hänet tänne esimerkiksi. Iho on yleensä kesän jäljiltä elokuun alussa jo hyvä. Joululoma on liian lyhyt ihon paranemiseen. Maalis-huhtikuu on yleensä pahinta aikaa, eikä lapseni voi lähteä esimerkiksi uimahalliin.
Muutamille vanhemmille lääkärit ovat sanoneet suoraan, että koulun sisäilmaongelmat on selvitettävä. Kaupunki aikoo tehdä selvityksen lasten oireilusta, mutta sen ajankohtaa ei vielä tiedetä.

”Laastaria laastarin päälle”

Sisäilmaongelmat ovat olleet tiedossa jo pitkään. Esimerkiksi vuonna 2005 Uudenmaan työsuojelupiiri kehotti poistamaan auditorion kokolattiamaton ja vaihtamaan sen terveellisempään materiaaliin. Mitään ei ole vieläkään tapahtunut. Vastaavia esimerkkejä on muitakin ja kauimmaiset jopa vuosikymmenten takaa. Myös remontteja on ollut lukuisia.
–Laastaria on laitettu laastarin päälle, kuului yleisön joukosta.
–Ongelmia on ollut kymmeniä vuosia ja tulee olemaan, ellei koulua hajoteta maan tasalle. Koulu on rakennettu väärään paikkaan, suon päälle. Lattian alla on kasvanut karpaloita ja siellä ovat kukkineet suopursut, kuvaili itsekin koulussa opettajana työskennellyt Reijo Kouvo ja jatkoi, että jo vuonna 1978 talossa hengitettiin paskaa.
Sisäilmaongelmiin ja siihen, mitä niille aiotaan tehdä, saataneen jonkinlainen vastaus kaupunginvaltuuston helmikuun kokouksessa. Joukko valtuutettuja on jättänyt kaupunginhallitukselle kysymyksen ongelmista ja vastaus on annettava viiden viikon kuluessa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI