|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ässien uusi valmentaja avasi voitolla ? HIFK:n käyrä ollut laskeva (14.11.2018 22:07)
Jokerit voitti ? Hjalliksen myynti-ilmoitus varasti illan shown (14.11.2018 21:56)
Harakka: ?Mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu?? ? Lukuja jopa Orpon omalta ministeriöltä (14.11.2018 20:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


10 valtuutetulta kysely kaupunginhallitukselle sisäilmaongelmasta
09.01.2009Loviisan suomalaisen koulukeskuksen koulujen huono sisäilma on poikinut kysymyksen kaupunginhallitukselle. Kysymyksen ovat allekirjoittaneet kokoomuksen Kari Hagfors, Nina Pere, Camilla Antas, Vesa Viljanen, Reijo Kouvo ja Kirsti Keckman, vihreiden Sonja Ilvetsalo-Koskinen sekä perussuomalaisten Kimmo Nykänen, Vesa Peltoluhta ja Antti Väkevä. Koska kysymyksen on allekirjoittanut 10 valtuutettua, mikä on yli neljäsosa valtuustosta, on kaupunginhallituksen kaupunginvaltuuston työjärjestön 24 pykälän mukaisesti vastattava siihen viiden viikon sisällä.

Jätetyssä kysymyksessä todetaan kirjallisista lähteistä käyneen todistettavasti ilmi, että Harjuntaustan ja Länsiharjun koulussa on lukuvuonna 2008/2009 ollut sisäilman laadusta johtuvia sairastapauksia enemmän kuin aikaisemmin. Myös uusia sairastumisia on ollut jatkuvasti.
- Opettajilla ja oppilailla on myös ollut pitkiä sairastelujaksoja. Oireita on ilmennyt myös Myllyharjun koululla.
Työterveyshuoltoon on tullut jatkuvia yhteydenottoja Harjuntaustan ja Länsiharjun kouluilta syksyn 2008 aikana ja osa ihmisistä on ollut todella huonokuntoisia, kysymyksessä sanotaan.

”Terveysvaaroille altistutaan”

Allekirjoittajat huomauttavat, että oppilaat ja opettajat altistuvat terveysvaaroihin ja että sairastuminen heikentää opettajien terveyttä ja elämänlaatua ja poissaolot aiheuttavat kunnalle kustannuksia.
- Oppilaiden on opiskeltava ja opettajien sekä muun henkilökunnan työskenneltävä rakennuksessa, jossa heidän terveytensä voi vaarantua pysyvästi.Työturvallisuuslain mukaan työnantajalla on vastuu työntekijöidensä terveydestä ja turvallisuudesta. Työntekijöiden oikeusturva edellyttää, että altistumisen tausta selvitetään perusteellisesti. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut eikä myöskään asioista tiedotettu avoimesti ja kattavasti sen enempää koulussa kuin kaupunginvaltuustollekaan, arvioivat allekirjoittajat.
He kysyvät, miksi kaupunginhallitus ei ole ryhtynyt konkreettisiin toimiin heti syksyllä 2008, kun ongelmat ovat tulleet todistettavasti esiin ja kaupunginhallituksen puheenjohtajansa kautta on täytynyt olla tietoinen asioista sekä mihin toimenpiteisiin kaupunginhallitus aikoo ryhtyä asiantilan pikaiseksi korjaamiseksi?

Rakenneselvityksiä ja oirekysely

Loviisan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Åke Laitinen ei eilen ollut 6.1. päivättyä kaupunginhallitukselle jätettyä kysymystä nähnyt, eikä siten voinut sitä kommentoida. Hän kertoo olleensa läsnä sisäilmatyöryhmän marraskuisessa kokouksessa, jossa koulujen rehtorit kertoivat tilanteesta.
- Sisäilmatyöryhmähän ei ole päätösvaltainen, vaan se vie asioita eteenpäin tekniselle lautakunnalle.
Laitinen toteaa, ettei suomenkielisen koulukeskuksen sisäilma-asioita ole tuotu kaupunginhallituksen käsiteltäväksi, eikä se ole itse nostanut asiaa esiin, koska on olemassa sisäilmatyöryhmä.
Työryhmän puheenjohtaja, tilapalvelupäällikkö Antti Kinnunen kertoo marraskuisessa kokouksessa sovitun lisäselvitysten teosta. Rakenteita on jo avattu, ja avataan lisää niin paljon kuin tarvitaan kokonaiskuvan saamiseksi. Työsuojeluviranomainen on tässä kuussa tulossa tekemään omat selvityksensä Länsiharjun koululla.
- On myös sovittu, että kaupunki lähettää tiedotteen ja oirekyselyn lasten vanhemmille lähiaikoina. Kun selvitykset on tehty, järjestetään tiedotustilaisuus henkilökunnalle ja vanhemmille. Tarkoitus on, että tilaisuudessa on mukana myös luottamushenkilöitä.
Kinnunen kertoo koulukeskuksesta tulleen pitkin viime syksyä erilaisia viestejä sisäilmaongelmista.
- Käyttäjät ovat olleet huolissaan. Itse koen, että olemme tehneet hartiavoimin töitä asian eteen.
Kosteusongelmien yhdeksi syyksi on nostettu harjulta laskevat vesisuonet, joiden päällä koulukeskus on. Pohjavesi virtaa näiden tietojen mukaan noin metrin syvyydessä koulurakennuksen alla. Kovempien sadejaksojen aikana nämä vesisuonet pursuisivat lattian läpi täyttäen myös putkistotunnelit. Ainakin Harjuntausta käytävällä olleen vanhan putkistotunnelin pohja oli osoittautunut kosteaksi. Kinnunen ei lähde arvioimaan mahdollisten vesisuonten vaikutuksia. Hän toteaa syksyn olleen valtavan kostean ja tilanteen helpottuneen pakkasten myötä jonkin verran.

Porvoolaiskoulun homeista tuomiot, mutta ei rangaistusta

Koulujen homeet puhuttavat muuallakin kuin Loviisassa. Vantaalla pohditaan parhaillaan Laajavuoren koulun purkua tai korjausta, Porvoossa käytiin viime syksynä homekäräjiä. Porvoon talo-osaston entinen päällikkö Ulf Blomberg ja sivistysjohtaja Markku Välimäki syyllistyivät käräjäoikeuden viime syyskuisen päätöksen mukaan tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen Peipon koulun homeongelmien hoitamisessa. Heidän katsottiin laiminlyöneen Peipon koulun opettajien ja oppilaiden siirtämisen muihin tiloihin, kun homekoulun terveysvaarat olivat työsuojelupiirin tarkastuksessa tulleet selvästi ilmi syyskuussa 2003. Heidät jätettiin kuitenkin tuomitsematta rangaistukseen, koska virkavelvollisuuden rikkomisaika oli lyhyt. Lisäksi oikeus katsoi, että he olivat muuten aktiivisesti yrittäneet saada parannusta aikaan koulun tilanteeseen. Virkavelvollisuuden rikkomista ei kuitenkaan pidetty vähäisenä kun otettiin huomioon koulun henkilökunnan sisäilmasta saamat oireet ja yhden opettajan sairastuminen ammattiastmaan. Oikeuden mukaan koulun loppuvuonna 2001 saama lisärahoitus oli erikoinen tapahtuma, joka viimeistään oli näyttänyt Välimäelle Peipon koulun erityisluonteen.Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI