|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jopa satojen tuhansien suomalaisten allekirjoitukset roskiin? ? Näin kansalaisaloitteita muutetaan (14.11.2018 08:51)
?Valtasuhteet järisevät? ? Minna Helle selittää lakkoaallon taustoja HS:ssa (14.11.2018 07:52)
Merkittävä läpimurto brexitissä ? brittihallitus käsittelee luonnosta (14.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Reaktorin suojausjärjestelmä oli viallinen lokakuusta lähtien
19.12.2008Loviisan ydinvoimalaitoksen kakkosyksiköllä havaittiin viime viikon perjantaina, 12.12. puute reaktorin suojausjärjestelmässä. Tapahtuma ei Sätreilyturvakeskuksen mukaan aiheuttanut vaaraa ympäristölle eikä henkilöstölle, mutta se heikensi merkittävästi reaktorisuojausjärjestelmän toimintakykyä. Reaktorin suojausjärjestelmä on ollut viallinen lokakuusta lähtien, mutta vika huomattiin viime viikon perjantaina tarkastusten yhteydessä.

Loviisa 2 -laitosyksiköllä ilmeni määräaikaistarkastuksen yhteydessä viime perjantaina, että reaktorisuojausjärjestelmään oli simuloitu kolmelle pääkiertopumpulle tieto, jonka mukaan pumput ovat toiminnassa. Simuloinnin seurauksena reaktorisuojausjärjestelmä ei olisi saanut tietoa näiden pumppujen pysähtymisestä.


Havaittiin Fortumin määräaikaistarkastuksissa

-Meidän työntekijät havaitsivat viikko sitten perjantaina, että simulointi oli ilmeisesti jäänyt vuosihuollossa päälle. Simulointi poistettiin välittömästi ja teimme siitä heti ilmoituksen STUK:lle ja laadimme tapauksesta raportin, jonka perusteella STUK luokitteli tänään tapauksen INES 1-luokkaan, kertoi kehitys- ja viestintäpäällikkö Peter Tuominen Fortumista perjantaina.

Pikasulku olisi viivästynyt onnettomuustilanteessa

Säteilyturvakeskuksen johtajan Lasse Reimanin mukaan puutteen takia järjestelmä ei olisi kaikissa tilanteissa toiminut niin nopeasti kuin on tarkoitus. Reiman kuitenkin korosti, että järjestelmä olisi joka tapauksessa toiminut niin hyvin, ettei vaaraa olisi ollut.

-Uhkana tilanteessa oli, että jos laitoksen pääkiertopumput olisivat pysähtyneet esimerkiksi täydellisen sähkön menetyksen seurauksena, reaktorin sammuttava pikasulkukäsky ei olisi tullut välittömästi. Pikasulku olisi tällöin tapahtunut reaktorin paineen tai lämpötilan nousun seurauksena vasta hieman myöhemmin, mikä olisi johtanut reaktorin jäähdytyksen hetkelliseen heikkenemiseen ja paineen nousuun. Laitosyksikölle tehtyjen turvallisuusanalyysien perusteella riskiä polttoaineen vaurioitumisesta ei kuitenkaan olisi ollut, todetaan STUK:n tiedotteessa.

Päällä olevaa simulointia ei havaita reaktorisuojausjärjestelmän kuukausitestausten yhteydessä. Tämänhetkisen tiedon mukaan tilanne oli jatkunut lokakuussa 2008 päättyneestä vuosihuoltoseisokista lähtien.

"Menettelytavoissa puutteita"

Tapahtuma osoitti STUK:n mukaan puutteen Loviisan voimalaitoksen menettelytavoissa: suojausjärjestelmän signaali oli saatettu käyttökunnottomaksi ilman, että asia oli dokumentoitu riittävällä tavalla. Tästä syystä simuloinnit jäivät havaitsematta ja purkamatta laitoksen ylösajon yhteydessä.

Simuloinnit poistettiin heti havaitsemisen jälkeen. Fortum Power and Heat Oy tutkii tapahtumaa ja laatii siitä erikoisraportin. Raportissa esitetään korjaavat toimenpiteet, joilla vastaavan tapahtuman esiintyminen estetään jatkossa. Säteilyturvakeskus (STUK) tarkastaa raportin ja arvioi tarvittavat toimenpiteet.

INES 1 -luokan vaaratilanne

Tapahtuma luokitellaan kansainvälisellä ydinlaitostapahtumien vakavuusasteikolla luokkaan INES 1, poikkeuksellinen turvallisuuteen vaikuttava tapahtuma. Asteikossa on seitsemän luokkaa, joista INES 1 on alin.

Reaktorisuojausjärjestelmän tehtävänä on tarvittaessa pysäyttää ketjureaktio reaktorin sydämessä tai alentaa reaktorin tehoa säätösauvajärjestelmän avulla.
Reaktorin tehon pienentäminen tai tehon kasvun estäminen toteutetaan ohjaamalla booriterässäätöelementtejä prosessimittauksista ja ulkoisista neutronivuomittauksista muodostettujen suojauksien avulla. Suojauksiin vaikuttavilla prosessimittauksilla valvotaan mm. reaktorin tehoa, reaktorin ja suojarakennuksen ylipainetta, jäähdytteen virtausta ja lähtölämpötilaa, höyrystimien pinnankorkeutta sekä suojausjärjestelmän sähkönsyöttöä.Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI