|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat tappiolla Ateenassa lohkovoittoon ? EM-unelma elää! (16.11.2018 00:22)
Kärpät jyrää Liigassa ? yleisömäärissä ei näy (15.11.2018 22:53)
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Leopard 2 -taisteluvaunu oli sotaharjoituksen tähti

14.12.2008KOSKI08 - sotaharjoituksessa oli lauantaina vuorossa median edustajien vierailu. Harjoituksen johtaja, prikaatinkenraali Juha-Pekka Liikola tervehti toimittajia lauantaiaamuna Hotelli Hanhessa Lapinjärvellä. Liikolan mukaan kaikkein tärkeintä harjoituksessa on turvallisuus. Pääasia on, että kaikki lähtevät joulunviettoon terveenä.Lapinjärveltä Elimäelle

Mediapäivään oli saapunut toimittajia pääasiassa lehdistöstä. Myös Nelosen uutiset, MTV3:n ja YLEn televisioväki olivat paikalla. Armeijan tarjoaman aamukahvin aikana kenraali Liikola kertoi, mistä harjoituksessa ylipäätään on kysymys.

KOSKI08 on maavoimiemme pääsotaharjoitus tänä vuonna. Siihen osallistuu 9000 miestä ja noin 1500 ajoneuvoa, mukana panssariajoneuvot CV90, PMP2 ja Leopard 2. Koska harjoitus viedään läpi pääasiassa yksityisillä mailla, ovat luontoarvot esillä tavallistakin enemmän.

- Kaikki maastolle mahdollisesti aiheutetut vahingot korvataan. Meillä on erityinen vaurionkorjausupseeri, joka vastaa siitä, että kaikki on harjoituksen jälkeen asianmukaisessa kunnossa.
Harjoituksessa on mukana myös kosolti varusmiehiä, joille KOSKI08 on samalla viimeinen rutistus, loppusota, ennen 2.1.09 siintävää kotiutusta.

Mielenkiintoinen havainto tehtiin, kun kenraalin matkapuhelin pärähti soimaan kesken alustuksen. Herrasmiehenä kenraali Liikola ei ottanut puhelua vastaan, mutta osa kuulijoista ehti havaitsemaan, mikä kenraalilla oli soittoäänenä. Jääkärimarssiko? Ei suinkaan vaan Deep Purplen “Smoke on the Water”!

Viestintä on KOSKI08 - harjoituksessa erityisessä asemassa. Liikolan mukaan viestinnästä on tullut lähes yksi aselaji. Lapinjärven rannassa harjoituksen aikana toimineen Radio Kipinän ohjelmia on kuultu San Franciscossa saakka netin välityksellä. Hotelli Hanheen on perustettu Pasi Tuohimaan johtama tiedotuskeskus, joka tuottaa reaaliajassa nettitietoa mil.fi - sivuille. Lisäksi Tuohimaan joukot julkaisevat KOSKI08 - lehden, joka postitetaan kaikille harjoituksessa mukana olleille 9000 sotilaalle. Tuohimaa toimii siviilissä TV-nelosen politiikan toimittajana.Kotimainen Pasi-miehistönkuljetusvaunu menee yli tämänkin ojan, vaikka nyökkää aika pahasti.

Simulointi säästää verta, hikeä ja rahaa

Puolen tunnin moottorimarssi Elimäelle suoritettiin maamme Puolustusvoimien tarjoamassa kyydissä. Perillä oli ohjelmassa kapteeni Viljasen mainio esitys siitä, kuinka nykyaikana saadaan reaaliaikaista tietoa harjoituksen kulusta.

Vanhojen Suomi-filmien sotilasfarsseissa päähenkilönä oli yleensä Savosta tullut Pölhö-Kustaa, joka onnistui luovimaan mokkeriaikansa miten kuten lusmuilemalla ja samalla naisia nauratellen. Jossakin vaiheessa sankarimokkerimme ehti myös passailemaan “sotapesän” naisia, joista yhtä esitti aina Siiri Angerkoski. Sotilasfarssien loppumusiikin soidessa ankara komppanian vääpelikin jo puisteli päätään ja naureskeli Savon Pojan touhuille.Johtokeskuksen näkymää taistelusta. Punaiset ja siniset vaunut ovat taistelukosketuksessa. Laserjuova näyttää ammuksen etenemisen. Oikealla ylhäällä epäsuoraa kranaattikeskitystä.

Nykyään kaikki on toisin. Soturimme ovat mukana elektronisessa järjestelmässä, joka mahdollistaa yksittäisenkin taistelijan liikkeiden seuraamisen koko ajan ja kaikkialla. Lusmuilu ei ole enää mahdollista! Kapteeni Viljanen joukkoineen esitti vaikuttavan demonstraation taistelutilanteen kulusta. Panssariprikaatin joukot hyökkäsivät Karjalan Prikaatin joukkojen kimppuun käyttäen myös Leopard 2 - hyökkäysvaunuja. Suurelta screeniltä nähtiin, kuinka vaunut etenivät maastossa ja tulittivat toisiaan. Kuvaa suurennettaessa nähtiin myös yksittäisiä taistelijoita matkalla siellä jossakin. Viljanen mainitsi, että tarvittaessa näytöllä näkyy yksittäisenkin taistelijan sukunimen kolme ensimmäistä kirjainta. Näin tiedetään eksaktisti se, missä “korpraali Möttönen” milloinkin huseeraa.

JSP:kin on elektronisoitunut


Suurissa sotaharjoituksissa on aiemmin ollut vaikea demonstroida taisteluissa väistämättä esiintyviä tappioita, kaatumisia ja haavoittumisia. Nyt tähänkin on tullut tekninen apuväline, joka on kerrassaan mainio. Jos soturi on saanut vaikkapa ampumahaavan vasempaan käteensä, käynnistyy vempaimessa elintilalaskuri, joka alkaa juosta aikaa 360 minuutista nollaan.
Härveli tiedostaa vamman vakavuuden ja odottaa toimenpiteitä. Jos lääkintämies on näpytellyt laitteeseen tiedon siitä, että haava on sidottu painesiteellä, saattaa laskin pysähtyä. Jos mitään ei tehdä ja laite menee aina nollille asti, on taistelija laskettava kaatuneeksi. Kapteeni Viljasen mukaan laitetta ei voi hämätä:
- Jos JSP:lle tulee kymmenen haavoittunutta, ei kaikkia voi kuitata kerralla hoidetuiksi. Laite vaatii aina noin vartin ajan per potilas, ennen kuin seuraava potilas voidaan kuitata hoidetuksi.

Kenttälounas - paras lounas

Puoleenpäivään mennessä journalisteille oli kehkeytynyt oikea mahtinälkä, joten oli aika suunnata kenttälounaalle. Sekin oli nykyaikaa - eivät Rahikainen, Rokka ja kumppanit voineet haaveillakaan jauheliha-pennepastasta! Ruoka maistui todella hyvälle hyvässä seurassa, sillä yhdessä kanssamme ruokailivat myös harjoituksen julkkikset, mm. urheilusankari Petri “Elmo” Keskitalo ja ulkomaantoimittaja Tero Kekki. Mukana oli myös MTV3:n politiikan toimittaja Vesa Kallionpää.

Lounaan jälkeen mars kohti sotkuautoa ilman tahtia. Sieltä kupponen kahvia ja se perinteinen munkki, jonka tarjoilivat Valkealan sotilaskotisisaret. Kahvin lomassa oli aikaa jututtaa ylikersantti Laura Salosta, joka toimii KOSKI08 - harjoituksen tiedotusryhmässä hoitaen mediasuhteita.
Salonen on itse suorittanut varusmiespalveluksen vuonna 1996 Dragsvikissa ja toimii siviilielämässään Lappeenrannan Teknillisen Yliopiston palveluksessa. Salonen on ollut tyytyväinen harjoituksen kulkuun ja Hotelli Hanheen sijoituspaikkanaan. Kuitenkin mieli halajaa jo kotiin, kolmen pienokaisen luo. Salonen kotiutuu sunnuntaina vapautuen näin taiston temmellyksestä jouluvalmisteluihin perheensä luo.

Ja sitten tuli LeopardKersantti Eetu Järvinen työpaikallaan Leopardin tornissa.

Nykyään, kun mikään ei oikein tunnu miltään, oli terveellinen kokemus nähdä ja ennen kaikkea kuulla vierestä, kuinka eräs maailman parhaista taistelupanssarivaunuista, saksalaisvalmisteinen Leopard 2 möyri kymenlaaksolaisella pellolla. Suhteutettuna vaunun 55 tonnin painoon oli eteneminen suorastaan ketterää. Vaunun pysähdyttyä kersantti Eetu Järvinen, lataaja, loikkasi toimittajien eteen ja kertoi reippaasti vaunun tärkeimmistä ominaisuuksista. Järvisestä huokui ylpeys omaa aselajia kohtaan. Sama ylpeys oli aistittavissa myös varusmies Jarno Korhosen eleissä. Riihimäeltä kotoisin oleva Korhonen odotteli rauhallisin mielin parin viikon päästä tapahtuvaa kotiuttamistaan. Armeija-aika on mennyt hyvin ja mieluisissa hommissa:
- Toimin tässä Leopardissa ampujana eikä sitä voi millään tavalla edes yrittää kuvailla, kun 120 millin tykillä pääsee ampumaan.

Taistelunäytös odotutti itseään

Mainiosti sujuneessa päivässä oli yksi, mutta varsin vähäinen harmi. Panssarivaunujen taistelunäytöksen piti alun perin alkaa jo kello 13, mutta lopulta rynnäkkö nähtiin kellon ollessa lähes kolme iltapäivällä. Kuten kaikki tiedämme, on tähän aikaan vuodesta siihen kellonaikaan jo lähes pimeää. Yhtä kaikki - niin hyökkäys kuin sen torjunta sujuivat mallikkaasti kunnon jyrinän vallitessa. Samaan aikaan metsistä kuulunut raskaiden jalkaväkiaseiden louskutus ja rynnäkköhelikopterin kaartelu antoivat realistisen kuvan nykyisestä taistelutilanteesta. Harjoituksen päätyttyä kotimatkalle lähti entistä tietoviisaampi toimittajajoukko. Harjoituksen teema “Turvallisuus on tehtävä” on monella tavalla ymmärrettävä tavoite. Kenraali Liikola nosti esille harjoitukseen osallistuvien turvallisuuden, koska hän on siitä harjoituksen johtajana viime kädessä vastuussa. Kaiken taustalla ja syy tähänkin harjoitukseen on kuitenkin isänmaan turvallisuus, jonka puolustamiseksi ei tämänkään harjoituksen myötä käytettävä 3,6 miljoonan euron summa ole liiallinen satsaus.

Juttu ja kuvat: Markku LautamäkiYlikersantti Laura Salonen hoiti harjoituksen mediasuhteita. Lapinjärvelle saapuneelle Jone Nikulalle myönnettiin iltalomaa Idols-finaalia varten. (Nikulan kuva; Puolustusvoimat / Hannu Iso-Oja)Kaartinjääkärit Kuronen ja Muukkonen asemissa Loviisasta Hästholmeniin johtavan tien pientareella. (Kuva: Harri Silvonen/puolustusvoimat.)Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi
KUVIA� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI