|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Näpäytys pääministeripuolue keskustalle: Minne katosi 600 miljoonan potti vuoden 2015 vaihtoehtobudjetista? (15.11.2018 08:14)
Ympäri EU:ta perataan kuumeisesti 600-sivuista brexit-luonnosta ? Theresa Mayn asema hutera (15.11.2018 07:42)
Suomi menettänyt 60 000 työpaikkaa ? ?Byrokraattinen ja turha prosessi? pois heti, vaatii Keskuskauppakamari (15.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
Kyse ei ole kielestä, vaan keuhkoista
05.12.2008

Loviisan koulumaailmaa ovat tämän vuoden ja erityisesti syksyn ajan puhuttaneet sekä suomen- että ruotsinkielisten koulukeskusten kosteusongelmat sekä tilakysymykset. Kumpaakin koulukeskusta on pidetty niin huonokuntoisena, että vuosia jatkuvan homekorjauskierteen sijaan järkevintä voisi olla rakentaa kouluille kokonaan uudet tilat kuten tehtiin Pyhtään Huutjärvellä. Samassa yhteydessä nostettiin esille myös ajatus uuden, yhteisen suomen- ja ruotsinkielisen koulukeskuksen rakentamisesta. Eri tiloissa, mutta samassa kiinteistössä toimivat koulut hyötyisivät sekä taloudellisesti että henkisesti yhteistyöstä. Selkeä enemmistö seudun kuntavaaliehdokkaista sekä valituista valtuutetuista yli puoluerajojen oli yhteisen, terveellisen ja turvallisen uuden koulukiinteistön kannalla. Tänään ryhmä loviisalaisia luottamushenkilöitä sekä lasten vanhempia vierailee Sipoossa tutustumassa kokemuksiin ruotsin- ja suomenkielisten koulujen toimimisesta samassa kiinteistössä.

Samaan aikaan koulukysymys näyttää saavan jo selkeän suunnan vanhan Loviisan viimeisessä budjetissa vuodelle 2009. Länsiharjun koulun auditoriota aiotaan pikaisesti ryhtyä korjaamaan peräti 400.000 euron suuruisella summalla. Sen lisäksi Länsiharjun koululle hankitaan tehokas ilmastointilaite, jonka on määrä puhaltaa ummentunut viemärilöyhkä tai muut suhnut taivaan tuuliin. Uusi tehokas ilmastointilaite on tietenkin parempi kuin vanha ilmastointilaite, mutta sekin puuttuu vain homeongelman seurauksiin eikä syihin eli jatkuvasti kostuviin rakenteisiin. Toki pienen ylipaineen avulla voidaan puhaltaa vaikka kaikki hiirtä pienemmät eliöt ulos talosta, mutta se on silti enemmänkin tekohengitystä kuin ongelman ratkaisu. Myös Generalshagenille sekä Valkon koululle on luvassa korjausmäärärahoja. Sensijaan ruotsinkieliseen koulukeskukseen kuuluvalle Högstadiumille ei merkittäviä summia ensi vuodelle enää varata, vaikka sielläkin uusimistarve on ilmeinen. Tarkoituksena näyttää olevan vain vanhan koulun purkaminen ja uuden rakentaminen.

Länsiharjun koulun opettajat, oppilaat ja vanhemmat ilahtunevat toki auditorion mittavasta, 400.000 euron korjausmäärärahasta sekä 50.000 euron tehoilmastointikojeesta. Auditorion korjausta on perusteltu erityisesti uuden Loviisan uuden valtuuston tarpeilla. Suuri, 59-henkinen valtuusto tarvitsee toimivat kokoustilat, johon uusittava auditorio sopisi hyvin. Samalla Länsiharjun koulukin saisi viimein takaisin kunnon auditoriotilat, jotka ovat tähän asti olleet sisäilmaongelmien takia vajaakäytössä. Niitä pakeni aikanaan valtuustokin ja siirsi kokoukset muualle. Auditorion remontti olisi tarpeellinen toki koulullekin, mutta vielä enemmän oppilaat ja opettajat tarvitsisivat terveellisiä ja turvallisia luokkahuoneita ja muita opetustiloja. Yli 400.000 euroa pelkän auditorion korjaamiseen merkitsisi, ettei toiveita uuden suomenkielisen koulurakennuksen rakentamisesta enää käytännössä olisi, sillä näin suurien summien panostaminen purettavaan kouluun olisi järkeä vailla. Samalla jotkut näyttävät haluavan pikaisesti haudata myös ajatuksen kieliryhmien yhteisestä koulukeskuksesta.

Ensi vuonna Loviisa käyttää 200.000 euroa konsulteilta tilattaviin koulujen kuntoselvityksiin. Selvitykset lienevät tarpeen ja niitä on tehty ennenkin, vaikka sokea Reettakin näkisi jo nenällään, että tunkkaista on. Alunperin huonosti rakennetut koulukiinteistöt lienevät tulleen elinkaarensa päähän. Ne lienee loputtomiin jatkuvan homejahdin sijaan syytä purkaa sekä rakentaa tilalle uusi koulukiinteistö. Mieluiten kieliryhmien yhteinen, sillä samanlaisia sisäilmaongelmia on sekä Högstadiumissa että Länsiharjulla. Kyse ei ole oppilaiden kielestä, vaan keuhkoista. Uuden Loviisan suuren valtuuston kokoustilatarve ei saisi ainakaan olla syynä hätiköityjen pikakorjausinvestointien tekemiseen. Ei ainakaan ennen kuin puolueettomat konsultit ovat tehneet myös Länsiharjun koulun kiinteistössä kuntokartoituksen. Mikäli se osoittaa, kuten sen sanotaan osoittaneen Högstadiumin kohdalla, että uuden koulun rakentaminen olisi edullisempaa kuin vanhan korjaaminen, on 400.000 euron määräraha syytä varata jo ensi vuonna uuden koulukiinteistön valmisteluun.

Nuorten rötöstelyyn puututtava ajoissa

Loviisan poliisi on saanut viime aikoina useita ilmoituksia ilkivallasta sekä jopa vanhuksiin kohdistuneista varkauksista Loviisan keskustan alueella keskellä. Varas on saattanut iskeä kaupassa tai bussissa. Joissakin tapauksissa pankkiautomaatilla asioinut on tullut putsatuksi. Osa teoista on tehty keskellä kirkasta päivää. Joissakin tapauksissa asialla kerrotaan olleen paikallisia nuoria. On todennäköistä, että pienessä kaupungissa käry käy ennemmin tai myöhemmin. Harva nuori tulee ajatelleeksi kuinka vakavia voivat olla seuraukset, jos vie vanhukselta käsilaukun tai ostoskassin. Pikkukaupungissa ei myöskään kannata olla turhan sinisilmäinen tai varomaton, sillä myös tilaisuus voi tehdä varkaan. Rötöstelyn kitkeminen on poliisin lisäksi koko paikallisyhteisön asia. Varastetut summat ovat olleet kohtalaisen pieniä, mutta suurin vahinko voi syntyä siitä, jos joukko nuoria syrjäytyy ja ajautuu yhä suurempiin vaikeuksiin. Orastavaan rötöstelykierteeseen on puututtava ajoissa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI