|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Elina Lepomäki: ?Suomesta tulee käytettyjen autojen loppusijoituspaikka ? Autovero on poistettava? (20.11.2018 13:31)
Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää ? Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä (20.11.2018 13:11)
Petteri Orpo: Suomessa ihan pian liikaa kouluja ja päiväkotipaikkoja ? syntyvyyslukujen konkreettinen seuraus kohta totta (20.11.2018 12:52)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Menteran toiminta siirtyy Antinkylään ja supistuu kolmeen päivään viikossa
02.12.2008Mielenterveyskuntoutujille päivätoimintaa järjestävän Mentera-klubin toiminta muuttuu olennaisesti ensi vuoden alusta alkaen. Loviisan kaupungilta anotun 60 000 euron sijaan kaupunki tukee toimintaa 40 000 eurolla, mikä pakottaa säästöihin. Tämän avustuksen turvin ei pystytä pitämään esimerkiksi nykyisiä tiloja.

Kaupunki antaa klubille korvauksetta Antinkylän vanhustentalojen ruokasalista tilat ja mahdollistaa lakisääteisen kolmen toimintapäivän tarjoamalla vanhustyötä tekevää lähihoitajaa kolmeksi päiväksi klubin käyttöön. Näistä kolmesta päivästä Itä-Uudenmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys maksaa kaupungille korvauksen. Toiminta muuttuu kolmipäiväiseksi heti tammikuun alusta alkaen. Toimintapäivät ovat tiistai, keskiviikko ja torstai. Antinkylän tiloihin on tulossa remonttia, jonka toivotaan valmistuvan ennen muuttoa, joka tapahtuu mahdollisimman pian vuoden vaihteen jälkeen.

Supistuneen toiminnan vuoksi nykyinen vastaava ohjaaja Meri Purhonen palaa takaisin aiempaan työhönsä Itä-Uudenmaan sosiaalipsykiatrisessa yhdistyksessä.
- Siirryn Porvooseen tammikuun alkupuolella. Yritetään tehdä ”pehmeämpi poistuminen”. Olemme sentään viettäneet klubilaisten kanssa neljä hyvää vuotta yhdessä, Purhonen sanoo.
Kaupungilta vuokrattavan ohjaajan lisäksi Mentera-klubin toisena työntekijänä jatkaa lähihoitaja Tanja Andersson. Purhonen kertoo esillä olleen toiminnan lopettamisen kokonaankin, mutta sen tuntuneen liian julmalta kuntoutujia kohtaan.

Ohjaajan oltava vahva

Klubilaisista suurin osa asuu nykyisten tilojen läheisyydessä. Monet ovat jopa muuttaneet naapurustoon ollakseen lähellä taloa. Klubilaiset toteavat, että masentunut ihminen ei jaksa kävellä keskustasta tai Määrlahdesta Antinkylään.
- Osalla asiakkaista on liikuntavaikeuksia. Masennuksen ja liikuntavaikeuksien lisäksi monen sairastaman paniikkihäiriön kanssa eläminen on helpompaa, kun klubi sijaitsee keskustassa, klubilaiset toteavat.
He kokevat muuton Antinkylään syrjintänä.

- Meitä ollaan piilottamassa Antinkylään. Porvoossa klubitalo, psykiatrinen poliklinikka sekä Tellervo- ja Taipale-talot sijaitsevat kaikki keskustassa, he vertaavat.
- Toimintaa tarvitaan. Päivääkään ei ole tuntunut, ettei olisi tarpeellinen. Minulle on tänä aikana syntynyt visio siitä, miten työtä pitäisi tehdä, mutta ainakin tällä erää se jää tekemättä. Tämä on hyvin spesifinen ja erilainen ala. Ihanteellista olisi, jos ohjaajina olisi sekä mielenterveysalan ammattilainen että toimintaterapeutti. Tärkeintä on, että ohjaaja on vahva ihminen, jolle voi vuodattaa. Ohjaajan on oltava sellainen, ettei asiakkaan tarvitse häntä sääliä tai arkailla mitä kertoo. Ohjaajan on oltava lähellä, mutta kuitenkin niin erilainen, että hänelle uskaltaa puhua tarvitsematta miettiä, jaksaako tämä, korostaa Purhonen. Klubilaiset pelkäävät osa-aikaisen toiminnan voivan johtaa siihen, että ammattitaitoista ohjaajaa ei löydy.
- Ammattitaitoinen ohjaaja pystyy tarkkailemaan oireita, tukemaan ja ohjaamaan tarvittaessa eteenpäin, he sanovat.

Yhteisöllisyys kuntouttaa

Viisi kertaa viikossa auki ollut klubi on Purhosen mukaan taannut kuntoutujille voimakkaan yhteisöllisyyden, joka puolestaan on voimakas kuntouttaja.
- Sairautemme on jokapäiväistä ja yksinäisyys pahentaa huonoa oloa. Monet eivät myöskään jaksa tai kykene tekemään itse ruokaa, luonnehtivat klubilaiset.
- Viisi kertaa viikossa on myös toiminut hyvänä sparraajana niille, jotka ovat palaamassa työelämään, huomauttaa Purhonen. Keskeinen sijainti kaupungin keskustassa on Purhosen mielestä etu monella tapaa.
- Yhteistyö niin terveyskeskukseen, sosiaalitoimistoon ja A- sekä Perheklinikalle on ollut joustavaa.
Purhonen korostaa, että mielenterveyskuntoutujalle on muiden mielestä lyhytkin matka pitkä. Aamuisin jo pelkkä sängystä ylös nousu voi olla vaikeaa. Kun pieneltä tuntuva asia, kuten Kelan lomakkeen täyttäminen, ei onnistu omin voimin, on klubille voinut poiketa. Lomakkeen ja sen liitteiden oikea täyttö ja eteenpäin saaminen on tärkeää myös toimeentulon kannalta.

”Tuntuu kauhealta”

Purhonen myöntää tulevien muutosten pännivän kunnolla.
- Tämä on niin typerässä asiassa säästämistä ja tuntuu kauhealta. Kevätkummun sairaalassa vuorokausihinta on 505 euroa. Nämä hoidot ovat yleensä pitkiä. Viikkoja, usein kuukausi-kaksikin joudutaan olemaan sairaalassa. Todistetusti meillä on ollut tilanteita, jotka on pystytty hoitamaan ilman sairaalaa, kertoo Purhonen.
Hän sanoo pelkäävänsä, että näin rajut muutokset klubin toiminnassa johtavat sairaalajaksojen kasvuun.
- Vertaistukeakaan ei voi käyttää, jos ei ole keskitettyä paikkaa. Mielen sairaus lamaa, tulee epäluuloja ja pelkoja. Ei uskalleta mennä esimerkiksi kauppaan yksin. Olemme menneet mukaan, ja päässeet tilanteesta yli näin, pohtii Purhonen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI