|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Trump-kohun uusi ihmetys USA:ssa: ?Suomessa palaa liian vähän metsää? (19.11.2018 19:14)
Tass: Venäjän mukaan Suomella ei todisteita GPS-häirinnän alkuperästä (19.11.2018 17:47)
Kokoomusvaikuttaja: Suomeen +10 000 maahanmuuttajaa vuodessa tai palvelut alas ? Rinteen eläkelupaus on ?pyramidihuijaus? (19.11.2018 16:24)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Poliisi epäilee Loviisan ja Pernajan tulipaloja tuhotöiksi

30.04.2003Grünsteinin turkistehtaan konttorirakennus Loviisassa ja Vallilan veneveistämö Pernajan Isnäsissä tuhoutuivat tulipaloissa varhain torstaiaamuna. Poliisi epäilee molempia paloja tahallaan sytytetyiksi. Grünsteinin tuhopolttoon poliisi epäilee liittyvän eläinaktivistien toimintaa. Poliisi ei kuitenkaan halua spekuloida mahdollisuudella, että tuhotöiden takana ovat samat tekijät.


– Ajallisesti palot tapahtuivat melko lähekkäin. Siitä ei voida vetää johtopäätöksiä, mutta ei mitään vaihtoehtoja voi toisaalta sulkea poiskaan, sanoo tutkinnanjohtaja, ylikomisario Bengt Renlund.

Palokunta sai hälytyksen Grünstein Produkt Oy:n alueelle Tykistökadulle kello 3.40 aikaan. Palokunta oli paikalla muutamassa minuutissa.

Tehtaan vartioinnista huolehtivan vartiointiliikkeen vartija oli käynyt tehtaalla vain vajaa puoli tuntia ennen palohälytystä. Vartija ei kuitenkaan silloin havainnut mitään tavallisuudesta poikkeavaa.

Tuli raivosi kiinteistön konttoriosassa, joka on kooltaan noin 400 neliömetriä. Myös sisäpihalle pysäköidyt kaksi yhtiön pakettiautoa olivat tulessa.

Konttorirakennus tuhoutui palossa käyttökelvottomaksi. Myös tuotantorakennuksen seinustalle pysäköidyt autot tuhoutuivat. Sen sijaan varsinaisen tehdasosan palokunta onnistui pelastamaan. Tuotantorakennus kärsi kuitenkin sammutustyön aiheuttamista vesivahingoista.

Grünsteinilta ei eilen haluttu arvioida vahinkojen suuruutta. Poliisi kuitenkin arvioi vahingot huomattaviksi. Toimitusjohtaja Minna Pendolin totesi eilisaamuna matkalla palopaikalle, että tehdas on kärsinyt ainakin huomattavia savuvahinkoja. Grünstein työllistää Loviisassa 40 ihmistä.

Poliisi epäilee kansalaisaktivisteja

Poliisi pitää todennäköisenä, että Grünsteinin palon taustalla saattavat olla kansalaisaktivistit. Tähän saakka eläinaktivistien iskut ovat kohdistuneet lähinnä turkistarhoihin ja turkiksia myyviin liikkeisiin.

Pendolinin mukaan Grünsteinin tehtaalla ei ole ollut erikoisvalvontaa mahdollisten iskujen varalta.

– Vartioinnit ja hälytyslaitteet toimivat normaalisti. Eipä iskuilta pysty juuri ennalta suojautumaan. Vartiointiliike on käynyt säännöllisesti tarkistamassa paikat ja sama proseduuri on ollut voimassa oikeastaan aina. Kaikki voitavat varotoimet on kyllä tehty.

Pendolinin mukaan Grünstein on saanut tähän saakka olla melko rauhassa turkisten vastustajien mielenilmauksilta. Esimerkiksi uhkauksia yritystä kohtaan ei ole juurikaan tullut.

–Hyvin vähän loppujen lopuksi. Maalilinjalle emme ole onneksi juurikaan konkreettisesti joutuneet. Ennen kuin poliisi on tutkimuksensa tehnyt, asiasta on vaikea sanoa mitään.

Paloa tutkivan ylikomisario Bengt Renlundin mukaan Grünsteinin palopaikalta ei ole löytynyt aktivistien viestejä eikä yhtiö ole viime aikoina saanut uhkauksia. Renlundin mukaan poliisille ei ole vielä tullut paloa koskevia vihjeitä.

–Olisi kuitenkin hyvin tärkeää, että ihmiset kertoisivat mahdollisista havainnoistaan sekä täällä kaupungissa että Isnäsin alueella: esimerkiksi autoista, joita ei tunne tai autoista tai ihmisistä, jotka eivät ”sovi” tavalliseen katukuvaan. Pienetkin vihjeet ja havainnot ovat hyvin tärkeitä, Renlund tähdentää.

Sammutustöissä yli sata miestä

Palopaikalla tilanne oli koko ajan hallinnassa. Sankka savu levisi Uudenkaupungin kaupunginosassa melko laajalle alueelle. Grünsteinin naapurissa sijaitsee muun muassa Loviisan Puu varastoineen, mutta palomiehet saivat rajattua tulen turkistehtaan konttorirakennukseen.

– Palon leviämisen vaaraa ei ollut. Osastointi piti ja tehdas säästyi, kertoi palotarkastaja Matti Rinne.

Grünsteinilla paloa oli sammuttamassa 62 palomiestä. Vakituisen palokunnan lisäksi sammutustöihin osallistuivat seudun puolivakinaiset palokunnat aina Lapinjärveltä ja Ruotsinpyhtäältä saakka. Isnäsin paloa oli sammuttamassa 53 miestä. Ensimmäisenä paikalle ehti Isnäsin VPK.

Paloja olivat sammuttamassa osin samat palomiehet. Rinteen mukaan sammuttajat riittivät, eikä apua tarvinnut hälyttää yhteistoiminta-alueen ulkopuolelta.

Matti Rinne on toiminut palomiehenä vuodesta 1984. Hän ei muista urallaan toista tapausta, jossa kaksi suurta tulipaloa syttyy lähes samaan aikaan. Palojen syttymisen välillä oli ainoastaan kaksi tuntia. Grünsteinin palopaikalta pääryhmä poistui hieman ennen aamukahdeksaa. Isnäsissä hälytys tuli 5.44 ja sammutustyö päättyi kello 10 aikaan.

– Harmittavinta on, että kun molemmat palot ovat tahallaan sytytettyjä sitä odottaa seuraavaa yötä... Nämä tuppaavat olemaan sellaisia ilmiöitä, että ne innostavat herkkiä ihmisiä, Rinne miettii.

– Ajallisesti sama sytyttäjäkin olisi ehtinyt siirtyä paikasta A paikkaan B.
Molempien palojen tekninen tutkinta jatkuu. (MI)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI