|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ay-liikkeeltä lakkolaiselle 100 ?/päivä ? Kansanedustaja: Osittainen verovapaus poistettava (23.10.2018 11:18)
Työllisiä enemmän ja työttömiä vähemmän ? mutta hallituksen oma tavoite ei täyttynyt vieläkään (23.10.2018 09:11)
Emeritusprofessori hallitukselle Ylellä: Irtisanomislaki pois, ay-liikkeeltä korvaava ratkaisu (23.10.2018 08:10)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Yhdistymissopimuksen tulkinta kuntien käsissä
21.11.2008Loviisan seudun kuntien fuusiosopimuksen tulkinta on Kuntaliiton lakimiehen Mika Paavilaisen mukaan viime kädessä sopijaosapuolten asia. Sopijaosapuolina hallinnon ja palvelujen järjestämissopimuksessa eli fuusiosopimuksessa ovat valtuustot, mutta esityksen järjestelytoimikunnan jäsenistä tekevät kunnanhallitukset.
Sopimuksen tulkinnasta on tullut epäselvyyttä, sillä sopimustekstissä järjestelytoimikunnan kokoonpano on sidottu ”edellisten” kunnallisvaalien tulokseen koko alueella.

Sopimus allekirjoitettiin ennen lokakuun kunnallisvaaleja, elokuussa. Jos ”edellisten” vaalien katsotaan viittaavan kunnallisvaaleihin 2004, RKP:lla ei ole järjestelytoimikunnassa yksinkertaista enemmistöä. Jos taas katsotaan lokakuun 2008 vaalitulosta, voimasuhteet keikahtaisivat RKP:lle yksinkertaiseksi enemmistöksi ja myös Kokoomuksella olisi mahdollisuus lisäpaikkaan. Häviäjiä olisivat SDP ja Keskusta, joista viimeksi mainittu menettäisi ainoan paikkansa järjestelytoimikunnassa.

Paavilaisen mukaan sopimusta on tulkittava sekä sen sanamuodon että sen tarkoituksen mukaan. Sopimuksen todellinen tavoite on selvitettävä sopijapuolilta, sopimuksen valmistelijoilta sekä valmisteluun käytetystä materiaalista.
–Vastaus löytyy sopijaosapuolilta eli kunnilta. Toivottavasti selvyys löytyy.
Sopimuksen tulkinnasta päättäminen tulee eteen viimeistään silloin, kun kunnanhallitukset tekevät esityksensä järjestelytoimikunnan jäsenistä lääninhallitukselle. Tässä tilanteessa asia on Paavilaisen mukaan kuntien johdon käsissä.
–Ongelma tulee, jos tulkinnasta ei päästä sopuun. Oletettavasti jokin selvyys saadaan.
Paavilaisen mukaan lääninhallitus ei hylkää tai hyväksy kunnanhallitusten esityksiä järjestelytoimikuntien jäseniksi, vaan lääninhallituksen rooli on lähinnä muodollisuus.

Lobbas: syksyn vaalitulos ratkaisee

Väliaikaisen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Mats Lobbas tulkitsee fuusiosopimustekstiä niin, että maininta edellisten kunnallisvaalien tulokseen viittaa varsinaisen järjestelytoimikunnan jäsenten nimeämistä edeltäneisiin tämän syksyn kunnallisvaaleihin.
Sopimuksen suoraviivainen tulkinta on hänen mukaansa tosin hankalaa, sillä paikat menevät ”ristiin”.

Lobbas aikoo ottaa sopimuksen tulkinnan esiin seuraavassa välikaisen järjestelytoimikunnan kokouksessa.
–Ehdotan, että valmisteluryhmä kysyy lääninhallituksen kantaa. Jos sieltä ei saada ratkaisua, tulkinta on sitten poliittinen ratkaisu.
Fuusioituvien kuntien luottamushenkilöt pitivät ensimmäisen tapaamisensa keskiviikkoiltana Agricolahallissa Pernajassa. Lobbaksen mukaan tapaamisen henki oli hyvä.
–Tapaamisessa esitettiin hyviä kysymyksiä ja keskustelua käytiin hyvässä hengessä.

Varsinaisen järjestelytoimikunnan jäseniä pähkäillään kokouksissa

Uuden Loviisan hallintoa ja kuntaliitosta valmistelevan järjestelytoimikunnan nimeäminen on täydessä käynnissä. Kunkin kunnanhallituksen on ehdotettava edustajansa toimikuntaan, jonka asettaa lääninhallitus.
Loviisan RKP:n ryhmä mietti omien edustajiensa nimeämistä eilisillan kokouksessaan.

–Mikäli järjestelytoimikunnan jäsenten on oltava valtuutettuja, aion esittää, että Mikael Hafrén vaihdetaan Olof Greniin, kertoi RKP:n neuvotteluja vetävä Hans Hellner eilen iltapäivällä.
Hellner perustelee muutosta kuntajakoselvittäjän kannalla, jonka mukaan jäsenten olisi hyvä olla johtotehtävissä oman kuntansa luottamusmiesorganisaatiossa.
Hafrén putosi valtuustosta syksyn vaaleissa.
Kuumin peruna järjestelytoimikunnan kokoonpanossa on kuitenkin tällä hetkellä Ruotsinpyhtään viimeisen paikan kohtalo: sekä RKP että Keskusta saivat kunnassa yhtä paljon ääniä. Ruotsinpyhtään RKP:llä ei ole nykyisessä välikaisessa järjestelytoimikunnassa yhtään edustajaa. Mikäli paikan saisi RKP, Keskustan ainoa edustaja, joka on Ruotsinpyhtäältä, putoaisi pois varsinaisesta järjestelytoimikunnasta. Hellnerin henkilökohtainen kanta on, että viimeinen paikka Ruotsinpyhtäällä kuuluu Keskustalle. Hellner viittaa kuntajakoselvittäjä Christel von Martensin selvitykseen jossa todetaan, ettei minkään puolueen pidä saada yksinkertaista enemmistöä järjestelytoimikunnassa.

Tällä hetkellä väliaikaiseen järjestelytoimikuntaan kuuluvat varsinaisina jäseninä RKP:n Mats Lobbas Pernajasta, SDP:n Sinikka Heikkinen Loviisasta, RKP:n Agneta Alm Loviisasta, RKP:n Mikael Hafrén Loviisasta, SDP:n Åke Laitinen Loviisasta, SDP:n Kalevi Lappalainen Pernajsta, RKP:n Leena Lindfors Liljendalista, SDP:n Tuula Oksanen Ruotsinpyhtäältä, RKP:n Petra Paakkanen Pernajasta, Kokoomuksen Päivi Uotinen Loviisasta, SDP:n Taisto Uutinen Ruotsinpyhtäältä, RKP:n Nils Vainio Liljendalista ja Keskustan Asko Vilamaa Ruotsinpyhtäältä. Lisäksi järjestelytoimikunnassa on viisi henkilöstön edustajaa. Väliaikaisen järjestelytoimikunnan puheenjohtajana toimii Mats Lobbas.
Väliaikaisen järjestelytoimikunnan nykyisistä varsinaisista jäsenistä uudessa valtuustossa eivät ole mukana Hafrén, Oksanen eikä Uotinen.

”Vanhat” valtuutetut yhteiskokouksessa

Liljendalin, Loviisan, Pernajan ja Ruotsinpyhtään nykyiset valtuutetut kokoontuivat ensimmäistä kertaa yhteen keskiviikkoiltana. Agricolahallissa pidetty tapaaminen keskittyi valtuutetuille tiedottamiseen ja paikalla oli myös liitoskuntien ylin virkamiesjohto. Uudet valtuustot kokoontuvat vastaavanlaiseen yhteiskokoukseen kahdesti ensi vuoden aikana.

Loviisan seudun kuntien luottamushenkilöt eivät ole aiemmin kokoontuneet yhteen virallisiin tapaamisiin, mutta ennen fuusiosopimuksen syntyä pidettiin muutama luottamushenkilötapaaminen Liljendalin valtuuston puheenjohtajan Leena Lindforsin johdolla. Tuolloin yritettiin ratkoa umpisolmuun ajautuneita yhdistymisneuvotteluja.
Sen verran vieraita naapurikunnat olivat vielä ainakin osalle luottamushenkilöistä, että kaikki eivät heti onnistuneet löytämään kokouspaikkana toiminutta Agricolahallia.

Keskusta ja RKP neuvottelevat järjestelytoimikunnan paikasta

Kaksi Keskustan ja kaksi RKP:n neuvottelijaa hakevat neuvotteluratkaisua järjestelytoimikunnan paikkajakoon Ruotsinpyhtäällä ensi maanantaina.
Fuusiota valmistelevassa väliaikaisessa järjestelytoimikunnassa Ruotsinpyhtään Keskustalla on yksi edustaja, mutta RKP:llä ei yhtäkään. Viime vaaleissa RKP piti neljä paikkaansa, mutta Keskusta menetti yhden ja sai myös neljä paikkaa. Puolueet saivat vaaleissa yhtä paljon ääniä, kun RKP:n valtuutettu sai tarkistuslaskennassa vielä yhden äänen.

Fuusiota valmisteleva virkamiesryhmä eli valmisteluryhmä on katsonut, että paikkajaon ratkaiseminen on Ruotsinpyhtään sisäinen asia. Mikäli RKP saa Ruotsinpyhtäältä edustajan varsinaiseen järjestelykomiteaan, puolue saa 13-jäseniseen järjestelytoimikuntaan seitsemän edustajaa, eli yksinkertaisen enemmistön. Väliaikaisessa järjestelytoimikunnassa RKP:llä on kuusi edustajaa.
Kuntajakoselvittäjä Christel von Martens katsoi omassa selvityksessään, ettei minkään puolueen pitäisi saada järjestelytoimikuntaan yksinkertaista enemmistöä. Hänen kantaansa ei kuitenkaan kirjattu varsinaiseen fuusiosopimukseen.
Ruotsinpyhtäällä maanantaina käytävissä kahden puolueen neuvotteluissa on mukana RKP:n Raili Äijö. Hänen mielestään paikkajakoon pitäisi kysyä ensin kanta Etelä-Suomen lääninhallituksesta, joka lopulta siunaa kunnanhallitusten esitykset järjestelytoimikunnan jäseniksi.
–Kysymyksessä on fuusiosopimuksen tulkinta. Jos sopimuksesta vähän livetään, voisi sen repiä muiltakin osin? Mutta niinhän sanotaan, että viisas taipuu, kivuttominta olisi antaa periksi eikä noudattaa sopimusta, Äijö kuitenkin puntaroi. ”Vanhat” valtuutetut yhteiskokouksessa Liljendalin, Loviisan, Pernajan ja Ruotsinpyhtään nykyiset valtuutetut kokoontuivat ensimmäistä kertaa yhteen keskiviikkoiltana. Agricolahallissa pidetty tapaaminen keskittyi valtuutetuille tiedottamiseen ja paikalla oli myös liitoskuntien ylin virkamiesjohto. Uudet valtuustot kokoontuvat vastaavanlaiseen yhteiskokoukseen kahdesti ensi vuoden aikana. Loviisan seudun kuntien luottamushenkilöt eivät ole aiemmin kokoontuneet yhteen virallisiin tapaamisiin, mutta ennen fuusiosopimuksen syntyä pidettiin muutama luottamushenkilötapaaminen Liljendalin valtuuston puheenjohtajan Leena Lindforsin johdolla. Tuolloin yritettiin ratkoa umpisolmuun ajautuneita yhdistymisneuvotteluja. Sen verran vieraita naapurikunnat olivat vielä ainakin osalle luottamushenkilöistä, että kaikki eivät heti onnistuneet löytämään kokouspaikkana toiminutta Agricolahallia. (MI)Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI