|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi sai nyt liikenteen ?runkoverkon? ? ?Tällaista ei ole ennen nähty? (21.11.2018 14:47)
Uudet luvut julki: Kuva osoittaa ison pompun Suomen työllisyydessä ? Sipilän hallituksen ?tavoite saavutetaan? (21.11.2018 14:26)
?Lelusalakuljettaja? Adhamille 10 kuukauden vankeustuomio ? ?Varat pääosin käytetty yleishyödylliseen toimintaan? (21.11.2018 12:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Myyttien kaataja asettuu Lapinjärvelle
18.11.2008Turun kaupungin yleissuunnitteluarkkitehti Jukka Paaso pistäytyi Lapinjärven kirjamessuilla lauantaina. Hän toi kirjahyllyn päälle kirjastoon hoikan pullon, joka sisälsi ruskeaa, konjakin väristä nestettä.

Pullon painettu etiketti pani epäilemään pullossa olevan juoman luonnetta. Siinä luki ”Wanhan Turun tauti. Rauhoittava terveysjuoma. Makuna Kanerva.” Paaso varoitti, että pullon sisältö tappaa, sillä se on Aurajoen vettä.
Paaso olisi voinut olla kirjamessujen esiintyjien joukossa, sillä hänellä on ollut vuosia pieni punainen tupa kirkonkylän keskustassa ja hän on kirjoittanut ja kustantanut kahdeksanteen osaan ehtineen kirjasarjan, joissa hän pyrkii osoittamaan Turun historian vaikutuksen nykyturkulaisten sulkeutuneeseen luonteenlaatuun.

Paaso esittelee maalaismaisen pihapiirinsä, uuden perheensä ja menee lisäämään puita pienen pihasaunan kiukaaseen. Hänelle sauna on tärkeä paikka.
Paaso remonteeraa pientä taloa ja se liitetään vesi- ja viemäriverkkoon.
Länsi-Saksassa ja Oulussa opiskellut Paaso muutti Turkuun 1980 ja hän on ollut Turun kaupungin kaavoitusosaston palveluksessa vuodesta 1984. Hän on ollut osallistuva arkkitehti vanhempien loviisalaisten hyvin muistaman Elmar Badermannin tapaan.
Ensi vuonna Paaso jää eläkkeelle. Koti on silloin ympäri vuoden Lapinjärvellä.
-Tulevaisuus on Lapinjärvellä. Yhdistän tässä modernin ja vanhan, hän kertoo ja lisää, että punamultainen mökki on 150 vuotta vanha.

-Täällä en enää sekaannu yhteiskunnalliseen vallankäyttöön, se on niin raskasta. Kirjoitan kaunokirjallista tekstiä ja maalaan tauluja. En osallistu, sen lupaan, Paaso paljastaa.
Lapinjärvi on hänelle ”hirveän lepuuttava paikka”. Idyllisen ympäristön täytyy arkkitehdin mielestä antaa olla.
-Ei saa liikaa hössöttää. Asioiden täytyy antaa mennä omalla painollaan, hän sanoo.
Turun kuva-kirjasarjan tekemiseen Paasolla on ollut vankkana syynä halu korjata Turun historiankirjoituksen virheitä.
Paaso toteaa, että Turku eli Åbo on perustettu todellisuudessa vasta 1300-luvulla. Perustajia olivat mahtavan kauppakaupunki Novgorodin kauppiaat.

Mutta Turussa on tapana vaieta kaupungin itäisistä ja eteläisistä yhteyksistä, siis Venäjän ja Viron yhteyksistä.
Paaso nojaa kielitieteilijä Kalevi Wiikkiin. Hän on Paason mukaan osoittanut, että Viron Saarenmaan puheeseen kuuluva kiekaisu on samanlainen kuin Turussa. Ryijyt ja keinut ovat samanlaisia Turun seudulla ja Virossa.
-Tukholmaan on kolme kertaa pitempi matka kuin Tallinnaan, Paaso muistuttaa.
Turkulaisissa on vahvempi itäinen geeniaines kuin missään muualla Suomessa.
-Päämääräni on kaataa myyttejä.
Suomenruotsalainen näkemys Turusta Ruotsin vallan aikana pitää Paason mukaan vain osittain paikkansa.

Herttua ja saksalaiset

Yksi myyteistä koskee Juhana Herttuan renessanssityylistä hovia Turun linnassa 1500-luvulla. Tosiasiassa herttua asui linnassa vain seitsemän vuotta ja oli tästäkin ajasta suurimman osan matkoilla. Paaso huomauttaa, että Juhana myrkytti oman veljensä osana valtataistelua, seikka, josta ei puhuta.

Paason silmätikuiksi joutuneisiin myytteihin kuuluu myös italialainen myytti, jonka vaalijoiksi Turussa Paaso nimeää kollegansa Benito Casagranden, professori Luigi de Annan ja pitsayrittäjänä ja käsipallomesenaattina kunnostautuneen Dennis Rafkinin.

Entäs sitten saksalainen siirtokunta? Sekin on myytti. Paaso toteaa, ettei saksalaisia ole koskaan ollut. Eihän Turku ollut koskaan Hansa-liiton jäsen, kuten ei mikään muukaan suomalainen keskiajan kaupunki.
Paaso on laatinut laskennallisen mallin Turun keskiajan väkiluvusta. Kaupungissa oli hänen mukaansa 1200- ja 1400-luvuilla 800-900 asukasta, ei 3.000 asukasta, kuten on väitetty. Yleisin talo oli kolme kertaa kolme metriä mitoiltaan ollut savupirtti.
Turku oli 1600-luvulla edelleen savupirttien kaupunki, sillä niitä oli talokannasta 70 prosenttia. Puutalojen rykelmistä johtuen kaupunki on palanut noin 50 kertaa.
-Historiaa vääristellään tietoisesti ja tässä turkulaiset ovat mestareita, Paaso sivaltaa ja lisää, että tätä hän on oikonut kirjasarjallaan.

Vanhaa nurin surutta

Paason käsitys työkaupungistaan ei ole mairitteleva nykyhetken osaltakaan. Hän siteeraa mielellään 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alun Ruotsin valtakunnan näkyvää hahmoa Kustaa Mauri Armfeltia, jonka mukaan Turussa oli vain ”barbaareita, konnia ja puupäitä”. Paaso tunnustaa olevansa Turun suhteen Armfeltin linjoilla.

Paaso ei suotta painattanut etikettiinsä sanaa ”Turun tauti”. Käsite tuli tunnetuksi kautta maan 1980-luvulla, kun kaupungissa pantiin nurin arvorakennuksia. Oikeustieteen professori Hannu Tapani Klami kirjoitti purkuskandaaleista pamfletin, jonka nimeksi hän laittoi juuri Turun taudin. Paaso palkattiin Turun kaavoistusosastolle koordinoimaan puutaloalueita ja lähiöiden uudistamista.

Hänen entisen asuinympäristönsä Raunistulan vanhat ydinosat on säilytetty, mutta paljon vanhaa Turkua on myös hävitetty.
-1960- ja 70-luvuilla purettiin joka vuosi 400 rakennusta ulkorakennukset mukaan lukien, myös kirkollisia rakennuksia, Paaso kertoo ja lisää, että nurin meni myös Alvar Aallon suunnittelema Maalaistentalo.

Uuden rakentamisessa on Paason mukaan ollut sisäänrakennettuna pankkien ja rakennusliikkeiden suosiminen. Uusin esimerkki on suunnitelma rakentaa kerrostalojen rivistö Aurajoen suulle joen itärannalle. Näin katkeaa historiallinen yhteys linnan ja muinaislinnan väliltä.
-Koko jokisuu uhrataan uudisrakentamiselle. Kun ikkunasta näkyy linna saadaan neliöhintaan 1.000 euroa lisää.

Suora puhe ja sen hinta

Paaso pitää suurimpana saavutuksenaan sitä, että hän on sanonut rehellisesti asiat ääneen. Hintaakin suorasta puheesta on seurannut.
-Minua on puhuteltu ja siirretty toisiin tehtäviin. Paaso on siihen tyytyväinen, että toimintavat ovat muuttuneet. Enää ei uskalleta tehdä sellaisia temppuja, jotka ovat ilmiselvästi laittomia.

Kirjasarjansa yhdeksännessä osassa Jukka Paaso kuvaa muutoksia, joita finassikriisi aiheuttaa. Hän sanoo, että hillitympi, järkeä korostava politiikka tulee takaisin. Hän ennustaa, että Suomessa puhkeaa yleislakko 2010. Yleislakot ovat puhjenneet Suomessa noin 50 vuoden välein. Ensimmäinen oli 1905 ja toinen 1956. Ja nyt on seuraavan vuoro, kun seuraa valtava työttömyys ja ammattiyhdistysliike alkaa vaatia muutoksia muun muassa verotukseen.
-Elämäntapamuutos on ovella. Linjantarkistus on edessä, Jukka Paaso ennustaa pienen pirttinsä tukevan pöydän ääressä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI