|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Tarinankertoja Katz ehti jo unohtaa uuden romaaninsa juonen
14.11.2008– Olisi ollut hyvä tuntea enemmän eläimiä. Tunnen parhaiten kissan ja koiran, kirjailija Daniel Katz huomauttaa kertoessaan uusimmasta kirjastaan Berberileijonan rakkaus ja muita kertomuksia. Berberileijonassa Katz jatkaa ikivanhaa tarinaperinnettä: faabeleissa ihmisten edesottamuksista ja heidän välisistä suhteistaan kerrotaan eläinten avulla. Katzin ote on kuitenkin lempeän ironinen vastapainona klassisten faabelien kyyniselle maailmankuvalle.

Katz tutustui faabelien maailmaan jo nelivuotiaana. Äidin ystävätär Götha opetti Danielille La Fontainen faabeleita ranskaksi. Kokoelman Kuningatar Blanca -tarinalla on siis todellisuuspohja.
Berberileijonan rakkaus koostuu 24 tarinasta, joissa eläimillä on jonkinlainen rooli.
–Ainoa eläin, joka on mukana monessa tarinassa, on vanha lapinkoira.

Mainittakoon, että Katz on ollut jo edesmenneen Cara-lapinkoiran isäntä. Yhtymäkohtia kirjailijan omaan elämään löytyy muitakin, samoin Loviisan ”maantieteeseen” kirkon kulmalla sijaitsevasta Asteri-kapakasta lähtien.
Klassisen faabelin ytimessä ovat valta ja voima, eikä epäoikeudenmukaisuus useinkaan korjaannu, kuten saduissa, joissa paha saa palkkansa. Toisaalta faabelien traditioon kuuluu, että sorretut ja väheksytyt saavat äänensä kuuluviin: miesasiamies K. tulee esiin muun muassa tarinassa Naisten planeetta.

Faabelien vakiintuneen selityksen mukaisesti niissä niin ihmiset kuin eläimetkin ovat luonteensa puolesta moraalittomia. Tämä faabelin piirre näkyy hyvin kirjan nimikkotarinassa Berberileijonan ja seepran rakkaudesta sekä kirjailijan koiran kertomassa tarinassa Metsästäjä ja hänen koiransa.

Nykykirjallisuus suosii senttarin tekniikkaa

Katz ei ole nykyvaatimusten mukainen ”kirja vuodessa” -nikkari. Berberileijonassa on sitä paitsi vain 294 sivua. Kirjailija uhkaakin seuraavaksi kirjoittaa ”ainakin 500-sivuisen romaanin”.
–Höpöä ja löpöä, sellaista pitää nykyisin olla. Nykykirjassa pitää Katzin huomioiden mukaan olla sivuja, jotka lukija voi ilman omantunnon tuskaa harpata yli.
–Sehän on väsyttävää, jos pitää joka sivu lukea, ironisoi Katz. On Katzilla valmiina jo seuraavan romaanin nimikin: Miespalvelija. Juonikin oli selkeänä päässä. Se syntyi automatkalla Helsinkiin kustantajan luokse.
–Älkää kysykö romaanin nimestä. Oon unohtanut juonen. Kustantajalle Katz oli kertonut uudesta hankkeestaan: ”En saanut printattua.”
–Molemmat tiesimme ihan hyvin, että niin ei ollut. Berberileijonankin Katz oli ehtynyt tyystin unohtaa, mutta kustantajan arkistoista paljastui, että samannimisestä kirjasta oli ehditty maksaa jo ennakkoakin, vuonna 2002.
–Oli se noloa! Jos olisin sen muistanut olisin antanut kirjalle eri nimen!

Kirjastosta taustatietoa

Katzin ensimmäinen romaani, Kun isoisä Suomeen hiihti, ilmestyi vuonna 1969. Sen ja Berberileijonan väliin mahtuu romaaneja, novelleja, näytelmiä ja tv-sarjoja. Laituri matkalla mereen oli ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi 2001.
–Se olisi voinut saada Finlandian, mutta mitäs noista. Katz kirjoittaa romaaninsa ajan kanssa ja tekee pohjatyön kunnolla. Taustatietoja hän hakee usein Loviisan pääkirjastosta. Romaanin tekoon verrattuna Katz saa Berberileijonan tarinat vaikuttamaan sormiharjoittelulta. Tarinat Katz onkin kirjoittanut vuosien varrella.
–Hullukaan ei kirjoita tarinoita toinen toisensa perään vaan ne kootaan, lehtiin kirjoitetuista tarinoista ja pöytälaatikkoon päätyneistä. Heikompana pitämäni tarina voi yllättäen miellyttää jopa kriitikoita!
Katz sanoo, että novellilta vaaditaan paljon tarkempaa jäsennystä kuin tarinoilta.

Tarinoiden maantiedettä

Berberileijonassa vilisee viittauksia tutunoloiseen pikkukaupunkiin.
–Edellinenkin kirja sijoittui Loviisaan, sitä edellinen Turkuun ja taas sitä edellinen Loviisaan.
–Monessa tarinassa viitataan Loviisaan ja tarkkaavainen voi huomata paikkoja, katuja ja kapakoita, apteekkeja ja sellaisia. Katz kertoo panevansa tarinoita myös romaaniensa juonen sisään.
–Samalla tavalla tekee esimerkiksi Paul Auster. Välillä tarinat voivat viedä ajatukset perusjuonesta.

Laituri matkalla mereen -romaanin jälkeen Katz teki näytelmiä niin Kansallisteatterille kuin Loviisan teatterillekin.
–Näytelmän kirjoittaminen on mukavaa, sitä kun ei tarvitse kirjoittaa tyhjiössä. Näytelmää kirjoittaessa on mukana tiimissä. Ollaan paljon yhteydessä ohjaajaan ja näyttelijöihin. Kaikkien romaanien, näytelmien, novellien, tv-sarjojen ja kuunnelmien jälkeen Katz ei juurikaan jännitä uuden kirjan ilmestymistä.
–Kirjan saama vastaanotto saattaa jännittää hieman. Katz kertoi uusimmasta kirjastaan Loviisan pääkirjastossa tiistai-iltana. Seuraavan kerran hän tarinoi Berberileijonasta ja kirjailijan työstä tulevana lauantaina Loviisan Galleria-kauppakeskuksen kirjakahvilassa. Kello 13 alkavassa tapahtumassa Katzia haastattelee Maria Schulgin.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI