|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Uusi ilmiö: Pantilliset kauppakassit yleistyvät ? Varusteleka ja Akateeminen mukana, Alkoonkin tulossa (22.11.2018 12:45)
Berner: ?Autojen myynti pitää nostaa 150 000:een? ? Autoala: Sitten 8 mrd.?:n veropottia kevennettävä (22.11.2018 12:05)
HS: Raju avautuminen ministeriön sisältä ? johto ja lainvalmistelu ?täysin hukassa? (22.11.2018 11:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lapinjärven juoksutukset lopetettava tilapäisesti

30.04.2003

Lapinjärven kunnanhallitus saa maanantaina purtavakseen Lapinjärven ranta-asukkaiden kirjelmän, jossa allekirjoittaneet toivovat kunnalta pikaisia toimia järven tyhjentymisen estämiseksi. Kirjelmän allekirjoittajat esittävät, että kunnanhallitus määräisi teknisen toimen säätämään säännöstelypadon juoksutusputket kevään ajaksi niin, että järven pinta saadaan nousemaan.


Lapinjärven vedenpinta on ennätysmäisen alhaalla ja se on laskenut loppukesästä 2002 lähtien yhtämittaisesti. Kuivuudesta aiheutunut veden vähyys sekä aikainen järven jäätyminen aiheuttivat mittavat kalakuolemat, jotka havaittiin loppiaisen aikoihin.

Kirjelmässä todetaan, että vedenpinnan alhainen taso ei johdu vain vähistä sateista, vaan suurin syy on järven säännöstely. Säännöstelypadon yli ei ole mennyt viime kesästä lähtien yhtään vettä, mutta padon ali kulkevien putkien kautta on juoksutettu taukoamatta liikaa vettä. Putkien kautta järvestä poistuu koko ajan enemmän vettä kuin mitä järveen virtaa tilalle.

Kevään ajaksi veden juoksutus pitäisi kirjelmän mukaan keskeyttää kokonaan. Tästä ei aiheutuisi haittaa Loviisanjoen kalakannalle, koska keväällä jokeen tulee muualtakin vettä kuin Lapinjärvestä.

23 allekirjoittajaa pelkäävät, ettei järven pinta nouse koko kesänä lähellekään normaalia tilannetta. Järveen pitäisi saada lisää vettä, jotta kalat selviytyisivät paremmin. Lisäksi kuolleiden kalojen massat ja niistä aiheutuvat ravinnekuormat laimentuisivat suurempaan vesimäärään.

Ympäristökeskus: Järjen käyttö ei ole kielletty

Nykytilanne haittaa järven virkistyskäyttöä ja aiheuttaa taloudellisia vahinkoja, kirjelmässä todetaan. Paikallinen hotelli on panostanut paljon kalastusmatkailuun, jolle järven tila ei ole parasta mainosta. Hotellin ja koulutuskeskuksen uimarantojen ja saunojen markkinointi on myös turhaa. Asukkaiden venerannat ja uimapaikat ovat kuivilla.

Ympäristökeskus on ilmoittanut, ettei se ole toimivaltainen viranomainen tässä asiassa, mutta keskuksesta on suullisesti ilmoitettu, että järjen käyttö paikallistasolla tässä tilanteessa ei ole kielletty. Tämän vuoksi kirjelmässä vaaditaan kunnalta aktiivisuutta. Kirjelmän allekirjoittajat tietävät, että kunta on hakenut muutosta säännöstelyehtoihin, mutta lupaprosessi on niin pitkäaikainen, ettei se auta tulevan kesän tilanteeseen mitään.

Kirjelmän ovat ensimmäisinä allekirjoittaneet hotelli Hanhen toimitusjohtaja Kari Putkonen, Lapinjärven kalastusalueen isännöitsijä Immo Jokinen ja koulutuskeskuksen johtaja Eero Soinio.

Kunnanhallitus lähetti kuukauden päivät kalakuolemien paljastumisesta hakemuksen Länsi-Suomen Ympäristölupavirastoon juoksutuksen alimman määrän laskemiseksi puoleen voimassa olevan juoksutuspäätöksen määrästä. Alin juoksutusmäärä on 120 litraa sekunnissa ja kunnanhallituksen anomuksessa alimmaksi määräksi halutaan 60 litraa.

Ympäristölupavirastolta kannanotto ensi viikolla

Kunnanjohtaja Peter Backman kertoi torstaina, että Ympäristölupavirasto on luvannut jonkinlaista kannanottoa juoksutuksen alatason muutoshakemukseen ensi viikolla. Samalla virastolta odotetaan kantaa myös juoksutuksen tilapäiseen lopettamiseen kokonaan.

Backmanin mielestä nyt on rauhassa odotettava jäiden lähtöä, kun uusista kalakuolemista ei ole ollut havaintoja. Hän korostaa, että juoksutuksessa kuntaa velvoittaa laki ja asetus.

– Meillä ei ole täällä sellaista asiantuntemusta, että voisimme ottaa vastuun ja siksi odotamme asiantuntijan lausuntoa, Backman toteaa ja lisää, että kunnalla on vastuu myös Loviisanjoen tilasta. Sulamisvedet eivät näytä aiheuttavan nyt merkittävää tulvaa jokeen.

– Olemme kyllä todella huolestuneita kunnassa Lapinjärven tilanteesta. Mutta mitkään poppakonstit eivät riitä. Meillä ei ole mitään takeita siitä, että tilanne paranee, jos juoksutukset lopetetaan. (JL)

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI