|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Nuoret olleet aivan ihania”
07.11.2008Tuntematon maa. Sellainen Lapinjärvi oli Sonja Lindroosille, kun hän aloitti elokuun lopussa työt kunnan nuorisotoimessa nuorisotyöntekijänä. Toistaiseksi kotikunnassaan Iitissä asuva Sonja kiittää lämpimästi kannustavasta vastaanotosta.

-Nuoret ovat olleet aivan ihania. Heiltä olen saanut erinomaista palautetta, hän hehkuttaa ja muistaa mainita myös mieltä lämmittäneen palautteen opettajilta ja nuorten vanhemmilta. Lapinjärvellä Lindroos on uransa ensimmäisessä vakinaisessa työpaikassa. Hän valmistui viime joulukuussa Nurmijärvellä toimivasta humanistisesta ammattikorkeakoulusta nuorisotyöntekijäksi. Opiskelun kohteena olivat kansalaistoiminta ja nuorisotyö.

Sonja sanoo päässeensä hyvin tekemisen vauhtiin. Hänen periaatteensa on, että valmistuminen on vasta lähtöpiste ja työtä tekemällä ammattilaisuuteen vasta pyritään.

Takana on nyt reilut kaksi kuukautta työtä. Aika on kulunut ihmisiin ja ympäristöön tutustumisessa. Mitä kaikkea työ pitää sisällään on vielä hahmotusvaiheessa.

Lindroos kertoo, että laajassa kunnassa, jossa on paljon kyliä, ei hänen kannata rampata kylästä kylään, vaan miettiä ratkaisu, miten palvella parhaalla tavalla kuntalaisia.

Vinkkejä nuorisovaltuustosta

Sonja on ollut Iitissä nuorisovaltuuston jäsen. Lapinjärven, Myrskylän ja Artjärven yhteinen nuorisovaltuusto valitaan joulukuussa. Hän odottaa, että valtuusto antaa hänelle vinkkejä, missä nuorisotyöntekijän kannattaa järjestää mitäkin toimintaa. Tiloja toimia Lapinjärvellä on. Kylästä kuin kylästä löytyy nuorisoseuran tai maamiesseuran talo.

-Aion käydä seurat ja yhdistykset läpi. Jäsenistä saan verkostoa, joka helpottaa asioiden järjestämistä.

Lapinjärvellä kunta on järjestänyt nuorille kaksi kokoontumis- ja toimintatilaa. Kirkonkylässä kirjaston vieressä oleva Mummola on keskiviikkoisin auki kello 17-21. Koulutuskeskuksen Sikalassa on nettikahvila avoinna perjantaisin kello 16-20 10-12-vuotiaille ja yläasteikäisille kello 19-22. Lindroos kertoo, että nuorempien ja vanhempien yhden yhteisen tunnin idea on, että kuudes- ja seitsemäsluokkalaiset tutustuvat toisiinsa ja nivelvaihe ala- ja yläasteen välillä tulee helpommaksi.

Lindroos iloitsee siitä, että nuorisotilat kiinnostavat nuoria, mutta haasteena on, miten nettikahvilaan saadaan yläasteikäisiä, joita siellä käy nyt kovin vähän.

Kahden kielen haasteet

Lisäksi hän haluaisi, että ruotsinkieliset nuoret kävisivät yhteisissä kokoontumistiloissa aktiivisemmin. Nyt ruotsinkielisiä nuoria on näkynyt harvakseltaan.

Sonja on kysynyt nuorilta, miksi suomen- ja ruotsinkieliset eivät ole yhdessä, mutta nuoret eivät ole maininneet mitään erityistä syytä. Joka tapauksessa hän lähtee siitä, että eri kieliryhmillä on oltava yhteiset illat. Hän toivoo, että saa omalla työllään nuoret innostumaan samoista asioista ja tapahtumista kieliryhmästä riippumatta.

Iitissä ei ruotsia kuule, joten Sonjalle kaksikielisyys on jäänyt vieraaksi. Mutta hän on päättänyt tarttua härkää sarvista. Kunnanvirastossa hän on jo pyytänyt, että hänelle puhutaan ruotsia. Vähitellen ruotsi sujuu, se on hänen mottonsa.

Kouluihin enemmän huomiota

Sonjan keskiviikkopäivä kului Porlammin yläasteella ja lukiossa. Ruokailuun asti Elämä on parasta huumetta-yhdistyksen työntekijät antoivat päihdevalistusta ja iltapäivällä Sonja kertoi yhdessä Myrskylän vapaa-aikasihteeri Jarmo Pentinlehdon ja Artjärven vapaa-aikasihteeri Tiina Lepistön kanssa oppilaille nuorisovaltuustosta.

Sonja Lindroos toivoo, että nuorisotyötä saadaan enemmän kouluihin. Hän on valmis tulemaan koululle kerran viikossa ekstra-aikuiseksi osallistumaan esimerkiksi tukioppilastoimintaan. Nuorten ongelmien ratkaiseminen vaatii Lindroosin mukaan moniammatillista yhteistyötä. Nuorta tuetaan monessa paikassa, niin koulussa kuin nuorten kokoontumispaikassa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI