|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Lelusalakuljettaja? Adhamille 10 kuukauden vankeustuomio ? ?Varat pääosin käytetty yleishyödylliseen toimintaan? (21.11.2018 12:47)
Eduskunta äänestää 19 euron säästöstä autoilijalle: Kokoomuslainen yllätti keskustelussa ? ?Tämä on kyllä tosi erikoinen esitys? (21.11.2018 12:16)
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ruotsinpyhtään ehdokkaista 28 vastaan ja 28 puolesta
24.10.2008Selkeä enemmistö Ruotsinpyhtään kuntavaaliehdokkaista kannattaa uutta ydinvoimalaa, mutta mieluiten Fortumin rakentamana Hästholmeniin. Suhtautuminen Fennovoiman suunnitelmiin sen sijaan jakaa ehdokkaat kahteen yhtä suureen leiriin, joista vastustavien ehdokkaiden ryhmä näyttäisi olevan hieman suurempi.

Loviisan Sanomien ehdokaskyselyyn vastasi 52 ehdokasta, joista 28 sanoi ”Ei” Fennovoiman hankkeelle. ”Jaa” vastauksen antoi 19 ehdokasta ja 4 ”ei osannut sanoa”. 8 ehdokasta ei tavoitettu.

Myös naapurilehti Östra Nyland kyseli puhelimitse Fennovoimahankkeesta Ruotsinpyhtään ehdokkailta. Kahden kyselyn tuloksia yhdistämällä näyttää siltä, että ehdokkaista Fennovoiman kannattajia ja vastustajia on yhtä paljon.

LS:n kirjallisessa kyselyssä keskustan Asko Vilamaa, Kimmo Eloranta sekä kokoomuksen Janne Pekkola ja demareiden Keijo Tähtinen jättivät kantansa vielä avoimeksi eli vastasivat EOS.

Ruotsinpyhtäällä ydinvoimavaalit

ÖN:n eilisissä arvioissa nämä neljä oli merkitty Fennovoiman kannattajiksi, joskin Pekkolan kerrottiin yhä empivän, mutta olevan myönteinen. Jos LS:n ja ÖN:n kyselyt tiedot yhdistää, on ehdokkaiden jakauma kutkuttavat 28 puolesta, 28 vastaan ja 2 keskustalaista Salmela ja Weckman tyhjää.

Ehdokasasettelun perusteella sunnuntain vaalit ovat Ruotsinpyhtäällä selkeästi ydinvoimavaalit, ja Fennovoiman hankkeen mahdollisuudet uudessa 21-paikkaisessa valtuustossa selviävät vasta äänestystuloksen jälkeen.

LS:n kyselyssä ”Ei osaa sanoa” –vastauksen antaneet Kimmo Eloranta ja Asko Vilamaa kertoivat haluavansa tarkemmin vielä perehtyä Fennovoiman YVA-hakemukseen ennen lopullista kantaansa.

-Ympäristövaikutusten arviointi valmistui vasta viime viikolla. Minusta on syytä perehtyä siihen kunnolla, ennen kuin muodostan kantani, kertoi Kimmo Eloranta. Myös Janne Pekkola (kok) antoi ”ei osaa sanoa” –vastauksen ja kertoi odottavansa YVA:sta vastauksia mieltä askarruttaviin ympäristö-, turvallisuus- ja muihin ongelmakysymyksiin.

”Kyllä, mutta Hästholmen parempi”

-Vastaan kyllä, vaikka minusta Hästholmen on järkevämpi vaihtoehto näistä kahdesta, kommentoi Pekka Heikkilä (kok). Ryhmätoveri ei sen sijaan empinyt.

-Emme voi laskea ydinvoimakysymyksessä vain Fortumin Loviisa-kortin varaan. Ajamalla ydinvoimahanketta Ruotsinpyhtäälle parannamme seutukunnan kokonaismahdollisuuksia ydinvoiman lisärakentamisen suhteen, kertoi Antti Pajari (kok).

Demareiden Keijo Tähtinen vastasi ”Ei” ja ”Kyllä”, joten vastaus merkittiin taulukkoon ”Eos”-vastaukseksi.
-Vastaus on kyllä, jos kuudennen jälkeen vielä rakennetaan seitsemäs, Tähtinen linjasi.
Kielteisemmin Fennovoiman hankkeeseen suhtautuivat vihreitten sekä Ruotsalaisen kansanpuolueen ehdokkaat. Rkp:n 15 ehdokkaasta vain yksi, Nils Ek ilmoittaa kannattavansa sekä Fortumin että Fennovoiman hankkeita.

Ei Fennovoimaa mistään hinnasta

Fennovoiman empimisen sijaan Ruotsinpyhtään ehdokkaat kannattavat Fortumin hanketta Hästholmenissa. Sen hyväksyy 34 ehdokasta ja vastustaa vain 14 ehdokasta. Neljä ehdokasta jätti kantansa avoimeksi. Ruotsalaisen kansanpuolueen saaristolaisehdokas Magnus Lindholm ilmoitti, ettei hyväksy ydinvoimalaa Ruotsinpyhtään saaristoon ”mistään hinnasta”.

Hästholmenin voimalalle hän kertoi sanovansa ”kyllä”, jos ”puhutaan korvaavasta eli laitoksesta, joka se korvaa Loviisa 1:n ja 2:n, kun ne ajetaan alas ja, jos mereen ei lasketa lainkaan jäähdytysvesiä, vaan ne otetaan hyötykäyttöön, Lindholm kertoi eli keskustelun jälkeen vastaus tulkittiin taulukkoon ”Ei” -vastaukseksi myös Fortumin hankkeelle.

Selvästi kallellaan Kymenlaaksoon

Kysymykseen missä naapurikaupungissa asioit mieluiten, kallistuivat ruotsinpyhtääläisehdokkaiden vastaukset selkeästi Kymenlaakson suuntaan. Peräti 31 ehdokasta sanoi asioivansa yleensä Kotkassa ja 11 ehdokasta Kouvolassa. Porvooseen suuntaa yleensä vain 10 ehdokasta.

Ruotsinpyhtään ehdokkaat kannattavat myös terveyskeskuspäivystyksen muuttamista jatkuvaksi, vaikka haluavat asioida mieluiten Kotkan sairaalassa.

-Ei jatkuvalle päivystykselle, mutta iltapäivystys takaisin, yöllä Porvoossa ja Kotkassa ovat paremmat resurssit, kiteytti Janne Pekkola (kok). Samaa mieltä oli Kimmo Eloranta, jonka mielestä uuden Loviisan pienellä väkimäärällä jatkuva poliklinikkapäivystys ei ole realistista.

Kysymys suomen- ja ruotsinkielisten yhteisistä koulutiloista jakoi ehdokkaita myös Ruotsinpyhtäällä, vaikka selkeä enemmistö kannattikin koulujen yhdistämistä. Yhteiset koulut hyväksyisi 31 ehdokasta, vastustaisi 13 ehdokasta ja 3 ei osannut sanoa.RUOTSINPYHTÄÄN EHDOKKAIDEN VASTAUKSET


Pernajalaisilta ehdokkailta tulee tukea kaupunginosavaltuustoille

Ajatus erillisten kaupunginosavaltuustojen perustamista yhdistyvien kuntien alueilla saa eniten kannatusta pernajalaisten ehdokkaiden keskuudessa. LS:n kyselyssä 16 ehdokasta piti ajatusta hyvänä ja 16 vastasi ”ei”. Kahden vaiheille jäi 6 ”EOS”-vastauksen antanutta ehdokasta.

-Lähidemokratian toteutumisen kannalta kaupunginosavaltuusto olisi hyvä ratkaisu, kommentoi sitoutumattomien ehdokas Marjo Vuokko.

Kieliryhmien yhteisten koulutilojen rakentaminen sai taakseen pernajalaisten ehdokkaiden selkeän enemmistön. Peräti 30 ehdokasta oli ajatuksen kannalla ja vain 7 vastaan. Sekä kokoomuksen, Vihreitten että sitoutumattomien ryhmät olivat kokonaisuudessaan yhteisten koulurakennusten kannalla. Myös Rkp:n enemmistö eli 13 ehdokasta vastasi ”jaa” yhteisiä koulutiloja koskevaan kysymykseen ja vain 6 oli kielteisellä kannalla.

”Jaa” -vastauksen antanut Rkp:n Petra Paakkanen kertoi, että tulee tarkastella tapauskohtaisesti onko järkevää perustaa yhteisiä koulutiloja kieliryhmille.
-Voimavaroja pitäisi pystyä hyödyntämään yli kielirajojen, varsinainen opetus tapahtuisi kuitenkin oppilaan omalla äidinkielellä, kertoi ”kyllä” -vastauksen antanut demareiden Kati Ylivainio.

-Ei ole mitään mieltä pitää kouluja erillisinä. Ehdottomasti kannattaisi rakentaa ennemmin yhteisiä kouluja kun uusien rakentaminen tulee eteen. Lisää samalla lasten ja nuorten sosiaalisia kontakteja keskenään, arvioi kokoomuksen Tero Sainomaa.

Fennovoimalle selkeä tyrmäys

Pernajalaisehdokkaat kannattavat myös selkeästi uuden ydinvoimalan rakentamista Hästholmeniin, mutta vastustavat vielä selkeämmällä enemmistöllä sen rakentamista Ruotsinpyhtäälle. Rkp:n Tony Granströmin mukaan Hästholmen olisi luontevin paikka lisäydinvoimalalle.

-En kannata ydinvoimaa, mutta jos uusi voimala rakennetaan, niin mieluiten vanhan yhteyteen, kertoi Fortumille ”kyllä” ja Fennovoimalle ”ei” -vastauksen antanut Marjo Vuokko.

-Kyllä Hästholmenille, mutta en missään nimessä sen kustannuksella, ettei muita vaihtoehtoisia energiantuotannon muotoja tutkittaisi ja kehitettäisi, kertoi Rkp:n Pia Hydén.
Loviisa 3:lle sanoisi ”jaa” 26 ehdokasta ja ”ei” 8 ehdokasta. Fennovoimalle näyttäisi punaista valoa peräti 32 ehdokasta ja vihreää vain 3 ehdokasta.

Pernajalaiset antavat hyvän arvosanan sekä kunnanjohtajalleen Ralf Sjödahlille että valtuustolleen. Sjödahlin arvosanojen keskiarvo on 8,03, mikä on Liljendalin Sten Frondénin jälkeen seudun toiseksi paras. Valtuuston työskentelyn ehdokkaat arvioivat keskiarvon 7,89 arvoiseksi.

PERNAJAN EHDOKKAIDEN VASTAUKSET


Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI