|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vain 16 % Loviisan ehdokkaista vastustaa Loviisa 3:n rakentamista
21.10.2008Selkeä enemmistö Loviisan kunnallisvaaliehdokkaista kannattaa uuden ydinvoimalan rakentamista Hästholmeniin. Vankka kannatus on myös ruotsin- ja suomenkielisten koulurakennusten yhdistämiselle sekä terveyskeskuspäivystyksen laajentamiselle. Tiedot ilmenevät Loviisan Sanomien ehdokaskyselystä, jonka vastausprosentti oli Loviisassa hämmästyttävät 100 %. Jokainen 87 loviisalaisesta ehdokkaasta vastasi LS:n kysymyksiin joko kirjallisesti tai suullisesti. Vastausvaihtoehtoina oli ”Kyllä”, ”Ei” tai ”En osaa sanoa”. Kyselyssä selvitettiin ehdokkaiden näkemyksiä yhdeksään eri kysymykseen sekä pyydettiin lisäksi antamaan kouluarvosana nykyiselle valtuustolle ja kaupunginjohtaja Olavi Kalevalle.

Yli 79 % kannattaa Loviisa 3:n rakentamista

Ehdokkaiden vastausten perusteella Fortumin mahdollinen hakemus uudesta ydinvoimalasta hyväksyttäisiin Loviisan uudessa kaupunginvaltuustossa jopa yllättävän selkein luvuin. Peräti 69 ehdokasta eli yli 79 prosenttia ehdokkaista ilmoitti hyväksyvänsä uuden ydinvoimalaitoksen rakentamisen Loviisan Hästholmeniin. Loviisan uutta ydinvoimalaa ilmoitti vastustavansa 14 ehdokasta eli 16 prosenttia ja 4 ehdokasta valitsi vaihtoehdon ”Ei osaa sanoa”. Näyttäisi siltä, että Fortumin periaatepäätöshakemus hyväksytään Loviisan uudessa valtuustossa ensi keväällä selvin luvuin.

Vankimpia Loviisa 3:n kannattajia oli kokoomusehdokkaat, joista jokainen sanoi hyväksyvänsä uuden ydinvoimalan. Myös Rkp:n ehdokkaat asettuivat selvästi Loviisa 3:n kannalle. Kannattajia oli Rkp:n ehdokkaista 18 ja vastustajia 8. Näiden joukossa valtuuston puheenjohtaja Agneta Alm. Kolme jätti kantansa avoimeksi. Myös kaikki vihreitten ehdokasta ilmoittaa vastustavansa Loviisa 3:n rakentamista.

Sen sijaan Fennovoiman ydinvoimalan naapurikuntaan Ruotsinpyhtäälle ilmoitti hyväksyvänsä vain 20 loviisalaisehdokasta. Monet loviisalaisehdokkaista kertoivat valitsevansa kahdesta vaihtoehdosta sopivamman eli Fortumin uuden ydinvoimalan. Samaan aikaan kahta uutta ydinvoimalaa Loviisan seudulle pidettiin liian suurena palana pienelle seutukunnalle.

Fennovoiman hanketta vastaan 63 %

-Minä ajattelen, että Loviisaan olisi hyvä saada nyt ensin yksi voimala. Se tuleeko se Hästholmeniin vain Ruotsinpyhtään saaristoon, ei ole minulle kynnyskysymys. Minusta Loviisan kannattaa panostaa siihen voimalan, joka nopeammalla aikataululla olisi tulossa paikkaamaan kaupungin taloutta, kertoi Perussuomalaisten Vesa Peltoluhta, joka jätti kantansa Fennovoimaan avoimeksi.

Kokoomuksen Elias Erämaja vastasi kannattavansa uusien ydinvoimaloita sekä Hästholmeniin että Ruotsinpyhtäälle.
-Ydinvoimalan hyödyt pienelle kaupungillemme ovat niin suuret, että vihreän valon näyttäminen ei sinällään edes riitä, vaan meidän täytyy olla erityisen aktiivisia hankkeen toteuttamiseksi. Ensisijaisesti tietenkin kannatan Loviisa 3:sta, mutta Ruotsinpyhtäänkin vaihtoehto on parempi kuin, että ei rakennettaisi ollenkaan, Elias Erämaja kertoi.

-Hästholmenin laajennukselle vastaa kyllä ja Ruotsinpyhtään vaihtoehdolle sellainen ”kyllä miinus”, koska järkevintähän olisi rakentaa samalle paikalle, jossa jo on laitoksia, täsmensi Eino Metsämäki kokoomuksesta.

Sekä Fortumin että Fennovoiman uusia ydinvoimaloita vastustavan Vihreitten Jorma Törnroosin mielestä nyt olisi vihdoinkin aika keskittää huomio energiansäästöön ja uusiutuvien, hajautettujen energiantuotantotapojen kehittämiseen.
-Energiateollisuuskaupunkina Loviisalla on mahdollisuus avata siinäkin uusia ovia, Törnroos perusteli.

Kaupunginosavaltuustoja ei tarvita

Loviisalasehdokkaiden mielestä uudessa yhdistyvässä ei tarvita erillisia kaupunginosavaltuustoja, jotka käsittelisivät Ruotsinpyhtään, Liljendalin ja Pernajan asioita. Niiden perustamista piti tarpeettomana 54 ehdokasta ja tarpeellisena 21 ehdokasta. Laajin kannatus osavaltuustoilla oli Vihreitten ehdokkaiden keskuudessa ja pienin kokoomuksen piirissä. Uusi Loviisa arvioitiin niin pieneksi, että lähidemokratia toimii ilman lisäbyrokratiaa.

-Ehkä voitaisiin puhua pikemminkin jonkinlaisista kunnanosalautakunnista, pohti Perussuomalaisten Kimmo Nykänen.
-Kaupungiosavaltuusto oisi olla liian byrokraattista. Kaupunginosaa koskevissa ratkaisevissa päätöksissä tulee kuitenkin kuunnella alueen asukkaita, totesi Minna Ketola kokoomuksesta.

Myöskään Almintalon kunnostaminen kaupungin rahoilla ei saanut ehdokkaiden kannatusta. Vain 15 ehdokasta oli sitä mieltä, että kaupungin tulisi kunnostaa Almintalo verovaroin. Moni ehdokas toisin muistutti, että korjaaminen voisi olla mahdollista, jos talolle keksittäisiin jotakin järkevää käyttöä. Almintalon kunnostamiseen ”Kyllä” –vastauksen antaneen Rkp:n Carl-Erik Vaenerbergin mukaan kaupungin tulisi kustantaa Almintalon kunnostaminen ainakin osittain esimerkiksi talon siirtokustannusten osalta.
-Talolle pitäisi löytää uusi omistaja, joka siirtäisi sen nykyiseltä paikalta ja kunnostaisi talon, kommentoi Rkp:n Agneta Alm.

Kolmannes kallellaan Kotkaan

Kysymyksessä Missä naapurikaupungissa ehdokkaat yleensä asioivat, vei Porvoo voiton Kotkasta. Vastaajista 32 prosenttia kertoi asioivansa mieluiten Kotkassa. Kokoomuksessa Kotkan suunnan kannattajia oli noin puolet.

Ehdokkaiden enemmistö eli 45 ehdokasta oli pormestarimallia vastaan eikä halunnut, että kaupunkiin valittaisiin määräaikainen pormestari suoralla kansanvaalilla. Ajatusta kannatti 31 ehdokasta. Pormestarimallin kannatus oli suurinta Perusuomalaisissa, joista 7 kannatti, yksi vastusti ja yksi jätti kantansa avoimeksi.

Kysymys Pitäisikö kiinteistöjen myyntiä rajoittaa, sai monet ehdokkaat pohtimaan onko asia Loviisan seudulla vielä edes ajankohtainen. Selkeä enemmistö oli sitä mieltä, ettei rajoitukset ole tarpeen ja venäläiset voivat ostaa kiinteistöjä siinä missä muutkin. Vain 29 ehdokasta oli rajoitusten kannalla ja 42 rajoituksia vastaan. Monet vastasivat tyhjää ja totesivat, että tilannetta on silti syytä seurata. Selkeimmin myyntirajoitusten kannalla olivat Perussuomalaiset, joista vain kaksi sallisi vapaat kiinteistökaupat.

”Päivystystä laajennettava”

Terveyskeskuspäivistyksen palauttaminen ympärivuorokautiseksi herätti eniten pohdiskelua. Lähes kaikki vastaajat olivat sitä mieltä, että päivystystä on syytä pidentää iltaisin ja viikonloppuisin, mutta ympärivuorokautinen päivystystä pidettiin etenkin monien kokeneiden valtuutettujen piirissä liian kalliina ja hankalana järjestää. Silti peräti 64 ehdokasta eli 73 prosenttia vastaajista halusi palauttaa terveyskeskuksen päivystyksen ympärivuorokautiseksi. Moni liitti vastaukseensa kommentin ”Ehdottomasti kyllä! Monet ”Ei” tai ”EOS” –vastauksen antaneista oli päivystyksen laajentamisen kannalla, mutta pitivät jatkuvaa päivystystä joko tarpeettomana tai ylivoimaisena.

-Terveyskeskuspäivystystä on syytä pidentää, mutta en usko, että on mahdollisuuksia muuttaa sitä ympärivuorokautiseksi seitsemänä päivänä viikossa. Olin juuri Saariselällä ja luin paikallisesta lehdestä, että siellä pohditaan terveyskeskuspäivystyksen sulkemista, ja siellä lähin toinen terveyskeskus on 420 kilometrin päässä, kun se meillä on Porvoossa 40 kilometrin päässä, kertoi EOS-vastauksen antanut Rkp:n Hans Hellner.

Yhteisille koulutiloille laaja kannatus

Ajankohtainen kysymys ajatuksesta rakentaa homeisten ruotsin- ja suomenkielisten koulujen tilalle kieliryhmien yhteinen koulurakennus, sai suurta kannatusta etenkin suomenkielisten, mutta myös joidenkin ruotsinkielisten ehdokkaiden keskuudessa. Peräti 60 ehdokasta kannatti yhteisten koulutilojen rakentamista. Yhteisen koulukiinteistön kannalla oli Keskustapuolue, Kokoomus, Perussuomalaiset, Vihreät sekä Kristillisdemokraatit kokonaisuudessaan.

-Ehdottomasti yhteiset tilat! Tulisi kielikylpy ilman eri kustannuksia luonnonmenetelmällä, lisäsi kokoomuksen Pirkko Brand.
Myös demareiden selkeä enemmistö oli yhteisten koulutilojen kannalla. Vastaan olivat vain ruotsinkieliset demarijäsenet.
-Yhteiset koulutilat eivät olisi ongelmattomia. Pihalla voisi syntyä tappeluita tai mobbaamista, arveli demareiden Toini Schroderus.

Yhteiset koulutilat saivat kannatusta myös monien Rkp:n ehdokkaiden keskuudessa. Rkp:stä 7 oli puolesta ja kolme jätti kantansa avoimeksi.
-Tästä on ollut kovasti keskustelua ja keskustelu varmaankin jatkuu. En tiedä millaisia kokemuksia yhteisistä kouluista on saatu. Pitäisi varmaankin ottaa selvää. Esimerkiksi Helsingissä Maunulassa on koulu, jossa ruotsin- ja suomenkieliset ovat yhdessä. Vastaan silti ”Ei”, kertoi Rkp:n ehdokas, luokanopettaja Carina Stenbacka.

Valtapuolueilta parhaat arvosanat

Ehdokkaat antoivat kyselyn päätteeksi kouluarvosanan valtuustolle ja kaupunginjohtaja Olavi Kalevalle päättyvästä kaudesta.
Väistyvä valtuusto sai parhaan arvosanakeskiarvon valtuuston voimakaksikolta Rkp:ltä (7,45) sekä demareilta (7,16) ja huonoimman keskiarvon valtuuston ulkopuolisilta Perussuomalaisilta (6,17) ja keskustalta (6,38). Valtuuston valtapuolueet kiittelivät hanakimmin myös kaupunginjohtaja Kalevaa. Rkp:n antoi Kalevalle korkeimman arvosanakeskiarvon 8,06. Demareiden arvosanojen keskiarvo oli 7,04.

Ehdokkaiden antamat Kalevan arvosanat vaihtelivat nelosesta kymppiin. Ehtoja eli nelosia kaupunginjohtajalle rapisi lähinnä keskustan sekä perussuomalaisten piiristä. Kiitettäviä tuli ylivoimaisesti eniten Rkp:n ehdokkaiden joukosta.

Lisää ehdokaskyselyn tuloksia perjantain lehdessä sekä verkkosivuilla: www.lovari.fi

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi
KUVIA� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI