|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Tass: Venäjän mukaan Suomella ei todisteita GPS-häirinnän alkuperästä (19.11.2018 17:47)
Kokoomusvaikuttaja: Suomeen +10 000 maahanmuuttajaa vuodessa tai palvelut alas ? Rinteen eläkelupaus on ?pyramidihuijaus? (19.11.2018 16:24)
Näkökulma: Nyt suomalaiset haravoimaan ? me Trumpin sanaa ymmärtämättömät mokasimme (19.11.2018 12:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Musiikki soi yömyöhään kirjastossa
21.10.2008Loviisan kirjastossa saattoi puhua normaalilla puheäänellä tunnonvaivoja tuntematta perjantai-iltana, kun yökirjasto avasi ovensa. Sen sijaan käytävillä soi musiikki ja tarjolla oli pullaa ja mehua.

–Hiljaisuuden vaatimus kirjastossa on vanhaa perinnettä, pohti lasten ja nuorten kirjaston hoitaja Harriet Lill-Smeds.
Seitsemän tunnin aikana yökirjastossa kävi 40-50 nuorta. Pääosa saapui illan myöhäisinä tunteina. Alkuillasta paikalle saapuneille muutamille nuorille oli tarjolla mahdollisuus tutustua sarjakuvan maailmaan. Työstään kertoi Loviisan Köpbackassa asuva sarjakuvapiirtäjä Karri Laitinen. Mangaa piirsi kuggomilainen lukiolainen Jonas Engström.

Yökirjastosta on saatu hyviä kokemuksia helsinkiläisessä Richardinkadun kirjastossa, josta Lill-Smeds sai ajatuksen kokeilla vastaavaa myös Loviisassa.
Pääkirjastossa lasten kirjoja lainataan paljon, mutta nuoria ei kirjaston käytävillä näy samaan tapaan.
Kirjastovirkailijoiden mukaan tällä hetkellä nuoria kiinnostaa High school musicaliin perustuva kirja oheistuotteineen. Harry Potterien suosio on sen sijaan ollut laskusuunnassa. Pitkiä jonotuslistoja ei ole yhteenkään nuorten kirjaan.
Aikuisten puolella pitkä varauslista on tällä hetkellä Sofi Oksasen Puhdistus-romaaniin. Oksanen tulee kertomaan kirjastaan Loviisaan 4.11. kello 18.

Oksasen ohella kysytyimpiä ovat Laila Hirvisaaren ja Anna-Leena Härkösen uutuudet. Loviisalaisten kestosuosikki on Eva Wahlströmin elämäkerta. Ulkomaisessa kirjallisuudessa dekkaristi Stieg Larssonin Millennium-sarja on lainaajien suosikki. Uutuuksia kysytään ylipäänsä paljon.

Karri Laitinen piirtää omaa elämäänsä

Kuvataiteilija Karri Laitisen ensimmäinen sarjakuvakirja Kafkan tutti, Kaikki ei ole unta mitä yöllä näkee, kertoo taiteilijan omasta arjesta. Kirjan teemoina ovat suhde omiin lapsiin, työelämään sekä ”ainaiseen laihduttamiseen”.
Kafkan tutti on sarjakuvapäiväkirja, johon syntyi ensin dialogi.

–Aloin piirtää, kun muut menivät nukkumaan. Viime uutena vuotena perhe lähti evakkoon appivanhempien luo. Minä levitin koko materiaalin ympäri olohuoneen lattiaa, sitä kertyi noin 50 metriä.

Kafkan tutti ilmestyi viime kesänä. Nyt valmisteilla on Laitisen alter egosta, Antero-possusta kertova sarjakuvakirja. Antero on seikkaillut ennen omaa kokoelmaansa jo muun muassa Ilta-Sanomissa. Työn alla on myös sarjakuvakirja Savossa 1800-luvulla eläneestä silmänkääntäjästä, Kuikka Koposesta.

Karri Laitinen kertoo piirtäneensä siitä saakka, kun kynä alkoi pysyä kädessä. Alussa hän jäljitteli piirroksissaan Lucky Lukea ja Harald Hirmuinenkin antoi runsaasti vaikutteita. Myöhemmin hän sai vaikutteita ennen kaikkea ranskalaisen uuden aallon sarjakuvista.

Kansanopistoissa pääsee alkuun

Laitinen on valmistunut kuvataiteilijaksi Lahden taideinstituutista ja Taideteollisesta korkeakoulusta taiteen maisteriksi. Tällä hetkellä hän opettaa sarjakuvan tekoa Oriveden ja Kymenlaakson opistoissa.

Laitisen mukaan kansanopistot ovat sarjakuvantekijöille tyypillisiä ”vauhdinottopaikkoja”. Moni hakee niistä taitoja niin kirjoittamiseen kuin visuaalisellekin alalle. Laitinen on erikoistunut opetustyössään sarjakuvadramaturgiaan, eli siihen, miten ideoista muokataan lukijan kannalta intensiivisiä kokemuksia.
Lukijoiden ”koukuttamista” harjoitellaan muun muassa pikasarjakuvia tekemällä.
Laitisen mukaan esimerkiksi Aku Ankka posteljoonina on puhdaspiirteinen malli kolminäytöksisestä tarinasta. Aku joutuu tarinassa viemään läpi tuulen ja tuiskun rakkauskirjeen pahimmalta kilpailijaltaan Hannu Hanhelta omalle lemmitylleen Iinekselle.

Suomen kansanopistoista viidessä voi opiskella sarjakuvaa vuoden, Limingalla Oulun lähellä kaksi vuotta. Lisäksi monet opistot järjestävät yksittäisiä sarjakuvakursseja.
Limingan taidekoulu on järjestänyt opetusta sarjakuvien tekemisessä vuodesta 2000 alkaen. Sarjakuvalinjaa johtaa Keijo Ahlqvist. Kymenlaakson opistossa sarjakuvan ja kuvittamisen linja aloitti syksyllä 2004. Anjalankoskella sijaitsevassa toimipaikassa sarjakuvaopetuksesta vastaavat Laitinen ja Marko Turunen.

Suomessa sarjakuvan tekemisellä on yllättävän pitkät juuret: ensimmäisen sarjakuvakirjan teki Ilmari Vainio 1911. Professori Itikaisen tutkimusretkestä on otettu uusintapainoksia 1990-luvulla.
Laitisen mukaan kotimainen sarjakuva voi Suomessa hyvin ja lehdet julkaisevat mieluusti niitä.
Sarjakuva ei kuitenkaan ole pelkkää viihdykettä. Sarjakuvaa voidaan käyttää vaikkapa terveysvalistuksen apuna maissa, joissa lukutaidottomuus on yleistä.

Jonas Engström taitaa mangan

Jonas Engström pitää tiukasti katseensa seinän heijastuskankaalla, samaan aikaan kun käsi kuljettaa sähkökynää piirtopöydällä. Kankaalle hahmottuu tutunnäköinen manga-hahmo.

Gymnasiumissa opiskeleva Engström ei osannut omien sanojensa mukaan aikaisemmin piirtää edes tikku-ukkoa. 3,5 vuotta sitten hän kuitenkin innostui mangasta. Piirtämiseen menee tällä hetkellä jopa 24 tuntia viikossa.

–Kun käteen tulee kiva tunne, niin haluaa tehdä lisää, Engström kuvailee.
Hän tunnustaa, että koulukirjojen marginaalit täyttyvät usein piirustuksilla, varsinkin matematiikan vihkojen tyhjät tilat. –Olen miettinyt alan opintojakin, mutta sitähän sanotaan, ettei harrastuksesta pitäisi tehdä työtä, sillä silloin ei ole mitään tekemistä vapaa-aikana, Jonas nauraa.

Jonas Engström piirtää sarjakuvaa sekä perinteisesti paperille että tietokoneella. Tämänhetkinen projekti ja toive on päästä piirtämään Östra Nyland -lehteen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI