|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat hävisi Budapestissa ? hyvä varoitus hehkuttelun keskellä (19.11.2018 00:28)
Jokerit voitti ? vastustaja laittoi kunnolla omiin (18.11.2018 20:47)
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lasten ja vanhempien olisi kasvettava yhdessä netin käyttöön
17.10.2008–Vanhempien pitäisi olla lastensa vieressä netin käytön alkuvaiheessa. Käyttöön olisi kasvettava yhdessä, jotta muodostuisi turvallinen suhde. Silloin lapsen olisi helppo kääntyä vanhemman puoleen, jos netissä ilmenee ikäviä tilanteita. Mikäli vanhemmat eivät ole mukana, syntyy vaikeuksien tullen ristiriitatilanne ja vanhemmat torjuvat helposti koko netin käytön. Perheriita on valmis ja puheyhteys poikki, totesi Mannerheimin Lastensuojeluliiton kouluttaja Leena Salmi keskiviikkona Ruotsinpyhtäällä.

Salmi oli puhumassa nettiturvallisuudesta koululaisille. Kierros alkoi Kirkonkylän koululta, jonne vieraiksi olivat saapuneet Teutjärven koulun oppilaat. Kirkonkylän jälkeen vuorossa oli Tesjoen koulu.
Vanhemmat eivät välttämättä tiedä mitä lapset netissä tekevät tai mitä kaikkea siellä voi tehdä. Salmen mielestä lapset voisivatkin esitellä sisältöä vanhemmilleen.

–Tiedän pojan, joka opetti äidilleen pelaamista. Nyt äiti onkin se, joka istuu pelien ääressä.
Salmi muistutti, että netti on moninainen juttu. Siellä voi pelata, mesettää, katsoa videoita, tilata tavaroita ja tehdä paljon muuta. Yhteiset säännöt netin käytöstä kannattaisikin tehdä koko perheen voimin.

–Netti ei ole harmiton, se on täyttä totta. Sitä koskevat samat lait kuin netin ulkopuolella.
Netti tarjoaa runsaasti tietoa, mutta mukana voi olla myös epäluotettavaa ainesta. Salmi kyseli nuorilta, mistä he hakisivat tietoja, jos pitäisi tehdä esitelmä omasta kotikunnasta. Kunnan nettiosoite, Wikipedia ja Goolge olivat hyvin oppilaiden tiedossa.

–Muualtakin kannattaa etsiä, kuten kirjastosta tai kyselemällä paikallisilta ihmisiltä. Jos kaikki tekevät esitelmän vain nettitietojen perusteella, tulee kaikista esitelmistä samanlaisia, huomautti Salmi.
Nettitietojen luotettavuudesta ja siitä, mitä kaikkea sivuille voi lähes kuka tahansa laittaa, hän kertoi erään esimerkin. Amerikkalaiset opiskelijat tekivät huvikseen loistavat sivut, joilla kaupiteltiin lasipurkissa kasvatettuja kissanpentuja. Sivut otettiin täydestä ja purkkikissojen kysyntä oli valtava. Ihmiset eivät enää osanneet erottaa mikä on totta ja mikä ei.

Nettihistoria jää elämään

Alakoulujen oppilaista suurin osa mainitsi käyttävänsä nettiä enimmäkseen pelaamiseen. Jotkut olivat myös tehneet nettiostoksia tai käyneet gallerioissa.
–Mesettäminen on netin turvallisin seurustelumuoto. Siinä voi itse valita kenen kanssa keskustelee. Irkkaaminen on jo astetta vakavampi, sillä mukaan keskusteluun voi tulla kuka tahansa, myös ilkeät ihmiset, mainitsi Salmi.

Netin palstoilla ei Salmen mukaan pidä kertoa omaa puhelinnumeroa, osoitetta tai edes maakuntaa missä asuu. Pelkkä etunimi riittää.
–Netin kautta on helppo hakea seuraa, mutta aina on muistettava, että vastapuoli voi heittäytyä ilkeäksi. Kiva voi olla jotain ihan muuta kuin kiva. Netissä kuka tahansa voi olla mitä tahansa. Jos ikäviä piirteitä alkaa paljastua, kannattaa yhteys laittaa heti poikki.
Myös kuvien lähettämisessä pitää olla tarkkana. Jos kuvan nettiin laittaa, ei sitä välttämättä saa enää ikinä pois, sillä joku on voinut napata sen omille sivuilleen. Toisten kuvia ei nettiin saa missään tapauksessa lähettää.

–Moni työnantaja tarkistaa nykyään työnhakijan nettihistorian. Jos esimerkiksi kesätyöntekijäksi haluavalla nuorella on värikäs nettihistoria, voi työpaikka jäädä saamatta. Suomessakin on jo firmoja, jotka puhdistavat asiakkaidensa nettihistoriaa, kertoi Salmi.

Väylä kiusaamiseen

Netti tarjoaa Salmen mukaan valitettavasti myös väylän kiusaamiseen. Kuvia voidaan manipuloida ja levittää, ilkeitä viestejä kirjoittaa tai sitten joku voidaan jättää keskustelun ulkopuolelle.
–Jos joku kokee tulevansa kiusatuksi, kannattaa myös kiusaajalle kertoa ettei tykkää tämän toiminnasta. Tärkeintä on kuitenkin kertoa kiusaamisesta aina aikuiselle, jotta kiusaaminen saadaan pysäytettyä heti.
Salmi muistutti koululaisia myös salasanoista.
–Salasanojen paras säilytyspaikka on oma pää. Salasanoja ei pidä kertoa kenellekään eikä jakaa niitä edes parhaan kaverin kanssa.

Netin käytöstä puhutaan koulussa

Ruotsinpyhtään Kirkonkylän koululla netin käytöstä on puhuttu. Oppilaille on muun muassa kerrottu, millaisilla sivuilla kannattaa käydä.
–Tunneilla nettiä käytetään vähän, sillä meillä on vain kaksi konetta, joissa on nettiyhteys, kertoo 33 oppilaan koulussa luokanopettajana työskentelevä Anne Jurvanen.

Hän jatkaa, että silloin tällöin netistä etsitään tietoja etenkin biologian ja maantiedon tunneilla. Varsinaista atk-opetusta koulussa ei ole.
Jurvanen vetää koululaisille kouluajan ulkopuolella kamerakerhoa.

–Siellä olemme puhuneet muun muassa siitä, ettei toisten kuvia saa laittaa nettiin. Muutenkin netin käyttö on esillä kerhossamme, mainitsee Jurvanen ja jatkaa, että suurimmalle osalle alakoululaisista netti on vielä lähinnä vain pelikäytössä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI