|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lovisa högstadiumin koulun uudishanke yllätti valtuuston
10.10.2008Loviisan valtuustolle keskiviikkona esitelty hankesuunnitelma Lovisa högstadiumin ja Lovisa gymnasiumin vanhojen koulutilojen purkamisesta ja uusien rakentamisesta kirvoitti kiivaan keskustelun kaupungin koulujen homeongelmista. Useimmat valtuutetut olivat lukeneet uuden koulun rakentamishankkeesta ensimmäistä kertaa Loviisan Sanomista, ja ihmettelivät yli puoluerajojen sen nopeaa etenemistä kulissien takana.

Yllättäen yllättyneimpiä vaikuttivat olevan monet ruotsinkieliset valtuutetut. Tiedotustilaisuuden sanailu tiivistyi kahteen kysymykseen; onko uuden koulun rakentaminen todellakin edullisempaa kuin vanhan perusteellinen saneeraaminen sekä kumpi koulukeskuksista; ruotsin- vai suomenkielinen on pikaisemman uusimisen tarpeessa.

”Vain perustukset ja runko kunnossa”

Högstadiumin koulutilojen saneeraamista ja uuden koulun rakentamista selvitellyt konsultti Timo Renko teki parhaansa todistaakseen, että on edullisempaa ja viisaampaa purkaa ruotsinkielisen koulun homeiset tila ja rakentaa tilalle kokonaan uudet. Renkon mukaan syksyllä 2007 tehdyn kuntoarvion mukaan nykyisestä högstadiumista voitaisiin säilyttää lähinnä vain perustukset ja runko. Ulkoseinistä ja katosta lähtien lähes kaikki muu pitäisi uusia.

-Tarvittava saneeraus maksaisi 87,5 prosenttia kokonaan uuden koulun rakennuskustannuksista. Opetushallitus ei osallistu rahoitukseen, jos saneerauskustannus on yli 80 prosenttia uudisrakennuksen hinnasta, sanoi Renko. Hänen mukaansa högstadiumin päärakennuksessa on yhteensä 1936 hyötyneliömetriä tilaa, kun opetushallituksen mallin mukaan tiloja tarvittaisiin vain 1258 hyötyneliömetriä. Renkon laskelmissa nykyisten tilojen saneeraus maksaisi 3.650.000 euroa ja kokonaan uusien tilojen rakentaminen 2.700.000 euroa ja lisäksi tulisivat nykyisen koulun purkukustannukset 150.000 euroa.

-Uuden koulurakennuksen rakentaminen olisi 800.000 euroa edullisempi ratkaisu kuin vanhan saneeraaminen. Vieläkö joku on sitä mieltä, että kannattaa vanha kunnostaa, Renko kysyi vetoavan esityksensä lomassa.

-Minä olen, reagoi Mikael Hafrén (rkp) ja asetti koko laskelman kyseenalaiseksi. Hänen mukaansa esimerkiksi 150.000 euroksi arvioidut purkukustannukset olisivat todennäköisesti monta kertaa arvioitua suuremmat.

”Länsiharjulla löyhkää kuin sikalassa”

-Ehkä siitä puuttuu nolla perästä, Hafrén sivalsi. Myös demareiden ruotsinkielinen opettajajäsen Christer Bengts piti laskelmia epärealistisina. Hänen mukaansa kustannuksia tulee myös, jos koulu puretaan ja tilapäiset tilat joudutaan järjestämään muualle.

-Niin joudutaan tekemään myös siinä tapauksessa, että koulu saneerataan, Renko totesi.
-Eikä jouduta, Bengts oli eri mieltä.
-Suomessa suhtaudutaan rakennusten purkamiseen turhan tunneperäisesti, Renko sanoi.
Kokoomuksen Kirsti Keckman kertoi myös suomenkielisen koulukeskuksen tilojen olevan huonossa kunnossa.
-Esimerkiksi keittiössä on hirveä löyhkä ja haju muistuttaa sikalan virtsakaivoa, Keckman sanoi.

Kaupungin tilapalvelupäällikön Antti Kinnusen mukaan suomenkielisen koulukeskuksen saneeraukseen on vuosien 1995- ja 2008 välillä uponnut noin 5 miljoonaa euroa. Siitä noin 3 miljoonaa euroa on kaupungin rahaa ja loput Myllyharjun koulun palovahingot korvanneen vakuutusyhtiö Pohjolan rahaa. Kosteusongelmista ei siitä huolimatta ole päästy eroon. Saneeraus on tullut kalliimmaksi kuin olisi ollut uuden rakentaminen.

Uudishanke jo ensi vuoden budjettiin?

-Suomenkielisen koulun saneeraukset ovat oleet kallein ja huonoin tapa toimia. Käyttäjätkin väsyvät, kun jatkuvasti tehdään jotakin pientä remonttia, Kinnunen sanoi. Hänen mukaansa samaa virhettä ei pitäisi tehdä enää uudelleen, vaan vanhan korjausta ja kokonaan uuden rakentamista on syytä aina verata keskenään.

-Suomenkielisten koulujen korjaukset ovat olleet täydellistä tunarointia. Esimerkiksi paskahuussin viemäristä puuttui puolimetriä putkea välistä, Ismo Kokko (kok) jyrisi. Myös demareitten Toini Schroderus todisti, että “siellä haisee kakka” ja “tilat ovat kuin neukkulassa”.

-Tämä asia ei ole kielestä kiinni eikä tästä pidä tehdä kielikiistaa. En vastusta tätä ruotsinkielisen koulun hanketta, mutta myös Länsiharjun suomenkielisten lasten pitää saada terveelliset koulutilat, Schroderus linjasi.

Useimmat olivat ihmeissään miten pitkälle hanketta oli valmisteltu ja suunniteltu valtuuston tietämättä. Sivistystoimenjohtaja Thomas Grönholm oli viime huhtikuussa asettanut tilatyöryhmän ja tilannut konsultilta hankesuunnitelmat. Myös arkkitehti oli laatinut uudisrakennuksesta alustavat piirrustukset. Renko lupasi lisäksi valtuustolle tarkan hankesuunnitelman marras-joulukuun vaihteessa. Suunnittelurahat on tarkoitus saada jo ensi vuoden budjettiin.

Kuntokartoitus myös Länsiharjulla?

-Liikuntahallin saneeraus oli ensimmäinen kerta, jolloin lähdettiin vertaamaan sitä ja uuden rakentamista ja päädyttiin purkamaan halli sekä rakentamaan tilanne monitoimi-uimahalli. Högstadium on seuraava tällainen kohde, Kinnunen kertoi, ja arveli, että myös suomenkielisellä koululla voidaan tehdä vastaavanlainen kuntokartoitus ja hankeselvitys, jos niin halutaan.

Tilaisuuden päätteeksi sekä Christer Bengts että Kirsti Keckman kysyivät Kinnuselta, kumman koulut tilat ovat huonommassa kunnossa ja pikaisemman korjauksen tarpeessa. Kysymys jäi vastaamatta, sillä tilaisuus päättyi kesken.

Kysyimme Antti Kinnuselta saman kysymyksen torstaina.
-Kysymykseen on vaikea suoralta kädeltä vastata. Vaatisi, että myös suomenkielisessä koulussa tehtäisiin samoilla menetelmillä samanlainen kuntokartoitus kuin ruotsinkielisellä koululla. Näyttää siltä, että paineet siihen ovat kasvaneet, kertoi Kinnunen eilen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI