|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Perussuomalaiset haluaa keskituloisen veroalen ? Ruotsissa saa 200e/kk enemmän (13.11.2018 16:41)
Finanssiala: Sdp:n lähdevero vesittyy ? maksajina Suomen työssäkäyvät (13.11.2018 15:32)
Verkkohyökkäys häiritsi Kelan, verottajan ja poliisin palveluita ? KRP: Ainoa epäilty menehtynyt (13.11.2018 14:43)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Luokkien hiljaiset eivät saa jäädä huomiotta
26.09.2008Kauhajoen tragedia oli ajankohtainen mietinnän aihe, kun oppilashuollon ammattilaiset kokoontuivat koulutustapaamiseen Loviisaan. Etenkin syrjäytyminen puhutti.

–Myös luokkien hiljaiset oppilaat on otettava huomioon, äänekkäät huomataan muutenkin. Syrjäytymisvaarassa olevat on löydettävä ajoissa ja heitä on myös autettava ajoissa, korostaa Loviisan sivistystoimenjohtaja Thomas Grönholm.
Oppilashuollon rakennetta uudistetaan parhaillaan muun muassa Loviisan seudulla. Tarkoituksena on koota mahdollisimman monipuolinen paketti lasten ja nuorten parissa työskentelevistä henkilöistä sekä kehittää ennaltaehkäiseviä toimintatapoja lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Tavoitteena on, että puuttumiskynnys tehdään mahdollisimman alhaiseksi.

–Tärkeintä on ennaltaehkäisevä oppilashuolto, jottemme olisi Jokelassa tai Kauhajoella, jatkaa Grönholm.
Hänen mielestään Loviisassa on melko hyvät resurssit puuttua koululaisen syrjäytymiseen jo varhaisessa vaiheissa, mutta parannettavaa on aina.

–Kouluarvosanaksi antaisin seiskan.
Hän muistuttaa kuitenkin, että joskus asioihin puuttuminen on myöhäistä jo alakouluikäisen kohdalla.

–Liikkeelle on lähdettävä neuvolan vuositarkastuksista ja tietoa tarvittaessa siirrettävä eteenpäin päiväkotiin, sieltä alakouluun ja edelleen ylöspäin. Myös koteihin pitää viedä positiivisempaa viestiä oppilashuollosta ennaltaehkäisevässä mielessä. Nyt moni perhe kokee, että lapsi joutuu oppilashuoltoryhmän käsiin, kun se paremminkin on oppilaan oikeus, tähdentää Grönholm.

Luokanopettajan harjaantunutta silmäparia ei voita mikään

Loviisan suomenkielisten alakoulujen erityisopettaja Ulla Brofeldt on seurannut huolestuneena viime päivinä jälleen virinnyttää nuorten syrjäytymiskeskustelua. Hänen mielestään jälkiviisauden sijasta nyt pitäisi keskittyä siihen, että syrjäytyneet oppilaat saataisiin ”poimittua” ajoissa.

–Olen sitä mieltä, että luokanopettajien koulutusta erityisoppilasasioissa pitäisi lisätä ja harjaantumista kasvattaa. Luokanopettajat ovat eniten oman luokkansa oppilaiden kanssa, eikä heidän harjaantunutta silmäpariaan voita mikään.
Erityisopettaja näkee työssään melkoisia eroja tyttöjen ja poikien ongelmien välillä.
–Pojat reagoivat nuorempina ja alakoulussa puidaan usein poikien käytöstä. Tytöillä ongelmia ilmenee yleensä kuudennen luokan jälkeen murrosiän alkaessa ja silloin tytöissä saattaa nousta esille esimerkiksi ilkeilyä. Silloin voi alkaa myös syrjäytyminen, toteaa Brofeldt.

Hänen mielestään huomiota kannattaa kiinnittää oppilaisiin, jotka vetäytyvät omiin oloihinsa. Useimmiten he ovat tyttöjä. –Merkkejä syrjäytymisestä ovat porukasta pois jääminen, kiusatuksi tuleminen ja yksinäisyys. Huomiota kuitenkin kiinnitetään luokan räyhääjiin ja riehujiin.
Brofeldt jatkaa, että erityisen huolestuttavaa on, jos oppilaassa yhdistyvät hiljaisuus, syrjäytyneisyys ja älykkyys. Tällainen, useimmiten omassa maailmassaan elävä nuori, voi tehdä pitkälle meneviä, vakavia tekoja.

Brofeldtillä on 75 erityisoppilasta. Määrä on vielä kohtuuden rajoissa ja Brofeldt sanookin, että onneksi hän tuntee kaikki oppilaansa.
–Testaan aina alkusyksystä kaikki Loviisan suomenkielisten koulujen alakoululaiset. Sieltä valitsen oppilaani. Lisäksi opettajat ohjaavat lapsia luokseni, jos tarvetta on.

”Opimme toinen toisiltamme”

Loviisassa pidettiin torstaina ”Oppilashuollon rakenne kunnassamme nyt” -messut. Niille osallistui oppilashuollon väkeä uuden Kouvolan alueen kunnista, Imatran seudulta sekä Loviisasta ja ympäristökunnista. Loviisan seudulla on menossa oppilashuollon kehittämishanke VALO eli varhainen puuttuminen Loviisan seudulla.

–Tämä on kolmas ja viimeinen yhteinen iso koulutustilaisuus. Ensimmäinen pidettiin Kuusankoskella ja toinen Imatralla, selvittää Loviisan sivistystoimenjohtaja Thomas Grönholm.

Kehittämishanke on saanut avustusta opetushallitukselta. Tarkoituksena on luoda mahdollisimman monipuolinen oppilashuollon paketti, johon kuuluu paitsi koulu-, sosiaali- ja terveysalan osaajia, myös esimerkiksi seurakunnan ja poliisin edustajia.

–Kehittämishankkeen päätavoite on se, että opimme toinen toisiltamme. Muualla hyviksi koetut käytännöt ovat nyt tarjolla kaikille, kiteyttää Grönholm.

Oppilashuollon kehittäminen on Grönholmin mukaan jatkuva prosessi. Uutta tuo tullessaan mm. kuntafuusio. Se tietää esimerkiksi sitä, etteivät Loviisan kaksi koulukuraattorin virkaa jatkossa enää riitä.

–Valtion on kohta katsottava itseään peilistä. 1990-luvulla laman aikana valtio siirsi vastuuta kunnille. Nyt tekeviä käsipareja kaivataan lisää, mainitsee Grönholm ja toivoo valtion vahvempaa mukaantuloa.
Loviisan seutu on saanut kehittämishankkeelleen ensi vuodeksi lähes 40.000 euroa uudenlaisen toiminnan vakiinnuttamiseen.

”Tunnemme toisemme jo nyt”

Loviisan seudun oppilashuollon kehittämishankkeessa on mukana nelisenkymmentä henkilöä. Hankkeen myötä suunnitelmat ovat nyt yhteiset, eivätkä jokaiselle kunnalle omat, kuten ennen. Oppilashuollossa työskentelevät ovat myös verkostoituneet, joten neuvoja voi kysellä ja mielipiteitä vaihtaa laajemmin kuin aiemmin. Lisäksi hallintopuolta, kuten lomakkeita, on yhtenäistetty.

–Meistä kaikista tulee pian yhteisen uuden kunnan jäseniä. Meneillään olevan hankkeen myötä tunnemme toisemme ja työkäytäntömme jo nyt, toteaa erityisopettaja Katri Haverinen.
Hän oli koulutustilaisuudessa esittelemässä Ruotsinpyhtään kunnan kriisisuunnitelmaa, joka on laadittu jo vuonna 2004.

–Meitä laatijoita oli papista poliisiin ja monenlaista asiantuntemusta siltä väliltä. Muut ovat täällä kehuneet kovasti suunnitelmaamme, joka on kaikkien luettavissa kunnan nettisivuilla.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI